ΜΗΝΥΜΑ… ΑΘΩΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Χωρίς απαντήσεις η πλευρά του πανεπιστημίου για την παράνομη ποινή. Μεγάλη κινητοποίηση από φοιτητές του νησιού. 

Χωρίς επιχειρήματα και με διάθεση μάλλον να «κλείσει» το θέμα των διωκόμενων φοιτητών του Φυσικού Τμήματος εμφανίστηκε στο δικαστήριο η πλευρά του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά την εκδίκαση της έφεσης που άσκησαν οι φοιτητές μετά τη διαγραφή τους για ένα εξάμηνο από τη Σχολή. 

Οι φοιτητές είχαν τιμωρηθεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο λόγω της κινητοποίησής τους, σε συνέλευση του Τμήματος πριν από δύο χρόνια, η οποία εξελίχθηκε σε αποκλεισμό των καθηγητών για πολλές ώρες σε αίθουσα του πανεπιστημίου. Αιτία της έντασης ήταν η πρόθεση των καθηγητών (που τελικά υλοποιήθηκε) να στερήσουν από τους φοιτητές την εξεταστική λόγω προηγούμενης κατάληψης της σχολής στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τον νόμο Διαμαντοπούλου. 

Κατά την ακροαματική διαδικασία στο Εφετείο Χανίων ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου στην ουσία δεν αντέκρουσε τα επιχειρήματα των φοιτητών ως προς το παράνομο της απόφασης του πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Δε δόθηκαν πειστικές απαντήσεις για την μη κλήση των φοιτητών σε απολογία αλλά και για την επιβολή ποινής που δεν προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου. Σε ό,τι αφορά την καταγγελία των φοιτητών ότι οι καθηγητές που τους παρέπεμψαν ήταν και μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, η πλευρά του Πανεπιστημίου περιορίστηκε να δηλώσει πως η σύνθεση του Σώματος ήταν «απολύτως νόμιμη» και πως οι εν λόγω καθηγητές είχαν παραιτηθεί νωρίτερα από το όργανο.  Τέλος δεν απαντήθηκε πειστικά το ερώτημα με ποιον τρόπο έγινε η επιλογή των φοιτητών που θα τιμωρηθούν, εφόσον οι αρχικά παραπεμφθέντες ήταν 12 φοιτητές, εκ των οποίων τιμωρήθηκαν οι 9. 

Παγκρήτια κινητοποίηση

Έξω από τα δικαστήρια Χανίων είχαν συγκεντρωθεί φοιτητές από σχολές όλης της Κρήτης που διαδήλωσαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους 9 φοιτητές, ενώ ακολούθησε μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.  Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε περίπου έναν μήνα. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Μιχαέλα Ρεμιεδάκη, μία εκ των 9 φοιτητών και μέλος του φοιτητικού συλλόγου του Φυσικού Κρήτης τονίζει: «Είμαστε μια γενιά που της έχουν πάρει τα πάντα και πλέον δεν έχει να χάσει τίποτα. Έγινε σαφές ότι είναι δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον και αυτό το δικαίωμά μας θα το προστατέψουμε με κάθε τρόπο».  

Δήλωση Τσίπρα

Άδικη χαρακτήρισε τη δίωξη των 9 φοιτητών με χθεσινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως «η νέα γενιά, που τόσα υφίσταται στην Μνημονιακή περίοδο, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επιπλέον με τιμωρητική διάθεση». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές του Φυσικού Κρήτης αναφέροντας πως «στο πρόσωπό τους στηρίζουμε τη νέα γενιά, το δημόσιο Πανεπιστήμιο, την ίδια τη Δημοκρατία». 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.12.2013