ΟΤΑΝ Η «ΕΠΙΣΤΗΜΗ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ «ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΕΦΑΛΩΝ» ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης και ο Αχιλλέας Γραβάνης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δύο καθηγητές «εγνωσμένου κύρους» από την Κρήτη ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ξενοφοβίας, με αναρτήσεις που καλούν εμμέσως σε πογκρόμ εναντίον των μεταναστών.

Οταν οι θεωρίες συνωμοσίας για «μουσουλμανικό – μεταναστευτικό» δάκτυλο πίσω από τις πυρκαγιές αναπαράγονται από αυτόκλητους κυνηγούς κεφαλών στον Εβρο ή από κατ’ επάγγελμα ρατσιστές του πληκτρολογίου, μιλάμε για στρώματα της κοινωνίας που έχουν ποτιστεί με ρατσισμό και ξενοφοβία. Πιθανώς από ελλιπή ενημέρωση, λόγω χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ή απλά από φτώχεια, που αποδεδειγμένα είναι ο γρηγορότερος δρόμος για τον φασισμό. Οταν όμως συναντάς τις ίδιες απόψεις από καθηγητές πανεπιστημίου και ανθρώπους «εγνωσμένου κύρους», τότε το πράγμα αλλάζει…

Πρώτος και καλύτερος ο, γνωστός από την αυταρχική διοίκησή του στο Πολυτεχνείο Κρήτης, πρώην πρύτανης Ιωακείμ Γρυσπολάκης (και σήμερα υπεύθυνος για τον Πολιτισμό της Κρήτης, διορισμένος από τη Λίνα Μενδώνη πρόεδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου). Ο καθηγητής εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή του στους κυνηγούς κεφαλών του Εβρου, διατυπώνοντας δημοσίως την «κατανόηση και συμπαράστασή» του για τους πολίτες που επιδίδονται σε συλλήψεις «λαθρομεταναστών, οι οποίοι ευθύνονται για πυρκαγιές…». Προφανώς ως καθηγητής μαθηματικών και ως άνθρωπος του πολιτισμού έβγαλε πόρισμα και απόφαση.

«Απειλή»

Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, που στο ίδιο ύφος είχε εντοπίσει την «ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΕΙΛΗ» (δικά του τα κεφαλαία) που αντιμετωπίζει η χώρα, γράφοντας: «Απολυταρχικά καθεστώτα (πασίγνωστα) πιθανά καίνε την χώρα: 3.000 εστίες τους τελευταίους μόνο μήνες είναι απίθανο να οφείλονται σε αμέλεια ή σε αυτοανάφλεξη. Εβρος Δευτέρα 21/8/2023, 12 νέες εστίες μέσα σε 2 ώρες! Υπόκοσμος και ισλαμικά στοιχεία φαίνεται να κρατούν τις δάδες με το αζημίωτο, το χρήμα άφθονο. Η προσπάθεια συνεπικουρείται υποδόρια, το εκμεταλλεύονται πολιτικά εγχώρια ακραία πολιτικά στοιχεία (και των δυο άκρων). Είναι η μόνη τους ευκαιρία να επιβληθούν πολιτικά, σε μια αποσταθεροποιημένη χώρα, αποσταθεροποιώντας την πρόσφατη κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αντιδράσει».

Εδώ έχουμε έναν άνθρωπο της ιατρικής και της φαρμακολογίας, έναν επιστήμονα που αναγκάζεται να ψάχνει εξονυχιστικά την αλήθεια και την τεκμηρίωση υπηρετώντας την υγεία των ανθρώπων, να του αρκούν μόνο οι ενδείξεις για να φτάσει στους φορείς αυτής της… τεράστιας απειλής. Με τις λέξεις «πιθανά» (καίνε τη χώρα) και «φαίνεται να» (κρατούν τις δάδες), ο κ. Γραβάνης επίσης δίκασε και καταδίκασε τους υπευθύνους, πατεντάροντας αυτή τη φορά το ελιξίριο του ρατσισμού για την ελληνική κοινωνία. Τι ισχυρότερες αποδείξεις χρειάζονται εξάλλου. Αφού «πιθανά», αυτοί «φαίνεται να…».

Και αφού ο κύριος καθηγητής βρήκε τους ενόχους, συνεχίζει στο επόμενο βήμα καλώντας την κυβέρνηση να αντιδράσει (προφανώς εναντίον τους), ενώ ανακάλυψε και εσωτερικούς εχθρούς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας γράφοντας πως «ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού μας κόσμου είναι εμφανώς ή αφανώς με τους απολυτάρχες εμπρηστές λόγω κοινών κοσμοθεωριών». Ο ίδιος βέβαια και στο παρελθόν είχε δείξει τις απόψεις του γράφοντας πως τον κορονοϊό διασπείρουν «οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική», άποψη που είχαν καταδικάσει ως αντιεπιστημονική και ρατσιστική με ανακοινώσεις τους τόσο ο σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Ερευνα Ηρακλείου όσο και ο σύλλογος Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με τα λόγια των δύο καθηγητών η επιστημονική κοινότητα της Κρήτης βρίσκεται σφοδρά εκτεθειμένη βλέποντας επιφανείς εκπροσώπους της να ρέπουν προς τον ρατσισμό, ο οποίος μάλιστα ενδύεται και επιστημονικό μανδύα χαϊδεύοντας και ενισχύοντας τα πιο ξενοφοβικά ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 25.08.2023