ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΦΙΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βαλβίδα εκτόνωσης η αποπομπή της διοίκησης, αλλά λύσεις… μηδέν. ● Εβδομάδα κινητοποιήσεων από σήμερα στο Ηράκλειο με συμμετοχή πλήθους φορέων και συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Με μπαλώματα και λύσεις εντυπωσιασμού προσπαθεί η κυβέρνηση να απαντήσει στην τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Η… καταδρομικού τύπου κάθοδος του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Ηράκλειο είχε κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα αφού, παρά τη δημόσια διατύπωση συγγνώμης προς τους πολίτες, παρά την «εκπαραθύρωση» της διοίκησης του νοσοκομείου και παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις, η ουσία παραμένει ίδια για πολίτες και λειτουργούς της δημόσιας υγείας.

Η κάθοδος του υπουργού Υγείας είχε αιφνιδιαστικό (υποτίθεται) χαρακτήρα αφού δεν είχε ανακοινωθεί παρά μόνο λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Σε συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του νοσοκομείου ο υπουργός ενημερώθηκε για τα ίδια θέματα που εδώ και μήνες θέτουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών: για τα κλειστά χειρουργικά κρεβάτια, για την έλλειψη αναισθησιολόγων και άλλων κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων, για τις απανωτές παραιτήσεις γιατρών, για τη διακοπή ακόμα και των απογευματινών ιατρείων λόγω της έλλειψης προσωπικού, για την αδυναμία κάλυψης των εφημεριών, για τα απανωτά «εντέλλεσθε» της διοίκησης που αποτελούν πλέον το μοντέλο της «κανονικότητας» σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Συγγνώμη

Για όλα αυτά ο κ. Χρυσοχοΐδης αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες του Ηρακλείου, υπό το βάρος όμως των κινητοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, με συστράτευση όχι μόνο των συνδικαλιστών της Υγείας, αλλά όλων των επαγγελματικών φορέων και σωματείων της πόλης του Ηρακλείου, από το Εργατικό Κέντρο μέχρι το παράρτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και από τους δασκάλους της Πρωτοβάθμιας μέχρι το Συνδικάτο Οικοδόμων. Ωστόσο, μετά τη συγγνώμη, ήρθε η ώρα των απαντήσεων στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός:

– Με ποιον τρόπο θα λύσετε τα προβλήματα; ρωτήθηκε όπως ήταν φυσικό.

– Με προσέλκυση ιδιωτών αναισθησιολόγων με μπλοκάκι, τουλάχιστον για τρεις μήνες, απάντησε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Μόνο που αυτή η λύση έχει ήδη δοκιμαστεί και απέτυχε, ο νόμος Πλεύρη-Γκάγκα δίνει ήδη τη δυνατότητα, αλλά ενδιαφέρον δεν υπήρξε όλο αυτό το διάστημα. Ο υπουργός έδειξε ως υπαίτια τη διοίκηση του «Βενιζέλειου», τον διοικητή Κώστα Τερζάκη και την αναπληρώτρια διοικήτρια Ελευθερία Κωστάκη, τους οποίους και απάλλαξε από τα καθήκοντά τους την επόμενη μέρα της επίσκεψης (χθες). Και τώρα; Λύθηκε το πρόβλημα;

Οι εργαζόμενοι μιλούν για μια κίνηση που προσπαθεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης μπροστά στο διογκούμενο κύμα οργής στην τοπική κοινωνία. Οσο για ουσιαστικές λύσεις με προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού, αυτή τοποθετήθηκε κάπου στο άμεσο μέλλον (από Νοέμβριο) και βλέπουμε. Και εκεί όμως ήρθαν κι άλλες δύσκολες ερωτήσεις για τον υπουργό:

● Θα δώσετε ισχυρά κίνητρα ώστε να μην αποβούν άγονες οι προκηρύξεις αυτές, αφού φαίνεται να μην έρχεται κανείς να δουλέψει με 1.200 ευρώ και κάνοντας 6 και 7 εφημερίες; Θα υπάρχουν κίνητρα όπως επιδότηση ενοικίου κ.ά.;

● Μη με ρωτάτε γι’ αυτά, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, εμπλέκονται και άλλα υπουργεία που πρέπει να συντονιστούν, ίσως γίνει νομοθετική ρύθμιση, είπε περίπου ο κ. Χρυσοχοΐδης, δείχνοντας πού πάει το πράγμα και πόσες πιθανότητες υπάρχουν να αλλάξει άμεσα κάτι…

Από σήμερα οι γιατροί του «Βενιζέλειου» ξεκινούν κινητοποιήσεις. Στις 10 θα συγκεντρωθούν στην πύλη του νοσοκομείου και θα κατευθυνθούν με πορεία μέχρι το κέντρο της πόλης (απόσταση περίπου 5 χλμ.) όπου για τις 12 έχει προγραμματιστεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 4ωρη στάση από τις 11 έως τις 3 μ.μ. ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 18.10.23