Η «ΜΑΧΗ» ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με κλειστές συνεδριάσεις συνεχίζονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που διεξάγεται στο Κολυμπάρι Χανίων.

Καθημερινά διεξάγονται δύο συνεδριάσεις (πρωί και απόγευμα), στις οποίες κατατίθενται τροπολογίες από τους εκπροσώπους των κατά τόπους Εκκλησιών επί των έξι προσυνοδικών κειμένων που έχουν κατατεθεί εν είδει εισήγησης προς το σώμα της Συνόδου.

Μέχρι χθες, οι προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες είχαν συζητήσει τα δύο από τα έξι θέματα της ατζέντας της Συνόδου και συγκεκριμένα την αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και τα θέματα της ορθόδοξης διασποράς.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, στο προσυνοδικό κείμενο που έχει τεθεί προς έγκριση από τις 10 αντιπροσωπείες θίγονται τα βασικότερα ζητήματα της σύγχρονης ανθρωπότητας, όπως η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, οι πόλεμοι και το προσφυγικό ζήτημα.

Σε ένα κείμενο περίπου 4.000 λέξεων εμπεριέχονται οι θέσεις της Εκκλησίας για όλα τα παραπάνω θέματα, άλλοτε στη γενική θεώρησή τους και άλλοτε με πιο εξειδικευμένες αναφορές.

Χαρακτηριστικά είναι το ενδιαφέρον της Συνόδου για τα θέματα βιοηθικής και τα όρια της επιστημονικής έρευνας, αλλά και η καταγγελία, που όπως φαίνεται θα εμπεριέχεται στο τελικό κείμενο, για την αύξηση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλούσιων, εντοπίζοντας μάλιστα και την αιτία στην «άκρατη κερδοσκοπία από οικονομικούς παράγοντες με οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες στερούνται δικαιοσύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας».

«Μανιφέστο»

Σαφώς πιο αποκαλυπτικός ως προς τα συγκεκριμένα ζητήματα υπήρξε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αφρικής, μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος.

Αν και χαρακτήρισε «δειλό» το κείμενο που αρχικώς έχει υποβληθεί, τόνισε πως δίνει το έναυσμα στις τοπικές Εκκλησίες να πάρουν με σαφήνεια θέση στα κατά τόπους προβλήματα.

Συγκεκριμένα, για τον πληθυσμό της Αφρικής ο κ. Αλέξανδρος κατήγγειλε τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού, τόνισε τη σύνδεση της φτώχειας με την εξάπλωση του AIDS, κατήγγειλε τον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και των πολυεθνικών εταιρειών, με την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής, και μίλησε για μια διαφορετικού τύπου αποικιοκρατία.

«Μπορεί οι λαοί της Αφρικής να κέρδισαν τα τελευταία 60 χρόνια την ανεξαρτησία τους, αλλά εγκαθιδρύθηκε μια νέα αποικιοκρατία των πολυεθνικών εταιρειών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στο δυσανάλογο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι χώρες της Αφρικής σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Φυσικά, όλα αυτά δεν πρόκειται να γραφτούν στο επίσημο τελικό κείμενο, ή τουλάχιστον θα είναι εκεί πιο περιγραφικά, αλλά σε κάθε περίπτωση μέσω της Συνόδου η Ορθόδοξη Εκκλησία φιλοδοξεί να πάρει σαφή και μάλλον πιο προωθημένη θέση για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Από το κείμενο βεβαίως δεν λείπουν και οι πιο συντηρητικές αναφορές, όπως η προάσπιση της «κανονικότητας» του γάμου ως «σύνδεσης άνδρα και γυναίκας», τη στιγμή που στον σύγχρονο κόσμο προωθούνται και άλλες μορφές συμβιώσεως «αντιτιθέμενες εις την χριστιανικήν παράδοσιν και διδασκαλίαν».

Ζωηρή συζήτηση διεξάγεται και για την ορθόδοξη διασπορά, το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου. Επ’ αυτού συζητείται η λειτουργία του «προσωρινού» θεσμού των επισκοπικών συνελεύσεων, οι οποίες ιδρύθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ύπαρξης πολλών ορθόδοξων εκκλησιών σε μία περιοχή.

Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιωάννης Χρυσαύγης, σε πολλές περιοχές της διασποράς ιδρύθηκαν από μετανάστες χριστιανούς διαφορετικές εκκλησίες ανάλογα με την εθνική τους προέλευση.

Η ορθόδοξη διασπορά

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, μπορεί σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ να υπάρχει άλλη εκκλησία των Ρώσων χριστιανών, άλλη των Ελλήνων ή των Σέρβων κ.ο.κ. «Αυτό προκαλεί μια ανωμαλία ως προς την τάξη της Εκκλησίας και πρέπει άμεσα να επιλυθεί οριστικά με τον ορισμό ενός μόνο επισκόπου ανά χώρα. Ως μεταβατικό στάδιο έχει ήδη αποφασιστεί η λειτουργία επισκοπικών συνελεύσεων σε 12 περιοχές του πλανήτη. Σε αυτά τα άτυπα όργανα συμμετέχουν όλοι οι επίσκοποι των ορθόδοξων εκκλησιών που λειτουργούν σε κάθε περιοχή. Οι περιοχές όπου λειτουργούν επισκοπικές συνελεύσεις είναι:

● Βόρεια και Κεντρική Αμερική

● Νότια Αμερική

● Αυστραλία, N. Ζηλανδία και Ωκεανία

● Μ. Βρετανία και Ιρλανδία

● Γαλλία

● Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο

● Αυστρία

● Ιταλία και Μάλτα

● Ελβετία και Λιχτενστάιν

● Γερμανία

● Σκανδιναβικές χώρες (εκτός Φινλανδίας)

● Ισπανία και Πορτογαλία

Τα πλήρη προσυνοδικά κείμενα, μεταφρασμένα στις πέντε επίσημες γλώσσες της Συνόδου, μπορείτε να τα διαβάσετε στη διεύθυνση: http://www.holycouncil.org

(Κεντρική φωτογραφία: O μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος μεταξύ άλλων κατήγγειλε τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού, τόνισε τη σύνδεση της φτώχειας με την εξάπλωση του AIDS και κατήγγειλε τον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και των πολυεθνικών εταιρειών).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 22.06.2016