ΛΑΜΠΑΔΙΑΣΕ Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ωρες αγωνίας έζησαν 69 φοιτητές που διαμένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, όταν, λίγο πριν από τις 8 χθες το πρωί, πυκνοί καπνοί έζωσαν το κτίριο και τα δωμάτιά τους.

Στο κτίριο, σύμφωνα με μαρτυρίες, επικράτησε πανικός, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από το υπόγειο πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Κάποιοι από τους φοιτητές βγήκαν έξω ακόμα και χωρίς παπούτσια, ενώ άφησαν πίσω όλα τα υπάρχοντά τους. «Χτυπάγαμε αλαφιασμένοι τις πόρτες για να ξυπνήσουν όλοι και να βγουν όσο γίνεται γρηγορότερα από το κτίριο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κ., ένας εκ των φοιτητών που αντιλήφθηκαν πρώτοι τη φωτιά.

Μέχρι τις 9 το πρωί, η πυρκαγιά είχε επεκταθεί σε όλο το κτίριο που στεγάζει, εκτός από τις εστίες, αρκετές διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ κάποιοι χώροι του έχουν παραχωρηθεί στο όμορο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Από το Βενιζέλειο χρησιμοποιείται και η αποθήκη του υπογείου, απ’ όπου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των πυροσβεστών, ξεκίνησε η φωτιά.

Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 40 πυροσβεστικά οχήματα με 80 πυροσβέστες, ενώ συνεχής παροχή νερού στα οχήματα εξασφαλίστηκε και με την ενεργοποίηση υδροφόρων οχημάτων από τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης.

Ωστόσο, η κατάσβεση συνάντησε μεγάλα προβλήματα λόγω της μορφολογίας των εγκαταστάσεων, καθώς πρόκειται για μεγάλο συγκρότημα κτιρίων και η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στο κέντρο του συγκροτήματος, όπου δεν υπήρχε άμεση πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις.

Οι συνθήκες επέβαλαν τη συνδρομή εναέριων μέσων κατάσβεσης και στη μάχη ρίχτηκαν τα δύο ελικόπτερα Kamov που σταθμεύουν στην Κρήτη (το ένα ήρθε από Χανιά), αλλά ζητήθηκε και η συνδρομή του μεγάλου ελικοπτέρου Ericsson, που έφτασε από την Αθήνα. Με συνεχείς ρίψεις κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 2 το μεσημέρι.

Η επόμενη μέρα βρίσκει άστεγους τους 69 φοιτητές, ενώ η Εστία επρόκειτο σε λίγες μέρες να δεχτεί και τους πρωτοετείς που έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις.

Στο Ηράκλειο αναζητείται στέγη για 120 δικαιούχους της φοιτητικής εστίας, καθώς το κτίριο είναι αδύνατον να ξαναδοθεί άμεσα σε χρήση, αφού έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

Στο Ηράκλειο ο Γαβρόγλου

Για το θέμα αυτό θα βρεθεί σήμερα στο Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος σε συνεννόηση με τις πρυτανικές Αρχές θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Στις 4 το απόγευμα, έχει καθοριστεί συνάντηση με τον πρύτανη, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων και άλλους φορείς της πόλης.

Από χθες βρίσκεται ήδη στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Ιδρύματος Νεολαίας και διά Βίου Μάθησης, που διαχειρίζεται ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Ζέρβα, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, ενώ σοβαρό ζήτημα προκύπτει και για τα υπάρχοντα των φοιτητών που διέμεναν στη στέγη, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους φαίνεται να έχουν καταστραφεί.

Οι 69 διαμένοντες στην εστία θα φιλοξενηθούν, για ένα ή δύο βράδια, στο κλειστό γυμναστήριο του Πανεπιστημίου, στις Βούτες, όπου έχει γίνει διαμόρφωση του χώρου με στρώματα, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για τη σίτισή τους, όπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρρας.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα κτιρίων του Πανεπιστημίου βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού, εντός αρχαιολογικών ζωνών Α και Β.

Η έκταση είχε παραχωρηθεί κατ’ εξαίρεσιν το 1979 για τη δημιουργία και στέγαση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μετά τη μεταφορά του Πανεπιστημίου στις Βούτες, οι εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν για τη δημιουργία των φοιτητικών εστιών, για τη στέγαση των εργαστηρίων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (που επίσης υπάγεται στο πανεπιστήμιο), ενώ κάποιοι χώροι παραχωρήθηκαν για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, αλλά και για χρήση από όμορες υπηρεσίες της περιοχής, όπως η ΔΟΥ Ηρακλείου, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο κτλ.

Το 2015, η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε κάνει ενέργειες για τη δημιουργία, εκεί, θεματικού πάρκου για τον Μινωικό Πολιτισμό, με ψηφιακό μουσείο, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, αλλά και εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης και διασκέδασης κτλ.

Το σχέδιο στην πορεία «πάγωσε», κυρίως λόγω των αντιδράσεων, ενώ, σύμφωνα με την Αρχαιολογία, η κατ’ εξαίρεσιν άδεια οικοδόμησης, που δόθηκε το 1979 για το πανεπιστήμιο, δεν μεταφέρεται αυτόματα σε οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Μετρήσεις για ρύπανση

Κλιμάκιο του Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται από χθες στο Ηράκλειο για να κάνει μετρήσεις στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα μετά την πυρκαγιά. Προτεραιότητα έχουν τα γειτονικά σχολεία και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου θα γίνουν καταγραφές στα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων. Μόλις δοθεί πρόσβαση στους χώρους, επιστήμονες του «Δημόκριτου» θα κάνουν μετρήσεις για τις τιμές αμιάντου. Σημειώνεται ότι η τοξικότητα των ινών του, σύμφωνα με τους ειδικούς, μειώνεται σημαντικά στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, αλλά τα συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών επιβάλλεται να φορούν μάσκες και γάντια, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 24.09.2018