ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οχι μία, αλλά δύο είναι οι προσφυγές που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβάλλοντας το προεδρικό διάταγμα για την τουριστική επένδυση-μαμούθ της βρετανικής εταιρείας Loyalward Ltd.

Η επένδυση πρόκειται να καταλάβει έκταση 26.000 στρεμμάτων στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στην προστατευόμενη περιοχή Κάβο Σίδερο, με την κατασκευή 5 ξενοδοχείων και ενός γηπέδου γκολφ.

Εκτός από την κοινή προσφυγή των 123 πολιτών του Λασιθίου και των 17 περιβαλλοντικών και επαγγελματικών φορέων, ξεχωριστή αίτηση ακύρωσης κατέθεσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, διευρύνοντας το μέτωπο των αντιδράσεων ως προς τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης επένδυσης στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, Γιάννης Μιχαήλ, τονίζει πως η προσφυγή στρέφεται κατά της ελληνικής πολιτείας, η οποία δεν έχει θεσμοθετήσει συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας.

«Δεν είμαστε εναντίον καμίας επένδυσης και κανενός επενδυτή, αλλά εμμένουμε στην τήρηση του νόμου. Για μας δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντική προστασία», αναφέρει ο ίδιος.

Στο ίδιο πνεύμα πάντως κινείταικαι η συλλογική προσφυγή των 140 φορέων και πολιτών, όπου γίνεται ειδική αναφορά στην έλλειψη τόσο σχεδίου και Φορέα Διαχείρισης όσο και Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της περιοχής, που είναι απαραίτητα με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές.

Για το ίδιο θέμα, μάλιστα, η χώρα μας κινδυνεύει άμεσα με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γεγονός που τονίζεται και στις δύο προσφυγές.

Εν τω μεταξύ, η είδηση για την υποβολή νέων «προσκομμάτων» στην επένδυση άναψε φωτιές σε τοπικό επίπεδο, με τονδήμαρχο Σητείας Θεόδωρο Πατεράκηνα μιλά για «γνωστούς-αγνώστους», οι οποίοι κρατούν σε ομηρία την περιοχή, βάζοντας εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Πατεράκης σε ραδιοφωνική του αντιπαράθεση (σ.σ. «Ράδιο 984 fm») με τον εκπρόσωπο του Δικτύου «Οικο-Κρήτη», Αριστείδη Παπαδάκη, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους προσφεύγοντες, μιλώντας για «εχθρούς της Σητείας», θέτοντας εν αμφιβόλω την εντοπιότητα όσων υπογράφουν την προσφυγή.

Απαντώντας ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως και οι 123 πολίτες που υπογράφουν είναι από τον νομό Λασιθίου (με το 80% αυτών από τον ίδιο τον Δήμο της Σητείας), στους οποίους περιλαμβάνονται ξενοδόχοι, επαγγελματίες, αγρότες και αρκετοί νέοι άνθρωποι της περιοχής.

(Κεντρική φωτογραφία: *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 12.05.2016