ΚΡΗΤΗ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΛΟΓΩ… ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με μεγάλη συμμετοχή και χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε η εκλογική διαδικασία στην Κρήτη, για την οποία είχε ιδιαίτερο βάρος η συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη και η υποστήριξη στο πρόσωπό του από τον Παύλο Πολάκη. Ήδη, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και όλη μέρα χθες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Κρητικών ψηφοφόρων και περισσότερο από τους υποστηρικτές Κασσελάκη, δινόταν με κάθε τρόπο το σύνθημα για μαζική συμμετοχή στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις, περίπου 9.000 έως 10.000 εκλογείς προσήλθαν στα 39 εκλογικά τμήματα που είχαν οριστεί στο νησί. Μεγαλύτερη αριθμητικά, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν η συμμετοχή στον νομό Ηρακλείου όπου είχαν στηθεί 18 κάλπες, με την προσέλευση να ξεκινά από νωρίς το πρωί, ενώ κατά διαστήματα, η αναμονή ξεπερνούσε και τη μία ώρα, ειδικά στα εκλογικά τμήματα του κέντρου του Ηρακλείου (στο Πολύκεντρο Νεολαίας) και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις δυτικές συνοικίες.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου, Δημήτρη Κλαράκη, η συμμετοχή στον νομό άγγιξε τον αριθμό της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας (5.100) του Μαΐου του 2022 και έδωσε το στίγμα για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του κόμματος. Ο ίδιος χαρακτήρισε «γιορτή της Δημοκρατίας» την όλη διαδικασία, ενώ τόνισε πως και στην Κρήτη ήταν απαραίτητη η παράταση μιας ώρας που δόθηκε στην ψηφοφορία.

Στα Χανιά, προφανώς και λόγω Κασσελάκη, η συμμετοχή ξεπέρασε σημαντικά το όριο των 2.000 ψήφων που δεν είχε ξεπεραστεί στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Σύμφωνα με τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Παπανδρέου, η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς προβλήματα και χωρίς μεγάλη αναμονή στα 9 εκλογικά τμήματα του νομού.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου και Ρεθύμνου, με αρκετούς ψηφοφόρους να προσέρχονται στα πέντε και επτά εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί, αντιστοίχως. Για όλη την Κρήτη, σημαντική εκτιμάται ότι είναι η συμμετοχή νέων ψηφοφόρων, που δεν είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες εκλογές του 2022, οι οποίοι όμως αντικατέστησαν και μάλλον υπερκάλυψαν μια μικρή μερίδα των ήδη εγγεγραμμένων μελών που αποφάσισαν να μην προσέλθουν αυτή τη φορά στις κάλπες.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 18.09.2023