ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

ΧΑΝΙΑ: Εξάμηνο λουκέτο, ενώ ήδη έχει αποπεμφθεί ο πρόεδρος της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Κατόπιν εορτής η πολιτεία αντιδρά στην αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου που αφορά την εμπορία ωαρίων και βρεφών αλλά και την εκμετάλλευση ευάλωτων γυναικών, στα Χανιά. Με απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μπαίνει λουκέτο, έστω και προσωρινό, στην κλινική που αποτέλεσε την έδρα της εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις αρχές Αυγούστου και οδήγησε στη σύλληψη επιφανών γιατρών των Χανίων αλλά και των συνεργών τους με βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ αυτών και η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Για την υπόθεση έχουν προφυλακιστεί ο 73χρονος γυναικολόγος αναπαραγωγής και ιδιοκτήτης της κλινικής και ο 44χρονος εμβρυολόγος που κατείχε τη θέση του επιστημονικού διευθυντή, οι οποίοι φέρονται να είχαν οργανώσει επί χρόνια ένα ολόκληρο δίκτυο παράνομων λήψεων ωαρίων ή εμφύτευσης εμβρύων σε παρένθετες μητέρες. Επίσης η γραμματέας της κλινικής αλλά και μία γυναίκα από τη Ρουμανία που φέρεται να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες.

Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει και η «Εφ.Συν.» («Γιατί δεν έκλεισε το 2020 η κλινική των Χανίων;» – 11.8.2023), για τη συγκεκριμένη κλινική υπήρχε ήδη από το 2019 απόφαση 6μηνης ανάκλησης της άδειας λειτουργίας, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το παράδοξο είναι ότι η απόφαση εκείνη είχε εκδοθεί βάσει αυτοψίας που διενήργησε κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, στο οποίο συμμετείχε και ο καθηγητής Μαιευτικής Νικόλαος Βραχνής.

Ωστόσο, όταν το 2020 ο ίδιος τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στη θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής, όχι μόνο παρέλειψε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά ανανέωσε και για τρία χρόνια την άδεια της κλινικής. Σήμερα βρίσκεται και ο ίδιος υπόλογος, έχοντας κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση ερευνώμενος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ δύο μέρες μετά το σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» ο κ. Βραχνής αποπέμφθηκε από τη θέση του προέδρου με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Η απόφαση για το «λουκέτο» δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Στη νέα απόφαση αναφέρεται πως για τη συγκεκριμένη κλινική διαπιστώθηκε «έλλειψη της απαιτούμενης από τον νόμο διοικητικής και επιστημονικής στελέχωσης» και «δεν συντρέχουν πλέον οι απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης».

Με αυτό το σκεπτικό επιβάλλεται η προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης για έξι μήνες.

«Αναμενόμενο»

Ταυτόχρονα αποφασίζεται η άμεση μεταφορά τού γενετικού υλικού που βρίσκεται στην Τράπεζα Κρυοσυντήρησης καθώς και όλου του σχετικού ιατρικού αρχείου στο δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο των Χανίων.

Η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, που εκπροσωπεί ζευγάρια και μεμονωμένα άτομα που θεωρούν ότι ζημιώθηκαν από τη δράση της επίμαχης κλινικής, τονίζει πως αυτή είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, αφού οι αποκαλύψεις έχουν πλήξει καίρια την εμπιστοσύνη του κόσμου στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στον θεσμό της παρένθετης μητρότητας τόσο εντός Ελλάδας όσο και διεθνώς.

«Το ζητούμενο τώρα είναι να διαφυλαχθεί το γενετικό υλικό που είχε αναλάβει να συντηρεί η συγκεκριμένη κλινική», αναφέρει η ίδια, ενώ αποκαλύπτει πως πέρα από την εμπορία ανθρώπων και όλα τα άλλα αδικήματα, συντάσσεται ήδη και δεύτερη δικογραφία που αφορά τη θυματοποίηση των πελατών τής εν λόγω κλινικής.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 16.09.2023