«ΜΠΑΛΟΘΙΕΣ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων των κομμάτων στην Κρήτη, με την αντιπαράθεση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ να λαμβάνει χαρακτηριστικά… εμφυλίου. Στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι τοπικές οργανώσεις βλέπουν με επιφύλαξη τις διευρύνσεις, ενώ στην πεπατημένη των οικογενειακών διαδόχων βαδίζει η Ν.Δ. Στελέχη από τη δεξιά και την αριστερή δεξαμενή προσελκύει το Ποτάμι, ποντάροντας σε μια δυναμική εκπροσώπηση στη μεγαλόνησο, λόγω της καταγωγής του Σταύρου Θεοδωράκη.

ΠΑΣΟΚ – Γιώργος

Μπορεί κάποτε στην πόρτα των νομαρχιακών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ να συνωστίζονταν οι υποψήφιοι για μια θέση στις λίστες του κόμματος. Σήμερα, πάντως, τίποτα δεν θυμίζει αυτές τις εποχές. Εκτός από τον Βασίλη Κεγκέρογλου και τον γνωστό από τα παλιά Αντώνη Βγόντζα, λίγοι είναι εκείνοι που επιθυμούν να στελεχώσουν το πράσινο ψηφοδέλτιο. Ο πρώην δήμαρχος Αρχανών Δημήτρης Φραγκουλάκης και ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης είναι οι τελευταίες προσθήκες, ενώ ακούγεται πως και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου. Παρά τη λειψανδρία, πάντως, η ανακοίνωση της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη έκανε «Τούρκο» τον Βασίλη Κεγκέρογλου, που θεώρησε ότι κινδυνεύει η μέχρι σήμερα πρωτιά του.

Στο απέναντι στρατόπεδο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών το κλίμα είναι πολύ καλύτερο, με τους πρώην βουλευτές Γιάννη Στρατάκη και Φραγκίσκο Παρασύρη να θεωρούνται σίγουροι. Πιο δύσκολα, πάντως, φαίνεται πως είναι τα πράγματα για τον Γ. Παπανδρέου στα Χανιά, όπου ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι διέψευδαν κάθε εμπλοκή τους με το νέο κόμμα. Μεταξύ αυτών, η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολύζου, ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Ευτύχης Μαυρογέννης και ο πρώην γραμματέας του δήμου Γαβριήλ Κουρής. Στο Λασίθι θα λείπει από το ψηφοδέλτιο ο ηγέτης του παπανδρεϊκού μπλοκ Μιχάλης Καρχιμάκης, που κατέρχεται στη Β΄ Αθηνών, αφήνοντας όμως αντικαταστάτη τον εν ενεργεία γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, Σήφη Μηλιό.

ΣΥΡΙΖΑ

Συνωστισμός υποψηφίων επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στους τέσσερις νομούς του νησιού. Στο Ηράκλειο, μετά τις εσωτερικές εκλογές που διενεργήθηκαν, τα μέλη της Νομαρχιακής είπαν «όχι» στις πλατιές διευρύνσεις, θυμωμένοι ακόμα από την υπόθεση της πρώην νομάρχου Βαγγελιώς Σχοιναράκη, που κόντεψε να τινάξει στον αέρα το κλίμα ευφορίας που επικρατεί. Με παρέμβαση του γραμματέα του κόμματος Δημ. Βίτσα κόπηκε κάθε γέφυρα με την πρώην σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου, ενώ στις εσωτερικές εκλογές «πάτωσαν» τα ΠΑΣΟΚογενή στελέχη όπως ο δικηγόρος Πέτρος Μηλιαράκης και ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Αριστομένης Συγγελάκης. Αντίθετα, διασώθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωκράτης Βαρδάκης, προερχόμενος από την ΠΑΣΚΕ αλλά με συνεπείς αντιμνημονιακούς αγώνες τα τελευταία χρόνια και θεωρείται βέβαιο πως θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου. Μαζί του και η αρχιτέκτονας Βάννα Σφακιανάκη, που αν και δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δώσει μεγάλο αγώνα κατά της επέλασης των βιομηχανικών ΑΠΕ στο νησί και όχι μόνο. Αυτοδίκαια στο ψηφοδέλτιο θα περιληφθούν οι νυν βουλευτές Κριτσωτάκης, Διακάκη και Μιχελογιαννάκης, ενώ ψηλά στην εσωκομματική διαδικασία κατετάγησαν ο καρδιολόγος Νίκος Ηγουμενίδης και ο δικηγόρος Μιχάλης Ασκορδαλάκης.

Στα Χανιά, εκτός από τον νυν βουλευτή Γιώργο Σταθάκη, θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης, η πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ του νομού, Αθηνά Γιαννουλάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αγοραστάκης, ο ερπετολόγος Πέτρος Λυμπεράκης αλλά και ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος, ο οποίος φέρει το όνομα… Ανδρέας Παπανδρέου.

Νέα Δημοκρατία

Σε… οικογενειακό κλίμα κινείται η Νέα Δημοκρατία στην Κρήτη. Το όνομα Κεφαλογιάννης παίζει ρόλο στο εσωκομματικό παιχνίδι. Ο νυν ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης θα είναι και πάλι στο ψηφοδέλτιο, όπως και στο Ρέθυμνο θα είναι ο νυν βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης, που κληρονόμησε την έδρα από την ξαδέρφη του Ολγα, η οποία μετακινήθηκε στην Αθήνα. Πιέσεις δέχεται και ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Την έδρα ως κληρονομιά στον γιο του, Γιάννη, επιδιώκει να αφήσει και ο νυν βουλευτής Γιώργος Δεικτάκης στο Ηράκλειο, ενώ ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει ξεχάσει οριστικά όσα βαριά έλεγε για τον Αντώνη Σαμαρά όταν ήταν στη Δημοκρατική Συμμαχία και θα είναι και πάλι στο ψηφοδέλτιο. Νέα είσοδος αυτή του γιατρού Γρηγόρη Πασπάτη, σημερινού προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, ενώ επιστροφή στη Ν.Δ. πρόκειται να κάνει και ο Γιώργος Μπαμιεδάκης, αφού πέρασε από τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Ποτάμι

Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είναι υποψήφιος στον τόπο καταγωγής του, τα Χανιά. Στο Ηράκλειο, το δυνατό όνομα είναι ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, αλλά και ο γιος του σημερινού δημάρχου Ηρακλείου, Φραγκίσκος Λαμπρινός. Στο Ηράκλειο επίσης θα κατέλθει ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Αεράκης αλλά και ο πρώην δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσσος Κυπριωτάκης.

(Κεντρική φωτογραφία: Το όνομα που κλέβει την παράσταση, ειδικά στη μεγαλόνησο, είναι αυτό του γραμματέα της Νομαρχιακής Χανίων και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ… Ανδρέα Παπανδρέου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 07.01.2015