ΟΙ ΞΥΛΟΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η αντιπαράθεση στο Ηράκλειο για τα θέματα προστασίας του πρασίνου με αφορμή την πρόσφατη κοπή τουλάχιστον 12 δέντρων στην οδό Ιδης και στο πλαίσιο εργασιών… «ανάπλασης» της περιοχής.

Τα δέντρα κόπηκαν στις 14 Ιανουαρίου από συνεργεία της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της ανάπλασης, ενώ μετά τις αντιδράσεις ο Δήμος Ηρακλείου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι«Ολα τα δέντρα που κόπηκαν είτε δεν μπορούσαν να σωθούν λόγω ασθενείας είτε η εγκεκριμένη μελέτη προέβλεπε την αφαίρεσή τους».

*Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης
*Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης

Ωστόσο, στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήθηκαν από την αντιπολίτευση στοιχεία για το πόσα και ποια δέντρα είχαν ασθένεια, με τα στοιχεία να… αναμένονται.

(Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» φαίνονται αριθμημένα τα διπλάσια, δηλαδή 12 δέντρα).

Η αντιπαράθεση

Σε εξέλιξη είναι η αντιπαράθεση του Δήμου Ηρακλείου με τη συλλογικότητα «Φυλές του Πάρκου» για το σχέδιο μελλοντικής ανάπλασης στο πάρκο Γεωργιάδη, τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου εντός της πόλης του Ηρακλείου.

Αν και ο κ. Αναστασάκης επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι εκεί δεν προβλέπονται κοπές δέντρων, εντούτοις τα μέλη της συλλογικότητας δηλώνουν δυσπιστία με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα…

Το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τις νέες κοπές και ευρέα κλαδέματα δέντρων στις 18/1 στην περιοχή της Βίγλας, επίσης εντός των τειχών του Ηρακλείου.

Εκεί, ενώ οι κάτοικοι είχαν ειδοποιηθεί για εργασίες κλαδέματος, είδαν να λείπουν ολόκληρα δέντρα από τη γειτονιά τους.

Κατά… λάθος

Σε επιτόπια παρέμβαση της συλλογικότητας «Φυλές του Πάρκου» διαπιστώθηκε πως όντως κάποια δέντρα ήταν βαριά προσβεβλημένα από ασθένεια και χρειαζόταν να κοπούν.

Ωστόσο η επιλογή των δέντρων που θα κοπούν γίνεται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο της περιοχής, με πρωτοβουλία των εργαζομένων που κρίνουν επιτόπου, χωρίς προηγούμενη σήμανση από την υπηρεσία και εν τέλει ακόμα και με κόψιμο κάποιων δέντρων «κατά λάθος», όπως κατήγγειλαν σε σχετική τους ανακοίνωση.

Με δημόσια παρέμβασή τους δύο κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου, ο γεωπόνος Γιώργος Βλοντάκης και η δημοσιογράφος Μαρία Κουβίδη, κατήγγειλαν δεκάδες περιπτώσεις καταστροφικού κλαδέματος δέντρων στο Ηράκλειο και ζήτησαν τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου διαλόγου μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου και των ευαισθητοποιημένων κατοίκων της πόλης για κάθε σχεδιαζόμενη παρέμβαση στο αστικό πράσινο του Ηρακλείου.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωσή της συλλογικότητας στο facebook.

(Κεντρική φωτογραφία: Αριθμημένα τα δέντρα που κόπηκαν από την οδό Ίδης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 22.01.2018