ΜΕΝΕΙ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΕΝΑΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Καταπέλτης ήταν για ακόμα μία φορά ο εισαγγελέας της έδρας εις βάρος του βασικού κατηγορουμένου για την υπόθεση θανάτου του φιλάθλου Κώστα Κατσούλη, πριν από δύο χρόνια στο γήπεδο του Ηροδότου στη Νέα Αλικαρνασσό.

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης εξετάστηκε χθες η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 16 χρόνων, που έχει επιβληθεί πρωτόδικα στον 35χρονο Μ.Λ., για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη και για συμπλοκή.

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής, παρά το γεγονός ότι ο συνήγορος του κατηγορουμένου χαρακτήρισε πολλές φορές δικαστικό λάθος την πρωτόδικη απόφαση.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε ως μάρτυρας ο τέως αντιπρόεδρος της ομάδας του Ηροδότου, ο οποίος διαβεβαίωσε για το ακέραιο του χαρακτήρα και για τον πρότερο έντιμο βίο του καταδικασθέντος, ενώ δεσμεύθηκε να του παράσχει και εργασία στην επιχείρησή του εφόσον αποφυλακιστεί.

Ο συνήγορος υπεράσπισης παρουσίασε στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση του κατηγορουμένου, τονίζοντας πως είναι ο μόνος που μπορεί να εργαστεί για να συντηρήσει τη μητέρα και την αδελφή του, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και προβλήματα υγείας.

Τέλος, παρουσίασε τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας από την προηγούμενη δίκη, οι οποίοι παραδέχονταν πως μετά το περιστατικό ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έμεινε και βοήθησε τους τραυματισμένους.

Δεν έπεισαν

Tα παραπάνω επιχειρήματα, ωστόσο, δεν έπεισαν το δικαστήριο, με τον εισαγγελέα της έδρας να τονίζει πως η πρωτόδικη απόφαση ειδικά για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο ήταν ομόφωνη, καταλογίζοντάς του πρωταγωνιστικό ρόλο στα επεισόδια, αλλά και στην επίθεση στον Κώστα Κατσούλη.

Από την αγόρευση του εισαγγελέα φάνηκε το ειδικό βάρος της υπόθεσης καθώς ο εν λόγω κατηγορούμενος είναι ο μόνος που παραμένει στη φυλακή.

«Να δούμε την πλευρά του κατηγορουμένου, αλλά να δούμε και την πλευρά του θύματος και της οικογένειάς του που περιμένει δικαίωση», είπε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας, ενώ αναφέρθηκε και στο γενικότερο μήνυμα προς την κοινωνία που παρακολουθεί με ενδιαφέρον αυτή την υπόθεση.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι συνέβη ένας θάνατος σε αθλητικό χώρο αλλά οι δράστες έχουν οικογενειακά προβλήματα και έτσι δεν μένει κανείς στη φυλακή», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως για την ίδια υπόθεση τον Μάρτιο του 2016 επιβλήθηκαν ποινές σε τέσσερα άτομα, με μόνο δύο από αυτούς να καταλήγουν στη φυλακή.

Ωστόσο, ήδη στον άλλο βασικό κατηγορούμενο (Ε.Μ. – 28 ετών) έχει δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής 13 ετών που του είχε επιβληθεί, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ενας τρίτος κατηγορούμενος (Κ.Α. – 26 ετών) είχε κριθεί αθώος ως προς τη βασική κατηγορία λόγω αμφιβολιών για τη θέση όπου βρισκόταν στο γήπεδο. Επί της απόφασης αυτής έχει ασκήσει έφεση η Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο συγκεκριμένος αναμένεται να δικαστεί εκ νέου.

Η δίκη για τη δολοφονία του Κώστα Κατσούλη είχε σημαδευτεί από την προσπάθεια γιατρών και ιατροδικαστών να εμφανίσουν τον θάνατο ως προερχόμενο από φυσικά αίτια, αλλά και από την καταγγελία της μητέρας ενός από τους κατηγορουμένους ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τρεις νεαροί που συμμετείχαν στην επίθεση στον Κατσούλη, οι οποίοι όμως δεν έχουν συλληφθεί.

Τότε μάλιστα, η συγκεκριμένη γυναίκα είχε καταθέσει πως πρόκειται για γόνους γνωστών οικογενειών του Ηρακλείου που προστατεύονται από μια ιδιότυπη ομερτά.

Μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης η δικογραφία επεστράφη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για να διερευνηθεί η συμμετοχή και των τριών συγκεκριμένων προσώπων.

(Κεντρική φωτογραφία: Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της ποινής του βασικού κατηγορούμενου για τον θάνατο του Κώστα Κατσούλη. *Συλλογικότητα “Χωριά” ΒΔ Κρήτης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 06.10.2016