ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΜΕ… ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η Περιφέρεια Κρήτης χρωστάει από το καλοκαίρι μισθούς επιστημόνων και εργατών που δούλεψαν σε μια από τις πιο σημαντικές ανασκαφές του νησιού • Θα πληρωθούν με «μαύρα» και χωρίς ένσημα για… εκτέλεση χωματουργικών έργων.

Την κοροϊδία και την απαξίωση βιώνουν από την Περιφέρεια Κρήτης 25 εργαζόμενοι, επιστημονικό και εργατικό προσωπικό της ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στην περιοχή των Αρχανών. Παρόλο που δούλεψαν σκληρά για δύο μήνες, εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί για τη δουλειά τους με αποτέλεσμα να τους οφείλονται ποσά έως και 3.000 ευρώ στον καθένα, ανάλογα με την ειδικότητα και τις ημέρες που εργάστηκε.

Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως οι άνθρωποι αυτοί, ενώ εργάστηκαν σε ένα δημόσιο έργο, πληρώνονται με «μαύρα», χωρίς να κολλήσουν ένσημα, από κονδύλι της Περιφέρειας Κρήτης, που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και από εκεί μέσω απευθείας ανάθεσης σε έναν εργολάβο χωματουργικών εργασιών, ο οποίος επίσης μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί για να αποδώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Τα μόνα χρήματα που έχουν λάβει αφορούν πληρωμές «έναντι» για τα μεροκάματα των δύο πρώτων εβδομάδων, τον Ιούλιο. Οι πληρωμές αυτές έγιναν μόνο με μετρητά για… προφανείς λόγους.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή, που κινείται στα όρια της νομιμότητας, ακολουθείται συχνά σε ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα που δεν μπορεί να αναλάβει επισήμως η αρχαιολογική υπηρεσία αλλά παρεμβαίνουν άλλοι φορείς, όπως αρχαιολογικές σχολές, ιδρύματα, περιφέρειες, δήμοι κτλ.

Σε ο,τι αφορά τη συγκεκριμένη ανασκαφή στις Αρχάνες, τα σημαντικά της ευρήματα προβλήθηκαν δεόντως στον τοπικό Τύπο με ανακοινώσεις αλλά και επίσκεψη του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για την οποία εκδόθηκε και σχετικό δελτίο Τύπου συνοδευόμενο από τις σχετικές φωτογραφίες. Συγκεκριμένα στις 24 Αυγούστου, ο περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη επισκέφθηκαν την ανασκαφή στην Τουρκογειτονιά των Αρχανών, όπου συνεχίζεται η αποκάλυψη του ομώνυμου μινωικού Ανακτόρου, και ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη ανασκαφέα δρα Εφη Σαπουνά – Σακελλαράκη για τα αποτελέσματα των ερευνών. Η ανασκαφή έχει τραβήξει το βλέμμα των μέσων ενημέρωσης όχι μόνο τοπικά αλλά και εκτός Κρήτης καθώς το ανάκτορο, του οποίου σταδιακά αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για τη μορφή και λειτουργία του, είναι συγκρίσιμο μόνο με εκείνο της Κνωσού, στο μέγεθος και την ποιότητα της κατασκευής.

Πολιτική… πολιτισμού

Οπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Κρήτης, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε την κυρία Σακελλαράκη «για την πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης γενικότερα στον τομέα του Πολιτισμού και των Μνημείων της Κρήτης», χωρίς όμως να περιγράψει αν η πολιτική αυτή προβλέπει απλήρωτους εργαζόμενους στα σκάμματα των ανασκαφών. Ο ίδιος πάντως περιέγραψε τον κοινό προγραμματισμό με το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων για τη δημιουργία ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στις Αρχάνες (που είναι και τόπος καταγωγής του) με στόχο την ανάδειξη και προστασία των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.

Εκτοτε, και αφού η φετινή ανασκαφή ολοκληρώθηκε, η ίδια η κ. Σακελλαράκη έχει κατ’ επανάληψη απευθυνθεί τόσο στον περιφερειάρχη όσο και στους συμβούλους του, ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή να πληρωθούν οι αρχαιολόγοι, συντηρητές και εργάτες που δούλεψαν εκεί, αποσπώντας όμως μόνο υποσχέσεις και ενώ ήδη συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από το τέλος του έργου.

Από την πλευρά των εργαζόμενων, μερικοί εκ των οποίων είναι απλοί εργάτες που αναζητούν μεροκάματα και δεν έχουν άλλα σταθερά εισοδήματα, εκφράζεται απογοήτευση και αγανάκτηση καθώς μπήκαμε πια στον Δεκέμβριο, πλησιάζουν Χριστούγεννα και οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Πολύ περισσότερο κάποιοι εξ αυτών καταγγέλλουν ακόμα και κλίμα εκβιασμών καθώς τους επισημάνθηκε με σαφήνεια πως αν προχωρήσουν σε καταγγελίες δεν θα ξαναεργαστούν σε αρχαιολογικά έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι υποσχέσεις που έλαβαν κατά καιρούς οι εργαζόμενοι μετέθεταν την πληρωμή τους από τα μέσα Σεπτέμβρη και από εκεί στο τέλος Οκτωβρίου και κατόπιν δόθηκαν υποσχέσεις για καταβολή των ποσών στα μέσα Νοέμβρη. Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης απ’ όπου έλαβε απάντηση ότι το ζήτημα πρόκειται να λυθεί εντός των ημερών και την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν σταδιακά οι πληρωμές.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.12.23