«ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΑΣ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δικαίωση και αναστροφή της δικαστικής πλάνης ζητούν οι συγγενείς της 56χρονης τετραπληγικής Ευτυχίας Ποποδάκη από τα Χανιά, που πέθανε τον Ιούλιο του 2014 όταν η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι της για χρέος 801 ευρώ και ενώ η ίδια βρισκόταν υπό μηχανική υποστήριξη.

Σήμερα η οικογένεια της γυναίκας ζητά την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο παρουσιάζοντας νέα στοιχεία ως προς τα αίτια του θανάτου της.

Η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο με βάση κυρίως την έκθεση της ιδιώτη ιατροδικαστού Ελένης Σπανουδάκη, που είχε ορίσει η ΔΕΗ ως τεχνική σύμβουλο και η οποία είχε αποδώσει σε παθολογικά αίτια τον θάνατο της 56χρονης, ταξινομώντας τον ως «φυσιολογικό».

Στην έκθεση αυτή είχε δοθεί περισσότερη βαρύτητα από τη Δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι ο δημόσιος ιατροδικαστής Αντώνης Παπαδομανωλάκης, που διενήργησε τη νεκροψία, είχε κάνει τότε λόγο για μοιραία επιβάρυνση της κατάστασής της, η οποία θα μπορούσε να έχει προέλθει από τη διακοπή τροφοδοσίας των μηχανημάτων τεχνικής στήριξης της αναπνοής της.

Σήμερα, η πλευρά της οικογένειας καταθέτει μία τρίτη πραγματογνωμοσύνη, των ιατροδικαστών Φίλιππου Κουτσάφτη και Σωκράτη Τσαντίρη, οι οποίοι κάνουν ξεκάθαρα λόγο για την έλλειψη οξυγόνου (ανοξία), η οποία οδήγησε στον θάνατο της γυναίκας.

Μάλιστα γίνεται ευθέως λόγος και για εσφαλμένο συμπέρασμα από την τεχνική σύμβουλο της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που είχαν οι δύο ιατροδικαστές στη διάθεσή τους και συγκεκριμένα από φωτογραφίες της νεκροψίας, τις ιστολογικές εξετάσεις και το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας.

Οπως αναφέρουν, διαπιστώθηκαν τυπικά συμπτώματα ασφυκτικού θανάτου όπως «κυάνωση (προσώπου, χειλέων, ονύχων), ερυθρότητα επιπεφυκότων οφθαλμών, έντονη διαγραφή των πτωματικών υποστάσεων, έντονη συμφόρηση σπλάγχνων και εικόνα ολιγάριθμων ασφυκτικών κηλίδων επί των πνευμόνων».

Οι δύο ιατροδικαστές καταλήγουν πως «τα εν ως άνω ευρήματα δεν φαίνεται να αξιολογήθηκαν ορθά από την ιατροδικαστή κα Ε. Σπανουδάκη και ως εκ τούτου το συμπέρασμά της ότι ο θάνατος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ασφυκτικός κρίνεται ως εσφαλμένο».

Τα συμπεράσματα

Οι κ. Κουτσάφτης και Τσαντίρης καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «ο θάνατος της Ευτυχίας Ποποδάκη επήλθε συνεπεία ανοξίας, κατάσταση που οφείλεται στη διακοπή ρεύματος και της επακόλουθης παύσης λειτουργίας της απαραίτητης για τη ζωή της αναπνευστικής συσκευής».

Με βάση αυτό το πόρισμα ο γιος της γυναίκας, Ανδρέας Ποποδάκης, κατέθεσε προσφυγή στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων, ζητώντας να ανακληθεί η διάταξη της αντεισαγγελέως, με την οποία είχε σταλεί στο αρχείο η δικογραφία.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ποποδάκης εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη και τονίζει:«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κρυφτεί από τις ευθύνες του για το θάνατο της μητέρας μας».

Στην προσφυγή που κατέθεσε η οικογένεια δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση που είχε η ΔΕΗ για την κατάσταση της τετραπληγικής γυναίκας, καθώς αναφέρεται η συμβολή του σημερινού υπουργού και τότε βουλευτή Χανίων Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος μέσω συνεργάτη του είχε ενημερώσει προσωπικά τον διευθυντή του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στα Χανιά για την υπόθεση της Ευτυχίας Ποποδάκη.

Να σημειωθεί πως τον ισχυρισμό αυτό έχει επιβεβαιώσει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ο ίδιος ο κ. Σταθάκης.

Αντί για αυτό, όμως, στη διάταξη της αντεισαγγελέως γίνεται λόγος για ανεπαρκή ενημέρωση της ΔΕΗ και συνεπώς εξήχθη το συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε αμελής συμπεριφορά υπαλλήλου ή του προϊσταμένου της ΔΕΗ.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Ανδρέας Ποποδάκης δείχνει τον λογαριασμό που στοίχισε τη ζωή στη μητέρα του, σύμφωνα με τη νέα πραγματογνωμοσύνη των ιατροδικαστών).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 05.02.2016