Η ΚΡΗΤΗ ΒΑΦΤΗΚΕ ΠΡΑΣΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σημαντικές ήττες σημείωσαν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη, χάνοντας τους βασικούς δήμους της μεγαλονήσου, με πιο ηχηρό μήνυμα την ήττα του εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, αλλά και το ιδιαίτερο βάρος της νίκης Λαμπρινού στο Ηράκλειο παρά τον ανοιχτό πόλεμο που υπέστη από τον γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Στα Χανιά, νέος δήμαρχος εκλέγεται ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κέρδισε στον δεύτερο γύρο τον Αρη Παπαδογιάννη, τον υποψήφιο που είχε υποστηρίξει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Ηράκλειο, το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα στην τοπική Ν.Δ. καθώς αποδοκιμάστηκε η επιλογή της να μεταφέρει τη στήριξή της από τον επανεκλεγέντα δήμαρχο στον υποψήφιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιάννη Κουράκη.

Πολλά από τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. παραμένουν στον συνδυασμό Λαμπρινού, αλλά επισήμως η Ν.Δ. υπονόμευσε σφοδρά τα τελευταία δύο χρόνια τον δήμαρχο εξαιτίας της σθεναρής στάσης που κράτησε ειδικά στο προσφυγικό, έξω από τις κομματικές επιταγές του φορέα που τον είχε στηρίξει το 2014.

Παρόμοιο είναι το κλίμα για τη Ν.Δ. και στη Σητεία καθώς η εκλογή του Γιώργου Ζερβάκη αποτελεί προσωπική ήττα του βουλευτή Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος στήριξε ανοιχτά τον απερχόμενο δήμαρχο Θόδωρο Πατεράκη που αποδοκιμάστηκε ήδη από τον πρώτο γύρο, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Στο Ρέθυμνο ο υποψήφιος από τον χώρο της Ν.Δ. Θοδωρής Νίνος δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να κερδίσει τον Γιώργη Μαρινάκη, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, που επανεκλέχτηκε για τέταρτη συνεχή θητεία. Την επανεκλογή τους πέτυχαν οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας Αντώνης Ζερβός και Θεοδόσης Καλαντζάκης, αντίστοιχα.

Σε μικρότερους δήμους του Ηρακλείου, σημαντική νίκη πέτυχε ο Μενέλαος Μποκέας (υποστηριζόμενος και από τον ΣΥΡΙΖΑ) στο Μαλεβίζι, ανατρέποντας τα θηριώδη ποσοστά άνω του 80% με τα οποία είχε εκλεγεί το 2014 ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης.

Στη Γόρτυνα δήμαρχος εκλέγεται ο Μιχάλης Κοκολάκης, στη Φαιστό ο Γρηγόρης Νικολιδάκης, στη Χερσόνησο ο Γιάννης Σέγκος, ενώ στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος εκλέγεται με μικρή διαφορά ο Μανώλης Φραγκάκης, αποτέλεσμα με ιδιαίτερη σημασία καθώς βασικό αντικείμενο της προεκλογικής περιόδου υπήρξε το ζήτημα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, το οποίο είχε υποστηρίξει, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις, ο απερχόμενος δήμαρχος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Τις μοναδικές σαφείς νίκες της πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στον Δήμο Ανωγείων Ρεθύμνου με τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη να κερδίζει με διαφορά 13 ψήφων τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Καλλέργη, αλλά και στον Δήμο Αποκόρωνα Χανίων με τον Χαράλαμπο Κουκιανάκη να κερδίζει τον κ. Σγουράκη.

(Κεντρική φωτογραφία: Σημανδηράκης- Λαμπρινός).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.06.2019