«ΜΠΛΟΚΑ» ΣΕ ΝΑΤΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΓΚΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δεν έμειναν αναπάντητες οι επισκέψεις των ακροδεξιών κομμάτων σε Χανιά και Ηράκλειο.

Σοβαρές αντιδράσεις στα Χανιά προκάλεσε η παραχώρηση της αίθουσας του Εργατικού Κέντρου της πόλης για την εκδήλωση του ακροδεξιού κόμματος Νίκη με τίτλο «Η Ρωμιοσύνη ενάντια στον ολοκληρωτισμό» το απόγευμα του Σαββάτου. Στο σημείο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση δύο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη εκδήλωση από αναρχικούς και συλλογικότητες που κατήγγειλαν τόσο τον ομοφοβικό και ρατσιστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης όσο και συνολικά την επίσκεψη του αρχηγού του κόμματος, Δ. Νατσιού, στα Χανιά.

Στον χώρο του Εργατικού Κέντρου κλήθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ για να περιφρουρήσουν την εκδήλωση της Νίκης απωθώντας τους περίπου 100 συγκεντρωμένους έξω από το Εργατικό Κέντρο, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις προσαγωγές ατόμων, που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η «Κίνηση για την Απεργιακή 8η Μάρτη» σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την παραχώρηση της αίθουσας πρόκληση για τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά αισθήματα του χανιώτικου λαού, χαρακτηρίζοντας τη Νίκη «ακροδεξιό μόρφωμα που στρέφεται εναντίον των προσφύγων, των μεταναστών και στοχοποιεί με την ομοφοβική ρητορική του τη ΛΟΑΤΚΙ+ και τρανς κοινότητα».

Ο ίδιος ο Δ. Νατσιός πάντως, νωρίτερα το Σάββατο, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου επανέλαβε τη γνωστή ρητορική για «την ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος από ανθρώπους που έχουν ελληνική ιθαγένεια, που πιστεύουν στον Χριστό, που αγαπούν άδολα την πατρίδα τους και είναι προσηλωμένοι στον ιερό δεσμό της οικογένειας», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που, αντί να στηρίξει την πολύτεκνη οικογένεια, ψήφισε υπέρ των «ψευτογάμων των ομοφυλόφιλων».

Από την πλευρά των κινηματικών συλλογικοτήτων πάντως τονίζεται πως οι προκλήσεις των ακροδεξιών, χριστιανοφασιστικών μορφωμάτων δεν θα μένουν σε καμία περίπτωση αναπάντητες. Μία εβδομάδα πριν, στο Ηράκλειο, είχε πραγματοποιηθεί σειρά παρεμβάσεων και ακτιβισμών για την παρεμπόδιση της τριήμερης περιοδείας που είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» Β. Στίγκας στον νομό.

Και σε αυτή την περίπτωση καταγγέλθηκε η νομιμοποίηση που παρείχαν στο ακροδεξιό μόρφωμα φορείς όπως ο Δήμος Χερσονήσου, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι επισκέφθηκε και την περιοχή του Ζαρού, όπου οι «Σπαρτιάτες», όπως και παλαιότερα η Χρυσή Αυγή, συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά στις εκλογές. Τέλος, με δυναμική κινητοποίηση απετράπη η προγραμματισμένη συμμετοχή του Β. Στίγκα στην κυριακάτικη λειτουργία στον ναό του Αγίου Μηνά.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.03.24