Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ… ΝΑΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ένα ηρωικό ΟΧΙ που γιορτάζεται με πολλά ΝΑΙ στα χρόνια της κρίσης. Μια περιήγηση από τους άθαφτους κρητικούς που σκοτώθηκαν στην Αλβανία το 1940 μέχρι το γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Μάλεμε. Και από το πωλητήριο του ΤΑΙΠΕΔ εκεί που διεξήχθη η μάχη της Κρήτης μέχρι τις προσπάθειες να ξαναγραφτεί το παρελθόν και να παραγραφεί το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις.

Οι ατέλειωτες περιπέτειες της ιστορικής μνήμης κάθε φορά που μπλέκει με την πολιτική.

Ο υπεύθυνος του Μουσείου του Αλή Πασά, στο νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων, Φώτης Ραπακούσης αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που αφορά και τους πεσόντες της Κρήτης στα βουνά της Αλβανίας αλλά και νωρίτερα, στους βαλκανικούς πολέμους. Το «πολίτεςTV» ταξιδεύει από τα Ιωάννινα μέχρι το στρατιωτικό γερμανικό νεκροταφείο της Κρήτης αναζητώντας την τύχη που επιφυλάσσει κάθε λαός στους «ήρωές» του.

Στη συνέχεια αναζητούμε τα ΝΑΙ που ειπώθηκαν απανωτά τα τελευταία χρόνια. Από το αεροδρόμιο του Μάλεμε, μέχρι την πρώην αμερικανική Βάση στις Γούρνες, και από το Κάβο σίδερο μέχρι τα βουνά της Κρήτης που γεμίζουν με ανεμογεννήτριες.

Ίσως στο τέλος να βγαίνουν και μερικά συμπεράσματα για τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στην εξέδρα των επισήμων. Τις αντιδράσεις όλων εκείνων που «χαλάνε τις παρελάσεις των παιδιών μας…»

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης