Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μια περιήγηση στις περιπέτειες του νερού στην Κρήτη. Οι ενστάσεις για τη λειτουργικότητα και για τα τελικά οφέλη από το φράγμα Αποσελέμη και οι περιπέτειες των κατοίκων του Σφενδυλίου που ακόμα περιμένουν τη μετεγκατάσταση του οικισμού. Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα γύρω από το φράγμα και οι βλέψεις της γαλλικής EDF για τα υπόγεια νερά του νησιού.

Το φράγμα Αποσελέμη

Μια ιστορία που ξεκινά το 2000 και ένα έργο που μένει ανολοκλήρωτο 14 χρόνια μετά, με το κόστος του να έχει εκτιναχθεί κατά 76 εκατομμύρια ευρώ ως σήμερα. Οι καταγγελίες πως κατά τον σχεδιασμό του φράγματος δεν έγινε η παραμικρή μέτρηση για το νερό που θα εισρεύσει και σε αυτό και οι φόβοι ότι θα παραμείνει μνημείο κακοτεχνίας.

Το Σφενδύλι

Οι περιπέτειες των κατοίκων με τη γραφειοκρατία. Η υπόσχεση που ξεχάστηκε από το κράτος για την μετεγκατάσταση του οικισμού και οι απαντήσεις των ντόπιων για το αν και πόσα λεφτά πήραν μέχρι σήμερα.

Ο υδροφόρος ορίζοντας

Οι λίμνες του κατσίγαρου λίγο πιο μακριά από το φράγμα, κοντά στο χωριό Αβδού και στις γύρω περιοχές. Οι καταγγελίες για χρήση των παλιών πηγαδιών ως υπαίθριες χωματερές για μπάζα και οικιακά απορρίμματα.

Το υβριδικό της EDF

Τα νερά της ευρύτερης περιοχής, στο Κράσι αλλά και στο Βραχάσι, προορίζονται με τη βούλα του ΥΠΕΚΑ για να γεμίσουν τις δύο τεράστιες δεξαμενές που θα κατασκευάσει σε προστατευόμενη περιοχή η EDF, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι τα ίδια νερά που προορίζονταν και για το φράγμα Αποσελέμη.

Μια συνοπτική καταγραφή της μάχης που έχει ήδη ξεκινήσει για το πολυτιμότερο αγαθό του νησιού.

Δείτε επίσης:

Η κατάρα του φράγματος Αποσελέμη
Το άρθρο του τέως Διευθυντή Προγραμματισμού της ΔΕΗ, Γιώργου Παπαματθαιάκη, στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
patris.gr/articles/267562#.VEoT7fmsWHN

Σφεντύλι… Ένα χωριό βουλιάζει και χάνεται
Περιήγηση στο παρόν και το παρελθόν του Σφεντυλίου από τον οπερατέρ Νίκο Σαράντο
youtube.com/watch?v=inol1neo4ts&list=UUxuEiwVt4gOe3lhaUoSTdFA

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Κάμερα: Νίκος Σαράντος
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης