ΚΡΗΤΗ: ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μπορεί στο βίντεο με το «κοινωνικό πείραμα» που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες η Action Aid να επιβραβεύονται οι πολίτες, οι οποίοι αντιδρούν σε ένα σκηνοθετημένο περιστατικό ρατσιστικής βίας, όμως στην πραγματική ζωή τα πράγματα μάλλον είναι λίγο διαφορετικά… Στο νοσοκομείο των Χανίων κατέληξε ένας νεαρός γιατρός, που στάθηκε εμπόδιο στον προπηλακισμό μεταναστών από ομάδα «εθνικά υπερήφανων» Χανιωτών το βράδυ της 25ης Μαρτίου.

Το περιστατικό συνέβη μετά το τέλος της συναυλίας που δόθηκε στο στέκι μεταναστών Χανίων από τη μουσική ομάδα «Γιαρ Αμάν», με τραγούδια από την κοινή παράδοση των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο γιατρός Δημήτρης Μακρέας, που είναι μέλος του μουσικού σχήματος, ανταποκρίθηκε στην έκκληση για βοήθεια μεταναστών, οι οποίοι λίγο πριν είχαν μπει στο στόχαστρο των ρατσιστών τραμπούκων.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 9 το βράδυ στην οδό Δασκαλογιάννη, πολύ κοντά στην πλατεία της Σπλάντζιας, στην οποία λόγω και της αργίας βρίσκονταν δεκάδες θαμώνες των καταστημάτων, περαστικοί αλλά και τουρίστες. Η ομάδα των ρατσιστών άρχισε να βρίζει και να προπηλακίζει τους μετανάστες, που έτυχε να βρίσκονται στο σημείο. Ο γιατρός μαζί με κάποιους ακόμα κατέβηκαν από το Στέκι Μεταναστών στον δρόμο, για να δουν τι συμβαίνει και προς στιγμήν οι δράστες απομακρύνθηκαν.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, όταν εκείνος μαζί με τη σύζυγό του αποχωρούσαν, δέχτηκε την επίθεση με χτυπήματα στο κεφάλι από στειλιάρι, ενώ οι δράστες συνέχισαν να τον χτυπούν, ακόμα και όταν είχε πέσει αιμόφυρτος στο έδαφος. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο που μετέφερε τον γιατρό στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα, μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματος και κάταγμα κροτάφου. Εχει κάνει δύο αξονικές και θα κάνει και τρίτη, ενώ η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι περίοικοι, που ήταν μπροστά στο σημείο της επίθεσης, κατέγραψαν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, με το οποίο τράπηκαν σε φυγή οι δράστες και εντός 24ωρου οι τρεις από τους τέσσερις οδηγήθηκαν με χειροπέδες στον εισαγγελέα. Τους τρεις από τους τέσσερις που τον χτυπούσαν αναγνώρισε και το θύμα της επίθεσης από φωτογραφίες που του έδειξαν οι αστυνομικοί.

Λίγο μετά την επίθεση, σημειώθηκαν επεισόδια στο κέντρο της πόλης. Στο στόχαστρο ομάδας αντεξουσιαστών μπήκαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στα Χανιά, όπου σημειώθηκαν σοβαρές φθορές, προφανώς ως αντίποινα για το περιστατικό. Η… μπάλα των «αντιποίνων» πήρε και το μουσείο της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου που λειτουργεί στα Χανιά από τον σύλλογο «Γαλανόλευκος Φάρος».

(Κεντρική φωτογραφία: Στο νοσοκομείο των Χανίων κατέληξε νεαρός γιατρός που στάθηκε εμπόδιο στον προπηλακισμό μεταναστών από ομάδα «εθνικά υπερήφανων» πολιτών την 25η Μαρτίου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 27.03.2015