ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

«Στο πόδι» οι κάτοικοι για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του ιδρύματος • Κλείνουν Παθολογική και η Παιδιατρική Κλινική λόγω υποστελέχωσης, ενώ ασθενείς μεταφέρθηκαν ήδη στον Άγιο Νικόλαο • Υποσχέσεις αλλά και προκλητικές αναρτήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με πρωτοφανή συμμετοχή για τα δεδομένα της Σητείας πραγματοποιήθηκε η πάνδημη κινητοποίηση στην πόλη για την υπεράσπιση του νοσοκομείου, του οποίου οι κλινικές κλείνουν η μία μετά την άλλη λόγω της τραγικής υποστελέχωσης.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία Πλατανάρια στο κέντρο της πόλης, στο ραντεβού που είχε δοθεί για το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, ζητώντας το αυτονόητο: αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές στο νοσηλευτικό ίδρυμα που ρημάζει από την εγκατάλειψη.

Οπως αναφέρθηκε κατά τις ομιλίες στη διαδήλωση, αυτή τη στιγμή φτάνουμε στο κλείσιμο ή την υπολειτουργία βασικών κλινικών όπως η Παθολογική και η Παιδιατρική λόγω έλλειψης προσωπικού και αδυναμίας να βγουν οι βάρδιες και οι εφημερίες.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως η Παθολογική δεν μπορεί να δεχτεί ασθενείς και τα περιστατικά θα χρειαστεί να μεταφέρονται στον Αγιο Νικόλαο, πάνω από μία ώρα απόσταση από τη Σητεία και τουλάχιστον δύο ώρες από απομακρυσμένες περιοχές του δήμου όπως το Παλαίκαστρο και η Ζάκρος.

Ηδη τις προηγούμενες μέρες όσοι ασθενείς νοσηλεύονταν στην Παθολογική μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στον Αγιο Νικόλαο. «Το ίδιο θα συμβεί και στην Παιδιατρική μέσα στον Οκτώβριο, καθώς από τους δύο γιατρούς που υπηρετούν ο ένας συνταξιοδοτείται και ο άλλος μετακινείται για προσωπικούς λόγους στα Χανιά» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Φρυσούλης, αντιπρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κινητοποίησης. «Σε λίγο καιρό μια πόλη 20.000 κατοίκων δεν θα μπορεί να καλύπτει τα παιδιά και τις βασικές παθολογικές εξετάσεις των κατοίκων της, καθώς το νοσοκομείο στην ουσία υπολειτουργεί» αναφέρει ο ίδιος.

«Παραπληροφόρηση»

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκε πολλές φορές η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία κατάγεται από τη Σητεία και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα διαχρονικά προβλήματα του νοσοκομείου. Την ημέρα της κινητοποίησης η ίδια βρισκόταν στη Λάρισα, αλλά φρόντισε από τον προσωπικό της λογαριασμό στα social media να επιτεθεί στους συντοπίτες της χαρακτηρίζοντας «παραπληροφορημένους» όσους συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση. «Αν είναι να μαζευόμαστε τόσοι πολλοί άνθρωποι και να διαδηλώνουμε για τη ζωή μας, τότε ας παραπληροφορούμαστε πιο συχνά» σχολιάζει σκωπτικά ο κ. Φρυσούλης.

Ο Νίκος Καραμανωλάκης, φαρμακοποιός και δημοτικός σύμβουλος Σητείας, επίσης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, αναφέρει στην «Εφ.Συν.»: «Υπάρχει εδώ και χρόνια οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης και μετατροπής του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας, κάτι που δεν είναι κρυφό, αλλά δημόσια διακηρυγμένο από τον κ. Πλεύρη στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και παλαιότερα επί των πρώτων μνημονίων». Ο ίδιος αναφέρει πως η συμμετοχή στις διαμαρτυρίες ήταν τεράστια με σχεδόν όλα τα καταστήματα και τις υπηρεσίες της πόλης να παραμένουν κλειστά.

Πριν από τη διαδήλωση είχε πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη και κλείσιμο του εθνικού δρόμου (ΒΟΑΚ) που οδηγεί στη Σητεία, με τους συγκεντρωμένους να στέλνουν και με αυτόν τον τρόπο ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής στην υποβάθμιση του νοσοκομείου.

Πάντως την επόμενη μέρα της κινητοποίησης για το θέμα βρέθηκε στο υπουργείο Υγείας αντιπροσωπεία του Δήμου Σητείας και εκπροσώπων των εργαζομένων, η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Παρά τις αναφορές για «παραπληροφόρηση» της κ. Αγαπηδάκη, ο υπουργός παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα και έδωσε ξανά υποσχέσεις για την άμεση προκήρυξη τριών θέσεων διευθυντών κλινικών αλλά και την παροχή επιπλέον κινήτρων και οικονομικών ενισχύσεων ώστε να καλυφθούν γρηγορότερα οι κενές θέσεις.

Βέβαια τις υποσχέσεις αυτές τις έχει ακούσει πολλές φορές η τοπική κοινωνία και κρατούν μικρό καλάθι μέχρι να δουν ουσιαστικές λύσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 21.09.2023