«ΚΑΜΠΑΝΕΣ» ΣΕ ΧΡΥΣΑΥΓΊΤΕΣ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βαριές ποινές φυλάκισης επέβαλε το δικαστήριο στους Χρυσαυγίτες δράστες της ρατσιστικής επίθεσης εις βάρος μεταναστών στηΒαϊνιάτηςΙεράπετραςτον Φεβρουάριο του 2013. Η υπόθεση περιλαμβάνεται στη λίστα των επιθέσεων που έχουν παραπεμφθεί στονΆρειο Πάγοκαι εντάσσεται στον ευρύτερο φάκελο τηςΕισαγγελίαςεις βάρος της Χρυσής Αυγής. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 13 Φεβρουαρίου 2013, στο χωριό Βαϊνιά λίγο έξω από την Ιεράπετρα όταν πέντε άτομα επιτέθηκαν σε τρεις Πακιστανούς εργάτες με ξύλα και καδρόνια που συνέλεξαν από διπλανή οικοδομή. Τα χτυπήματα ήταν τόσο σοβαρά που και οι τρεις εργάτες χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ωστόσο, τα θύματα της επίθεσης κατάφεραν να αναγνωρίσουν τους δράστες και να καταγγείλουν το περιστατικό στην αστυνομία ενώ κατέθεσαν και εις βάρος τους στο δικαστήριο.

Αναλυτικά τοΠρωτοδικείο Νεάποληςεπέβαλε ποινές 3 χρόνων και εννέα μηνών στους τέσσερις εκ των πέντε δραστών που είχαν ταυτοποιηθεί για την επίθεση. Οι ποινές ωστόσο είναι εφέσιμες και εξαγοράσιμες και ως εκ τούτου οι δράστες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό. Ένα ακόμα άτομο που είχε συμμετάσχει στην επίθεση αλλά είχε κατονομάσει και τους υπόλοιπους δράστες καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Ενδιαφέρον για τις πρακτικές που μεταχειρίζεται η Χρυσή Αυγή έχει η μαρτυρία του νεώτερου εκ των δραστών για τον τρόπο με τον οποίο τον προσέγγισαν τα μέλη της οργάνωσης. Όπως είχε καταθέσει ήδη από τη διαδικασία της προανάκρισης, στο τέλος του 2012 τον είχαν προσεγγίσει γνωστοί Χρυσαυγίτες στην Ιεράπετρα και του πρότειναν να γίνει μέλος της οργάνωσης με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσουν να διοριστεί στοεργοστάσιο της ΔΕΗστονΑθερινόλακο Λασιθίουή σε κάποια άλλη θέση στο Δημόσιο…

Οι υπόλοιποι εκ των καταδικασθέντων μόνο τυχαία σχέση δεν έχουν με τη Χρυσή Αυγή. Ένα εξ αυτών υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της οργάνωσης στονΝομό Λασιθίουενώ ένας ακόμα είναι σύζυγος υποψηφίας βουλευτού με την Χρυσή Αυγή, επίσης στο Νομό Λασιθίου.

Για τον συγκεκριμένο υπάρχει μακρά προϊστορία στηνΙεράπετρακαθώς υπήρξε διευθυντής τουΕσπερινού Λυκείου Ιεράπετρας, αλλά συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα μετά τις καταγγελίες τηςΕΛΜΕΛασιθίου ότι έκανε κήρυγμα υπέρ της Χρυσής Αυγής εντός του σχολείου. Κατόπιν καταγγέλθηκε δημόσια για παιδεραστία (από ενήλικη πλέον γυναίκα για περιστατικό όταν εκείνη ήταν μαθήτρια). Για τη συγκεκριμένη καταγγελία το εν λόγω μέλος της Χρυσής Αυγής δε δικάστηκε ποτέ λόγω παραγραφής του αδικήματος ενώ στο βιογραφικό του συγκαταλέγεται και η προϋπηρεσία του για μικρό χρονικό διάστημα στο πολιτικό γραφείο του τοπικού βουλευτή τηςΝΔκαι σημερινούυφυπουργού Εργασίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η επίθεση στους μετανάστες στη Βαϊνιά είχε λάβει χώρα μόλις τρεις μέρες μετά από τη μαζικότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Ιεράπετρας τα τελευταία χρόνια για την εγκατάλειψη της περιοχής τους και ιδιαίτερα για τα προβλήματα του τοπικού Νοσοκομείου. Όπως είχε καταγγείλει από τότε ηΕπιτροπή Αγώνατο περιστατικό ρατσιστικής βίας έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας από τις κινητοποιήσεις των πολιτών καθώς κάποιοι ήθελαν να υποδηλώσουν πως για τα προβλήματα της περιοχής φταίνε οι μετανάστες…

(Κεντρική φωτογραφία: Ο υποψήφιος βουλευτής της ΧΑ στο νομό Λασιθίου βρίσκεται ανάμεσα στους καταδικασμένους. ICON PRESS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 14.11.2014