«ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η Μάτα Καστρήσιου, μέλος της Συνέλευσης «Όχι μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων», μιλά για την παρέμβαση στην Επιτροπή Αναφορών του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων για την κατασκευή σταθμού μετρό.

Η ίδια τονίζει ότι το πρώτο ζήτημα που επισημάνθηκε ήταν η μη διαβούλευση και η έλλειψη διαλόγου ενώ σημαντικότατο ρόλο παίζει και το περιβαλλοντικό, ειδικά σε μια εποχή που στην Ευρώπη κυριαρχεί το αφήγημα των πράσινων και βιώσιμων πόλεων. 

Όπως επισημαίνει οι αστικοί σχεδιασμοί είναι πιο πολυπαραγοντικοί σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, την ώρα που οι οικοδομικές άδειες για το συγκεκριμένο έργο  είναι από το 2007.  Η ίδια χαρακτηρίζει το έργο «πολιτικό πείσμα», αναφερόμενη στο πολιτικό κομμάτι του ζητήματος, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται με τεχνικό σχεδιασμό, με στόχο δύο πράγματα: πρώτον να παύσει η διαφορετικότητα της περιοχής και δεύτερον, να εξυπηρετήσει την αγορά, το real estate και τον τουρισμό.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι το μετρό δεν αποτελεί αίτημα της κοινωνίας των Εξαρχείων καθώς υπάρχουν κοντινοί σταθμοί, ωστόσο επισημαίνει ότι η τοπική κοινωνία θα ήταν ανοιχτή να διερευνήσει και να συζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Τέλος τονίζει ότι το κίνημα αναμένει την στάση της νέας δημοτικής αρχής για το αν και κατά πόσο θα έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση και την εταιρία «Αττικό Μετρό» για το όλο ζήτημα.