«ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο κατακλύζοντας χθες από νωρίς το κέντρο της πόλης, αναμένοντας το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Μεταξύ τους, εκατοντάδες μαθητές από σχολεία της περιοχής που με αφορμή τη στάση εργασίας των καθηγητών τους περπάτησαν από τα σχολεία τους μέχρι την πλατεία Ελευθερίας, όπου ήταν το ραντεβού των σωματείων και των φορέων που καλούσαν στην κινητοποίηση.

Ολοι μαζί πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης, όπου περίμεναν τα νέα από το Εφετείο της Αθήνας. Η ανακοίνωση της απόφασης για το σκέλος που αφορούσε την εγκληματική οργάνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και πανηγυρισμούς από το συγκεντρωμένο πλήθος, με τους εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων να κάνουν λόγο για δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος και για κοινωνική, πολιτική, αλλά πλέον και νομική καταδίκη των χρυσαυγιτών.

Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, ενώ στα συνθήματα των διαδηλωτών περιλήφθηκαν και αναφορές στα πρόσφατα ρατσιστικά επεισόδια εις βάρος μεταναστών στο Τυμπάκι.

Με ανάμεικτα συναισθήματα πάντως έγινε δεκτή η απόφαση στην πόλη της Ιεράπετρας, για την οποία είχε ειδικό βάρος η δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και η επίθεση εις βάρος Πακιστανών εργατών στο χωριό Βαϊνιά, τον Φεβρουάριο του 2013. Για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης οι πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν τελεσίδικα πριν από λίγες μέρες από το Εφετείο στο Ηράκλειο σε ποινές από 14 έως 27 μήνες φυλάκισης για τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της απλής σωματικής βλάβης.

Στο Εφετείο της Αθήνας δικάζονταν οι ίδιοι άνθρωποι για την ένταξή τους στην εγκληματική οργάνωση. Οι τέσσερις από τους πέντε κρίθηκαν αθώοι για τη συγκεκριμένη κατηγορία και μόνο ένας ένοχος, ο Αρης «Κρης» Δασκαλάκης, που υπήρξε επικεφαλής του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ακόμα ένας από τη συγκεκριμένη ομάδα των πέντε, ο Γιώργος Πετράκης, που καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλάκιση για την επίθεση στη Βαϊνιά, βρίσκεται ήδη στη φυλακή έπειτα από άλλη τελεσίδικη καταδίκη του για βιασμό και παιδεραστία εις βάρος ανήλικης αθλήτριάς του, την περίοδο που εργαζόταν ως γυμναστής στην Ιεράπετρα.

(Στην κεντρική φωτογραφία, χωρίς καλυμμένο πρόσωπο ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα Αρης «Κρης» Δασκαλάκης, που κρίθηκε ένοχος για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 08.10.2020