ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες της Κρήτης με στόχο να μεταφερθούν και τα υπόλοιπα προϊόντα τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα (Παρασκευή) ετοιμάζουν νέα κάθοδο στο λιμάνι του Ηρακλείου οι παραγωγοί της Ιεράπετρας ενώ ήδη από χθες επικρατεί ένταση στα Χανιά με τους αγρότες να στήνουν «μπλόκα» με τα κηπευτικά τους στο κέντρο της πόλης.

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Ιεράπετρα με τη συμμετοχή αγροτών από την περιοχή αλλά και από τη Σητεία και τη Βιάννο και αποφασίστηκε η μαζική αναχώρηση σήμερα στις 3 το μεσημέρι ξανά για το Ηράκλειο ώστε να πιέσουν να αποπλεύσει και άλλο ένα πλοίο. 

*Φωτογραφία: ΗΧΩ News

Για το θέμα συγκροτήθηκε και 7μελής συντονιστική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει όλες τις περαιτέρω ενέργειες όπως καταγραφή των προϊόντων που θα καταλήξουν στη χωματερή και διεκδίκηση αποζημιώσεων για την οικονομική ζημία που θα υποστούν οι παραγωγοί, αλλά ακόμα και αναζήτηση εταιρείας ξένων συμφερόντων ώστε να μεταφερθούν τα προϊόντα από και προς τον Πειραιά, για όσο διαρκέσει η απεργία.

Στα Χανιά παραγωγοί συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Σούδας διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι από τη δική τους περιοχή δεν έφυγε ούτε καν ένα πλοίο, όπως έγινε στο Ηράκλειο, ενώ για το θέμα διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Νωρίτερα χθες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη και ο αντιπεριφερειάρχης μαζί με δημάρχους και εκπροσώπους δέκα αγροτικών συλλόγων έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στην επιστολή, που υπογράφει και ο γραμματέας της  Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Ανδρέας Παπανδρέου, ζητείται η συνεννόηση του Υπουργείου με την ΠΝΟ, «ώστε να διασφαλιστεί  η άμεση μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων από τα Χανιά στον Πειραιά, σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) και όχι αύριο».  Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση: «Κύριε Υπουργέ, και τα Χανιά είναι Κρήτη!!!»

Μετά το λιμάνι της Σούδας κάποιοι από τους αγρότες μετέβησαν στο κέντρο των Χανίων και απέκλεισαν δρόμους πέριξ της Δημοτικής αγοράς στοιβάζοντας κούτες με τα προϊόντα τους. Κατόπιν μοίρασαν δωρεάν τα προϊόντα τους (κυρίως ντομάτες) στους περαστικούς. 

*Φωτογραφία: Flashnews.gr

(Κεντρική φωτογραφία: Νέα κινητοποίηση στα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας ετοιμάζουν οι αγρότες του νησιού. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 09.12.2016