ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ 68 ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΕ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προκαταρκτική εξέταση για βαρύτατα αδικήματα εις βάρος ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά • Διατάχθηκε η εκταφή σορού γυναίκας.

Σοκαριστικά στοιχεία έρχονται στο φως για υπόθεση δεκάδων περίεργων θανάτων σε μονάδα δομής ηλικιωμένων στα Χανιά. Ήδη πραγματοποιήθηκε εκταφή της σορού ηλικιωμένης γυναίκας που πέθανε πριν από 11 ημέρες, προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια θανάτου της.

Το θέμα κίνησε το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών έπειτα από καταγγελίες συγγενών ηλικιωμένων για συνολικά 68 θανάτους που δηλώθηκαν από την αρχή του 2020 σε μία από τις πιο γνωστές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά. Σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρεται, περιέργως, η ίδια αιτία θανάτου και συγκεκριμένα η καρδιακή ανακοπή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν καταγγελίες αλλά και ένορκη κατάθεση πρώην εργαζόμενου του γηροκομείου για κακομεταχείριση των ηλικιωμένων, ενώ τουλάχιστον ένας θάνατος φέρεται να αποδίδεται σε πτώση από μεγάλο ύψος και κατόπιν σε ελλιπή φροντίδα προς το θύμα. Επί αυτής της υπόθεσης διατάχθηκε η εκταφή της σορού που έγινε χθες το πρωί στο νεκροταφείο Κισσάμου, παρουσία εισαγγελέα αλλά και ιατροδικαστών, οι οποίοι καλούνται να διερευνήσουν αν το θύμα είχε σπασμένα οστά ή άλλες εμφανείς κακώσεις.

Ηδη με εισαγγελική παραγγελία έχουν ζητηθεί οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου για τις 68 περιπτώσεις από τα ληξιαρχεία Χανίων, Κισσάμου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, καθώς στη δομή φιλοξενούνται ηλικιωμένοι από όλη την Κρήτη. Μάλιστα στο σχετικό έγγραφο που αποκάλυψε χθες το σάιτ των Χανίων parakritika.gr αναφέρεται πως διενεργείται προανάκριση για πιθανή τέλεση βαρύτατων αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο της εισαγγελίας Χανίων αναφέρεται πως διερευνάται η πιθανή τέλεση των αδικημάτων της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της έκθεσης και των σωματικών βλαβών αδύναμων ατόμων και της ανθρωποκτονίας τελεσθείσας με δόλο διά παραλείψεως κατά συρροή. Η εισαγγελική παραγγελία αφορά το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2020 και ζητά από όλες τις υπηρεσίες να αποστείλουν τα πιστοποιητικά θανάτου που αναφέρουν ως τόπο θανάτου τη συγκεκριμένη Μονάδα ηλικιωμένων στα Χανιά.

Τη διενέργεια της έρευνας επιβεβαιώνει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χατζηράκης, ο οποίος επισημαίνει πως ήδη μόνο από το ληξιαρχείο του δήμου έχουν αποσταλεί στον εισαγγελέα 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, ενώ αντίστοιχες διαδικασίες έχουν κινηθεί και στα υπόλοιπα ληξιαρχεία του νησιού.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 23.04.2021