ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

*Των: Ντάνι Βέργου, Νίκου Φωτόπουλου, Μάριου Διονέλλη

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιστέκονται στο κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στη λειτουργία τους ως αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων και την παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες και εργολάβους.

Δωρεάν υγεία για όλο τον λαό» φώναζαν οι γιατροί των νοσοκομείων της Αττικής στη μοτοπορεία που πραγματοποίησαν χθες το πρωί, στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της 48ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιστέκονται στο κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στη λειτουργία τους ως αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων και την παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες και εργολάβους.

Με αφετηρία το «Αττικόν», μέσα σε αυτοκίνητα και μηχανές, οι γιατροί του ΕΣΥ πέρασαν έξω από τα νοσοκομεία της Αττικής όπου ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι: το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, τον «Ευαγγελισμό», το «Αιγινήτειο» και το «Λαϊκό», τα παιδιατρικά νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», το «Σωτηρία» και το «Γεννηματά». Οι υγειονομικοί «υποδέχθηκαν» έξω από τις πύλες των νοσοκομείων τους συναδέλφους τους που έκαναν μοτοπορεία, φωνάζοντας συνθήματα. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και έξω από τις πύλες των νοσοκομείων «Μεταξά», «Θριάσιο» και ΨΝΑ Δαφνί.

Η συμμετοχή των γιατρών στις συγκεντρώσεις ήταν μεγάλη, μαζική, με κύρια τα πάγια αιτήματα για χρηματοδότηση του ΕΣΥ, προσλήψεις και μονιμοποιήσεις και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα, στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, οπότε έχει οριστεί και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Εφημερία… κινητοποιήσεων και στη Θεσσαλονίκη

Τόσο χθες το πρωί όσο και το βράδυ εκατοντάδες γιατροί του ΕΣΥ πήραν μέρος στις διαμαρτυρίες που οργάνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών με κεντρικό σύνθημα «Ως εδώ!».

Οι γιατροί συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από την πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο για τη δημόσια Υγεία και καλύτερες συνθήκες εργασίας. «Λέμε «ώς εδώ» στην τεράστια υποστελέχωση που υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία, στους χαμηλούς μισθούς και στις πετσοκομμένες απολαβές των νοσοκομειακών γιατρών, στην τεράστια υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Απαιτούμε διπλασιασμό των μισθών, διπλασιασμό του προσωπικού με προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Δεν μπορούμε να βάλουμε άλλη πλάτη. Δεν μας έχει μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος.

Ο Θανάσης Σιούλης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ και εκπρόσωπος γιατρών του ΑΧΕΠΑ, κατήγγειλε την εγκατάλειψη και υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων. «Μέχρι τώρα εισπράττουμε μόνο τις εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις, περίπου 6.500. Αυτός ο αριθμός πανελλαδικά εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις ανάγκες που αντιμετωπίζει σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η επαρχία έχει εγκαταλειφθεί, κλινικές ολόκληρες κλείνουν, στους ασθενείς υποδεικνύεται να μετακινούνται από την επαρχία προς το κέντρο, βιώνουμε μετακινήσεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων με μπαλωματικές λύσεις να καλύψουν δήθεν τις ανάγκες. Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο που λέμε ώς εδώ και μη παρέκει», κατέληξε.

Στις κινητοποιήσεις των γιατρών, όμως, έδωσαν το «παρών» και οι συνταξιούχοι! «Τα προβλήματά τους είναι και δικά μας. Οι παροχές Υγείας είναι ελάχιστες έως εξοργιστικές. Εμείς όμως πληρώσαμε και στην ενεργή μας ζωή αδρά τον κλάδο Υγείας και τώρα έχουμε κράτηση 6% από τις συντάξεις μας», επισήμανε ο συνδικαλιστής των συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Γιώργος Κουτουνίδης.

«Νεκρώνει» η Κρήτη για τη δημόσια Υγεία

Δεκάδες φορείς από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης κινητοποιούνται σήμερα υπερασπιζόμενοι τη δημόσια Υγεία και κόντρα στην κατάσταση κυριολεκτικής διάλυσης που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του νησιού. Επίκεντρο των κινητοποιήσεων θα είναι το Ηράκλειο και η πλατεία Ελευθερίας, όπου στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν υγειονομικοί που θα φτάσουν από όλες τις γωνιές της Κρήτης με λεωφορεία που έχουν ναυλώσει για αυτόν τον σκοπό οι ενώσεις και τα σωματεία τους, στο πλαίσιο των διήμερων πανελλαδικών κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει ήδη από χθες.

Για σήμερα στην Κρήτη έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ και τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου αλλά και στα Νοσοκομεία Ρεθύμνου και Σητείας είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που βγάζουν στον δρόμο τους υγειονομικούς και τους κατοίκους του νησιού, στον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο, αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες των πολιτών.

Στα βασικά αιτήματα της πανυγειονομικής κινητοποίησης περιλαμβάνονται το να μην κλείσει, συγχωνευτεί ή καταργηθεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο και κέντρο υγείας του νησιού, αλλά και να στελεχωθούν όλες οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας και το ΕΚΑΒ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι ζητούν προκήρυξη όλων των κενών θέσεων με κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων.

Την υποστήριξη και συμμετοχή τους στη σημερινή κινητοποίηση έχουν εκδηλώσει, εκτός από όλους τους φορείς των υγειονομικών, μαζικοί φορείς, τοπικοί σύλλογοι, σύλλογοι εργαζομένων και επαγγελματιών από όλη την Κρήτη, ενώσεις γονέων και μαθητών, σωματεία συνταξιούχων, ενώ ανακοινώσεις υποστήριξης έχουν εκδώσει οι νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ (με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη να επισκέπτεται χθες το Βενιζέλειο Νοσοκομείο), το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ(μ-λ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 30.11.23