ΠΑΓΝΗ ΛΕΓΕΤΑΙ, ΟΧΙ ΠΑΧΝΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αναβρασμός επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι του οποίου προχωρούν σήμερα σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από αυτό. Αιτία, η πρόθεση της διοίκησης να συγχωνεύσει την Παιδοχειρουργική Κλινική με τη Γενική Χειρουργική και τη Νεφρολογική με την Παθολογική, λόγω έλλειψης γιατρών.

Οι προσπάθειες για τη συγχώνευση των κλινικών είχαν ξεκινήσει επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, συναντώντας και τότε την έντονη αντίδραση των γιατρών, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, ειδικά για το θέμα της Παιδοχειρουργικής. Τόσο η Νοσηλευτική Υπηρεσία του νοσοκομείου όσο και πανεπιστημιακοί γιατροί είχαν τονίσει τους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται η συγκατοίκηση μικρών παιδιών ή βρεφών με ενηλίκους και ηλικιωμένους στη Γενική Χειρουργική για τη μεταφορά λοιμώξεων και άλλων νοσημάτων.

«Να φύγουν όλοι»

Το ίδιο τονίζουν και σήμερα στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς κορυφαίος επιστήμονας, για να καταλάβει ότι η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα σημάνει πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας», αναφέρουν τονίζοντας πως ο περιορισμός της λειτουργίας των κλινικών αποτελεί έγκλημα σε βάρος ολόκληρου του κρητικού λαού.

Σε ό,τι αφορά τη Νεφρολογική Κλινική, οι απαιτήσεις της διοίκησης συνάντησαν και την οργή των ασθενών. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, στις 2/9 σημειώθηκε επεισόδιο με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος πήγε στη Νεφρολογική Κλινική εκνευρισμένος, φωνάζοντας μέσα στους χώρους όπου νοσηλεύονται ασθενείς και απαιτώντας να φύγουν αμέσως όλοι και να στριμωχτούν σε δύο θαλάμους μέσα στη Γενική Χειρουργική.

Με οριστικό λουκέτο απειλείται και η Παιδοψυχιατρική Κλινική καθώς λήγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με τη χρηματοδότηση του οποίου λειτουργούσε και μένουν στον αέρα οι εργαζόμενοί της, αλλά και οι οικογένειες που εξυπηρετούνται.

Στην προηγούμενη απόπειρα συγχωνεύσεων, ο διοικητής Νίκος Χαριτάκης μιλούσε για κατάσταση πολέμου (οικονομικού) που βιώνει η χώρα, παραδεχόμενος πως πάντα στον πόλεμο υπάρχουν και… απώλειες. Ο ίδιος βρίσκεται και σήμερα στο τιμόνι του νοσοκομείου ως υπηρεσιακός, αφού αν και ζητήθηκε η παραίτησή του από τον Π. Κουρουμπλή, εντούτοις δεν ορίστηκε ακόμα ο αντικαταστάτης του.

Ψηλότερα από αυτόν, στο τιμόνι της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης βρίσκεται πλέον ένας γιατρός από την Αριστερά (και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής), ο Νίκος Ηγουμενίδης, που πάλεψε πολύ κατά των μνημονιακών επιλογών και κατά της λογικής του περιορισμού των δαπανών εις βάρος της υγείας των πολιτών, αλλά σήμερα φαίνεται να δέχεται τη στροφή στον… ρεαλισμό.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι μιλούν για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση που έχει φέρει το νοσοκομείο σε κατάσταση ασφυξίας, με ελλείψεις σε αναλώσιμα, υγειονομικό υλικό, ελλιπή συντήρηση κτιριακού, ηλεκτρομηχανολογικού και βιοϊατρικού εξοπλισμού, με συνέπεια να βγαίνουν εκτός λειτουργίας βασικά θεραπευτικά και διαγνωστικά μηχανήματα.

■ Για σήμερα το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 έως τις 12 με συγκέντρωση και έκτακτη συνέντευξη Τύπου μπροστά στο κτίριο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής.

(Κεντρική φωτογραφία: Σε μια πρωτοφανή επιστημονικά κίνηση, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου σχεδιάζει να συγχωνεύσει κλινικές, βάζοντας βρέφη δίπλα σε ηλικιωμένους).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 10.09.2015