«ΜΗ ΜΕ ΧΤΥΠΑΤΕ, ΕΙΜΑΙ ΕΓΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΣ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ακόμα ένας… τυχαίος θάνατος στα χέρια της Αστυνομίας λίγο έξω από τα Χανιά ● Μίλησαν για «ανακοπή κατά τη διάρκεια ελέγχου» και ξέχασαν το κυνηγητό, το ξύλο και τις χειροπέδες που έβαλαν στο θύμα ● Μήνυση για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά των αστυνομικών του ΤΑΕ Σούδας έχει υποβάλει η οικογένεια του θύματος.

Μια σοβαρότατη καταγγελία για τις συνθήκες θανάτου του 58χρονου Κώστα Μανιουδάκη, ιδιοκτήτη ταβέρνας στα Χανιά, στα χέρια των αστυνομικών αρχών κάνει η οικογένειά του. Ο θάνατος συνέβη την 1η Σεπτεμβρίου και δόθηκε, τότε, στη δημοσιότητα από πηγές της αστυνομίας ως τυχαίο περιστατικό ανακοπής κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, στην είδηση που αναπαράχθηκε στα ΜΜΕ αρχικά των Χανίων και κατόπιν όλης της χώρας αναφερόταν πως «μόλις ο οδηγός πλησίασε στο μπλόκο έχασε τις αισθήσεις του από ανακοπή καρδιάς» και πως «οι αστυνομικοί κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να τον επαναφέρουν».

Ωστόσο, ήδη από τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν, η οικογένεια του άτυχου άνδρα άρχισε να έχει αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου του ανθρώπου τους καθώς υπήρχαν ευρήματα που δεν ταίριαζαν με το «αφήγημα» που διέρρεε από την αστυνομία. Στο σημείο του συμβάντος υπήρχε μια μεγάλη κηλίδα αίμα, ενώ τα γυαλιά του θύματος ήταν σπασμένα και υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες καταθέσεις για υπέρμετρη χρήση βίας (σχετικές φωτογραφίες δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.»).

Tα γυαλιά του θύματος
Mια κηλίδα αίματος στο σημείο του ελέγχου από το ΤΑΕ Σούδας. Πάντως ο ιατροδικαστής δεν… είδε τις κακώσεις που ήταν εμφανείς ακόμη και στην κηδεία του

«Τον Κώστα τον πήγανε στο Κέντρο Υγείας Βάμου. Οταν έφτασα εκεί, ο επικεφαλής των ΤΑΕ μού είπε πως την ώρα που τον σταμάτησαν του βρήκαν 2 γραμμάρια χασίς και εκείνη την ώρα κατέρρευσε. Δεν πρόλαβα να μάθω τίποτα άλλο, είδα τον αδερφό μου και λιποθύμησα και χρειάστηκε να νοσηλευτώ για τέσσερις μέρες. Ο Κωστής δεν κάπνιζε. Κι εκείνος όπως κι εγώ είχαμε κάνει εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αδερφός του, Πέτρος Μανιουδάκης.

«Αργότερα, όταν βγήκα από το νοσοκομείο, από τους χωριανούς στις Βρύσες έμαθα πως τον αδελφό μου τον χτυπούσαν και τον κλοτσούσαν στο κεφάλι και στην πλάτη και του πέρασαν χειροπέδες, μέσα σε ένα χωράφι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τον μετέφεραν δεμένο πισθάγκωνα από το χωράφι στο περιπολικό, μια απόσταση περίπου 150 μέτρων, και εκεί ήταν που ο Κωστής κατέρρευσε. Οι ίδιοι μάρτυρες μας αναφέρουν πως έλεγε στους αστυνομικούς “είμαι εγχειρισμένος, μη με χτυπάτε”, αλλά εκείνοι συνέχισαν», προσθέτει ο Π. Μανιουδάκης.

Για τον θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη, η οικογένειά του έχει ήδη υποβάλει μήνυση ζητώντας την άσκηση δίωξης εις βάρος των αστυνομικών του ΤΑΕ Σούδας για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ έχουν κατατεθεί όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι το θύμα είχε υποστεί σοβαρά χτυπήματα. Η σύζυγός του αναφέρει πως στο κρεβάτι όπου τον είδε νεκρό υπήρχε μεγάλη κηλίδα κάτω από το κεφάλι του, το οποίο αιμορραγούσε πολλή ώρα μετά, ακόμα και όταν μετέφεραν τη σορό του εκτός του Κέντρου Υγείας Βάμου.

Ωστόσο, η ιατροδικαστική εξέταση κάνει λόγο μόνο για «παθολογικά αίτια απουσία κακώσεων», κάτι που διαψεύδεται ακόμα και από τις φωτογραφίες που λήφθηκαν στην κηδεία του ανθρώπου, όπου τα σημάδια των χτυπημάτων ήταν ακόμα εμφανή.

H ανάρτηση-καταγγελία του γιου του θύματος, Αναστάση

Ο γιος του θύματος, Αναστάσης Μανιουδάκης, σε μια μακροσκελή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα με τίτλο «ΔΙΟΤΙ ΔΕ ΣΥΝΕΜΟΡΦΩΘΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ…» αναδεικνύει την προσπάθεια παραπληροφόρησης από την αστυνομία. «Ακολούθησαν για άλλη μία φορά την πάγια τακτική τους για να δημιουργήσουν ένα κλίμα “φυσικής ροής” των πραγμάτων. Να δημιουργήσουν ακόμα μία ιστορία ενός ατυχούς περιστατικού, όπως θα συνέβαινε με τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη αν δεν υπήρχε το βίντεο από τη δολοφονία του.

»Στην περίπτωση του πατέρα μου παρουσίασαν τα γεγονότα χωρίς να υπάρχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα, για να κρύψουν τις ευθύνες τους», ενώ τονίζει πως «στο Κέντρο Υγείας Βάμου ο γιατρός, η γυναίκα του πατέρα μου, η μάνα μου, ο αδερφός του πατέρα μου και τόσοι άλλοι έβλεπαν τα αίματα από τις πληγές να λούζουν το σώμα του πατέρα μου. Τα τραύματα ήταν εμφανή ακόμα και σε όποιον παρευρέθη στην κηδεία».

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ απαιτεί «να διερευνηθεί σε βάθος το περιστατικό, οι αιτίες που προκάλεσαν τον θάνατο του 58χρονου Κώστα Μανιουδάκη και να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις στις καταγγελίες της οικογένειας», ενώ σε αντίστοιχη ανακοίνωση των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25 αναφέρεται πως «για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται το δόγμα της ΕΛ.ΑΣ.: “Και τίποτα να μη γίνει, ξύλο θα πέσει”. Και στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως είχε τραγικά αποτελέσματα».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 14.09.2023