ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τραγικό θάνατο σε ώρα δουλειάς βρήκε ένας 40χρονος εργαζόμενος στο εργοτάξιο της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ – GMR στο Καστέλι Ηρακλείου, στο σημείο όπου κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο. Ο άντρας ήταν κάτοικος της περιοχής, καταγόμενος από το χωριό Σκινιάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και πατέρας δύο παιδιών, ενώ εργαζόταν ως χειριστής μηχανημάτων έργου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο εργαζόμενος χτυπήθηκε από ερπυστριοφόρο όχημα στον χώρο του εργοταξίου κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που ωστόσο τον παρέλαβε νεκρό.

Επί τόπου έσπευσε κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας μαζί με μέλη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και του Συνδικάτου Οικοδόμων με σκοπό να διαπιστώσουν αν τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ το πόρισμα των επιθεωρητών αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη συνεχή αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ τονίζει πως «πρόκειται για τον πρώτο νεκρό στο υπό κατασκευή έργο του νέου αεροδρομίου και απαιτούμε τον συνεχή έλεγχο των ελεγκτικών μηχανισμών ειδικά και όταν ενταθούν οι εργασίες ανέγερσης του νέου αεροδρομίου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια στη χώρα μας».

Δεσμεύσεις για την αμέριστη στήριξη στην οικογένεια του θανόντος ανέλαβαν τόσο τα σωματεία εργαζομένων όσο και ο δήμαρχος της περιοχής, Μανώλης Φραγκάκης, αλλά και η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. η οποία σε ανακοίνωσή της εκφράζει την οδύνη της και τονίζει: «[…] Αμέσως μόλις συνέβη το δυστύχημα ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και κλήθηκαν επιτόπου το ΕΚΑΒ και η Αστυνομία. Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται. Οι εργαζόμενοι και η Διοίκηση της εταιρείας εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στους οικείους του εκλιπόντος. Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό της οικογένειας».

Το αεροδρόμιο Καστελίου κατασκευάζεται σε μια έκταση που απαιτεί την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων δέντρων, τη στιγμή που το υπάρχον αεροδρόμιο Ηρακλείου στη νέα Αλικαρνασσό έχει μεγάλα περιθώρια επέκτασης και αναβάθμισης. Για το νέο έργο το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ έχει αποφύγει να εκφράσει γνώμη καθώς δεν έχει παρουσιαστεί επαρκώς το οικονομοτεχνικό του σκέλος ούτε η μελέτη βιωσιμότητας, ενώ υλοποιείται με βάση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με δεδομένα του 2007 επί της οποίας έχει ήδη ασκηθεί προσφυγή στο ΣτΕ και αναμένεται η έκδοση απόφασης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 25.02.2021