ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΩΣ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εκτεθειμένοι ο πρύτανης και η ΕΛ.ΑΣ. για την Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο: παράνομες οικοδομικές εργασίες, παράτυπη απόφαση Συγκλήτου, παράνομες ανακρίσεις και… ΕΔΕ για τα μάτια του κόσμου αποκαλύπτονται μετά την εισβολή.

Σοβαρές αναταράξεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία της Κρήτης συνεχίζει να προκαλεί η εισβολή της αστυνομίας στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο της Κατάληψης Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, τα ξημερώματα της 30ής Σεπτεμβρίου. Δύο εβδομάδες μετά, και ενώ υποτίθεται πως επιδίωξη ήταν να αποκατασταθεί η νομιμότητα ως προς την εκκένωση του κτιρίου, οι ίδιες τακτικές της αστυνομίας αλλά και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους χωρίς να δίνονται πειστικές απαντήσεις.

Η αστυνομία

Κανένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση του προπερασμένου Σαββάτου δεν βρίσκεται υπόλογος για την πτώση ενός νέου ανθρώπου από την ταράτσα του κτιρίου και για τον σοβαρότατο τραυματισμό του. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, ο άνθρωπος που έπεσε βρισκόταν ήδη υπό σύλληψη και του είχαν φορέσει χειροπέδες, ήταν δηλαδή υπό την ευθύνη των αστυνομικών. Παρ’ όλα αυτά βρέθηκε στο κενό από ύψος 12 έως 15 μέτρων και από θαύμα δεν έχασε τη ζωή του.

Πολύ περισσότερο, κανένας από τους αστυνομικούς και δη η ηγεσία της αστυνομίας στην Κρήτη δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, πήραν τον τραυματία στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου όπου συνέχισαν για περίπου 10 ώρες τη διαδικασία της ανάκρισης, παρά τις διαμαρτυρίες του και καθώς ο άνθρωπος υπέφερε από αφόρητους πόνους. Αξιοσημείωτο της επικίνδυνης στάσης των αστυνομικών αλλά και των γιατρών του «Βενιζέλειου» που έδωσαν εξιτήριο είναι το γεγονός ότι ο νεαρός νοσηλεύεται ακόμα και σήμερα, 17 μέρες μετά τον τραυματισμό του, έχοντας μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Στον αέρα επίσης βρίσκεται η ΕΔΕ που μάλλον για τα μάτια του κόσμου διέταξε η Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για τον αστυνομικό Γιώργο Μαρκογιαννάκη, γ.γ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση και είχε προχωρήσει σε μια χυδαία ανάρτηση στο προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα. Ο συγκεκριμένος είχε γράψει: «Η διμοιρία μου τα κατάφερε πετάξαμε μετά από 22 χρόνια τους άπλυτους από τον Ευαγγελισμό στο Ηράκλειο. Γαμώ τα σπίτια σας βρωμιάρηδες, η πόλη είναι δική μας. Καρκίνος στα σπίτια σας». Ο ίδιος κατόπιν ισχυρίστηκε πως ο λογαριασμός του είχε παραβιαστεί από χάκερ και η Αστυνομική Διεύθυνση διέταξε ΕΔΕ σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, αν βρέθηκαν ο ή οι χάκερ ή αν σε διαφορετική περίπτωση πρόκειται να επιβληθούν πειθαρχικές ποινές στον αστυνομικό.

Το μόνο απτό αποτέλεσμα πάντως μέχρι τώρα για το Αστυνομικό Σώμα ήταν η εκλογική αποτυχία του πρώην αρχηγού της αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη, ο οποίος κατήλθε ως υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με την υποστήριξη, φανερή και κρυφή, της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά. Ο χρόνος που υλοποιήθηκε η επιχείρηση εκκένωσης συνδέθηκε άμεσα με την προεκλογική περίοδο, αν και ο μέχρι πρότινος αρχηγός της αστυνομίας, που είχε διαπρέψει το 2019-22 στο σπάσιμο καταλήψεων, διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε σχέση με την επιχείρηση αυτή.

Η Πρυτανεία

Ακόμα περισσότερα θολά σημεία έχει η στάση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και προσωπικά του πρύτανη Γιώργου Κοντάκη. Οπως ισχυρίστηκε ο ίδιος σε συνεντεύξεις του σε «φίλια» μέσα, το αίτημα για επέμβαση των Αρχών στον Ευαγγελισμό είχε εγκριθεί ομόφωνα από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης ως εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα σε τακτική συνεδρίασή της τον περασμένο Ιούλιο.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, βρίσκεται έκθετος για τις παράνομες εργασίες στο κτίριο και συνολικά για τους χειρισμούς του, ακόμα και για την εγκυρότητα της απόφασης της Συγκλήτου περί εκκένωσης.

Τον ισχυρισμό του αυτό όμως διαψεύδει με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής αναφέροντας συγκεκριμένα: «Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσκληση των αστυνομικών δυνάμεων προήλθε από τον πρύτανη, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου. Αλλωστε, στη μόνη άτυπη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με το κτίριο του Ευαγγελισμού, αρκετά μέλη της συνέλευσης διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις ως προς την πιθανότητα αστυνομικής καταστολής».

Παρόμοια ανακοίνωση και ψήφισμα έχουν συνυπογράψει 53 καθηγητές και διδάσκοντες από διάφορες σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόσο από τις Σχολές Θετικών Επιστημών (Ηράκλειο) όσο και τις Σχολές Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ρεθύμνου. Πλήθος ανακοινώσεων καταδίκης της στάσης του πρύτανη και της αστυνομίας έχουν εκδώσει σύλλογοι επιστημόνων, όπως ο Σύλλογος Ερευνητών Ηρακλείου, εργαζόμενοι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κόμματα και πολλοί συλλογικοί φορείς της Κρήτης.

Τσιμέντωμα

Η πιο απροκάλυπτη παρανομία, πάντως, αφορά το τσιμέντωμα των εισόδων και των παραθύρων του κτιρίου που έγινε με απόφαση της Πρυτανείας και με απευθείας ανάθεση 37.200 ευρώ σε τοπικό εργολάβο. Οπως καταγγέλλει η παράταξη του ΤΕΕ «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ)» η Πρυτανεία χρηματοδότησε αυθαίρετες εργασίες σφράγισης, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στην πρόσοψη και ίσως και στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο.

Η χυδαία ανάρτηση του γ.γ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Η ΕΔΕ ακόμα ψάχνει αν τελικά ήταν… χάκερς

«Καμία υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν θα έδινε ποτέ έγκριση για μια τόσο καταστροφική επέμβαση στις όψεις ενός μνημείου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Πράγματι, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου εκδόθηκε σήμα διακοπής εργασιών από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης, αλλά φυσικά κατόπιν εορτής, αφού το τσιμέντωμα είχε ήδη γίνει…

Το περίεργο είναι ότι η αστυνομία στην περίπτωση αυτών των παράνομων εργασιών όχι μόνο δεν επενέβη για τη διακοπή τους αλλά αντίθετα τις περιφρουρούσε μέχρι να ολοκληρωθούν, ώστε να αποφευχθεί τυχόν επανακατάληψη του κτιρίου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 16.10.23