ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΑΚ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

«Γραφειοκρατική απλοποίηση» υποσχέθηκε στους δημάρχους της Κρήτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με τους περισσότερους αιρετούς του νησιού στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Είχε προηγηθεί η διατύπωση παραπόνων από τους δημάρχους για γραφειοκρατία και για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού ενώ πολλοί από αυτούς έθιξαν τα ζητήματα των επερχόμενων αλλαγών στον Καλλικράτη και στην εκλογική νομοθεσία για τους ΟΤΑ. Ιδιαίτερα τονίστηκαν οι ανάγκες των ορεινών και μικρών δήμων αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κινητικότητα των υπαλλήλων που συχνά οδηγεί στην αποψίλωση των απομακρυσμένων δήμων από προσωπικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η “κινητικότητα” όπως είχε σχεδιαστεί από τη Νέα Δημοκρατία θα τίθεται σε εφαρμογή μόνο με τη συγκατάθεση του φορέα προέλευσης ενώ για υπεραμύνθηκε της εκ νέου συνένωσης των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών ώστε να είναι ένας ο εποπτεύων υπουργός για όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον νόμο «Καλλικράτης»  τάχθηκε σαφώς κατά της απλής αναλογικής τονίζοντας πως θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους ενώ γενικότερα τόνισε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί περισσότερα χρήματα στην Αυτοδιοίκηση αλλά τουλάχιστον μπορεί να προχωρήσει θεσμικές αλλαγές που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Αλλαγή στάσης για τον ΒΟΑΚ

Για τα μεγάλα έργα της Κρήτης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα, στηρίζοντας την πρόταση του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για κατασκευή μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με ρήτρα διαθεσιμότητας ώστε να αποφευχθεί η λύση των διοδίων.  Επί του συγκεκριμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προηγούμενη θέση του κόμματος αφού κατ’ επανάληψη στελέχη της ΝΔ από την Κρήτη, όπως ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και η Όλγα Κεφαλογιάννη επί υπουργίας της στο χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού έχουν τονίσει πως η μόνη ρεαλιστική λύση θα ήταν η επιβολή διοδίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι αν και είπε πως περίμενε να υπάρξει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ τόνισε πως μέχρι την υλοποίηση του έργου πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο υπάρχον Αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, του Ηρακλείου.

(Κεντρική φωτογραφία: Σύσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη με δημάρχους της Κρήτης. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 13.03.2017