ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΗΡΘΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ… ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Καταστροφές σε Χερσόνησο, Μάλια, Σταλίδα και άλλα τουριστικοποιημένα σημεία της Κρήτης ● Για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες οι τουριστικές περιοχές μετρούν πληγές από την κακοκαιρία ● Μεγάλες ζημιές και στο Καστέλλι, όπου ξεριζώνονται χιλιάδες δέντρα για να φτιαχτεί το νέο αεροδρόμιο.

Στις πιο… «αναπτυγμένες» περιοχές της Κρήτης σημειώνονται για ακόμα μία φορά οι σοβαρότερες καταστροφές από τη νέα κακοκαιρία που χτυπά τα τελευταία 24ωρα το νησί. Η Χερσόνησος, τα Μάλια, η Σταλίδα και άλλα τουριστικοποιημένα σημεία της μεγαλονήσου μετρούν ξανά τις πληγές τους, με ανθρώπους να κινδυνεύουν και περιουσίες να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι βροχοπτώσεις που πλήττουν από το απόγευμα της Δευτέρας σχεδόν όλη την Κρήτη είναι πράγματι μεγάλες σε διάρκεια και ένταση, ωστόσο οι συνέπειες επικεντρώνονται στην περιοχή με τα μικρά και τα μεγάλα ξενοδοχεία που βρίσκονται εκεί που κάποτε υπήρχαν ρέματα και χείμαρροι που κατέληγαν στη θάλασσα. Ακόμα και μέσα στους οικισμούς της Χερσονήσου και των Μαλίων οι ζημιές είναι τεράστιες, με αυτοκίνητα να μετατρέπονται σε σωρούς από παλιοσίδερα και σπίτια και επιχειρήσεις να πλημμυρίζουν ενώ η στάθμη του νερού αγγίζει και τα δύο μέτρα.

Εικόνα από την κακοκαιρία που χτύπησε την περιοχή της Χερσονήσου (10-11-2020)Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ
Εικόνα από την κακοκαιρία που χτύπησε την περιοχή της Χερσονήσου (10-11-2020)Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

«Με αυτά τα δεδομένα είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου, παρομοιάζοντας την κατάσταση με πόλεμο, καθώς για πολλές ώρες άνοιγαν συνεχώς καινούργια μέτωπα τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στα χωριά που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Από αριστερά ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και ο αντιπεριφερειάρχηςΗρακλείουΝίκος Συριγωνάκης.Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Χερσόνησος, Ανισαράς, Αγριανά, Κουτουλουφάρι, Σταλίδα, Μάλια, Ανάληψη είναι οι περιοχές που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ζημιές τόσο σε δημόσιες υποδομές (οδικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση κτλ) όσο και σε ιδιωτικές περιουσίες.

Εικόνα από την κακοκαιρία που χτύπησε την περιοχή της Χερσονήσου (10-11-2020)Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι διασώθηκαν με επέμβαση της ΕΜΑΚ σε διάφορες περιοχές, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις αυτοκίνητα παρασύρθηκαν μέχρι και τη θάλασσα, ενώ έγινε και επιχείρηση με δύτες της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση τυχόν εγκλωβισμένων στα συγκεκριμένα οχήματα, χωρίς, ευτυχώς, να διαπιστωθεί κάποια ανθρώπινη απώλεια.

Κινδύνευσαν πολίτες

Αποκλεισμένο για ώρες έμεινε ακόμα και το εθνικό οδικό δίκτυο στην περιοχή, με τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης να κλείνει από τις κατολισθήσεις και τις ισχυρές βροχοπτώσεις στον κόμβο της Σταλίδας, ενώ σε μεγάλο μέρος του το εσωτερικό οδικό δίκτυο έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί.

Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν και οι κάτοικοι στην περιοχή Πλατανιάς του Ρεθύμνου (και εκεί στο τουριστικό κομμάτι του δήμου) όπου η Πυροσβεστική χρειάστηκε να διατάξει την εκκένωση του οικισμού, ενώ ζημιές κυρίως στο οδικό δίκτυο καταγράφηκαν και στα ορεινά του νομού Ρεθύμνου και στα χωριά του Μυλοποτάμου. Η Περιφέρεια Κρήτης συνέστησε στους πολίτες να μη μετακινούνται παρά μόνο για έκτακτες ανάγκες. Ειδικά στοΗράκλειοο αντιπεριφερειάρχης Ν. Σιριγωνάκης κάλεσε τους κατοίκους να παραμένουν σε… ψηλά σημεία, ώστε να είναι πιο προστατευμένοι σε περίπτωση πλημμύρας.

Ο Δήμος Χερσονήσου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την προηγούμενη κακοκαιρία, με τον δήμαρχο αλλά και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης να ζητούν άμεση καταγραφή των ζημιών και γρήγορη εκκίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες και η περιοχή του Καστελλίου και του Θραψανού Πεδιάδος, όπου επίσης οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες σε σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες. Κατά σύμπτωση, και σε αυτή την περιοχή οι καταστροφές από την κακοκαιρία ήρθαν μαζί με την «ανάπτυξη» που φέρνει το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, για την κατασκευή του οποίου εκριζώνονται περισσότερα από 200.000 δέντρα (κυρίως ελιές).

Από την εκκίνηση των εργασιών για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι – Συνολικά 200.000 δέντρα θα ξεριζωθούν και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Με αποφάσεις των τοπικών δήμων κλειστά παρέμειναν χθες αλλά και σήμερα τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, ενώ η ΕΜΥ προβλέπει σταδιακή ύφεση των φαινομένων από σήμερα το βράδυ.

δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 11.11.2020