Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ… ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στο στόχαστρο υπερπατριωτικών κύκλων μπήκε η δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλινίκου μετά τη γραπτή δήλωσή της σχετικά με τις πτήσεις των μαχητικών F-16 πάνω από το νησί. Η δήμαρχος, με αφορμή την πτώση ενός από τα αεροπλάνα (στις 4/12) κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης σε μικρή απόσταση από τα παράλια του νησιού, διαμαρτυρήθηκε για την ολοένα και πιο συχνή επιλογή της Γαύδου ως τόπου διεξαγωγής επικίνδυνων ασκήσεων αναχαίτισης.

Στην επιστολή της η Ευαγγελία Καλλινίκου τονίζει πως αν και είθισται οι πτήσεις των μαχητικών να προκαλούν τον θαυμασμό και την υπερηφάνεια των Ελλήνων, για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού τα αισθήματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι μεγάλες ταχύτητες και τα αεροπλάνα που σπάνε το φράγμα του ήχου προκαλούν τρόμο στους κατοίκους, λέει η δήμαρχος, παρομοιάζοντας τον θόρυβο με αυτόν μιας έκρηξης ή ενός δυνατού σεισμού, ενώ αναφέρει πως δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν παρατηρηθεί ακόμα και ζημιές σε παλιά σπίτια εξαιτίας των χαμηλών πτήσεων.

Οι υπερπατριώτες

Τη δήλωση της δημάρχου αναπαρήγαγε τεχνηέντως η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Συριζαία δήμαρχος Γαύδου: Μας ενοχλούν οι πτήσεις των ελληνικών F-16» και από εκεί ξεκίνησε μια σφοδρή επίθεση προς τη δήμαρχο του ακριτικού νησιού από ευαίσθητους υπερπατριώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε αντίστοιχου ύφους ιστοσελίδες.

«Ποτέ δεν ζήτησα να μην πετούν τα μαχητικά πάνω από τη Γαύδο. Ποτέ δεν είπα να αφήσουμε να πετούν τα τουρκικά F-16 χωρίς να κάνουμε τίποτα, όπως μου καταλογίζουν. Ζητώ όμως να επανεξεταστεί το γιατί επιλέγεται τόσο συχνά η Γαύδος για τόσο χαμηλές εκπαιδευτικές πτήσεις. Εδώ ζουν κάτοικοι, η Γαύδος δεν είναι βραχονησίδα», τονίζει σε δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» η Ευαγγελία Καλλινίκου, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε γράψει και στην αρχική της επιστολή. Οσο για τη σκόπιμη εμπλοκή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια τονίζει πως ποτέ δεν έδωσε κομματική ταυτότητα στην εκλογή της και μιλά για «καλοπληρωμένο πολιτικό παιχνίδι», που γίνεται με αυτή την αφορμή από μικρή μερίδα του Τύπου εις βάρος της ίδιας και των κατοίκων του νησιού.

Το κείμενο της αρχικής επιστολής της δημάρχου, πάντως, πέρα από το θέμα της ηχητικής ενόχλησης, βάζει και πολλά ακόμα ζητήματα, δύσκολο να απαντηθούν, που προφανώς εξόργισαν τους εθνικά υπερήφανους και πολεμοχαρείς συντάκτες. Συγκεκριμένα, η δήμαρχος έγραφε για όσα οι κάτοικοι αναρωτιούνται όταν βλέπουν τόσο συχνά να παίζουν «πόλεμο» πάνω από τα κεφάλια τους:

Αναπάντητα ερωτήματα

«Υπάρχει άραγε έλεγχος και αξιολόγηση της αναγκαιότητας τόσο χαμηλών και επικίνδυνων πτήσεων στα ακριτικά νησιά; Υπάρχουν τόσο συχνά παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας ώστε να γίνονται όλα αυτά πάνω από το νησί μας; Είναι άραγε αυτός ο σωστός τρόπος για να προστατέψουμε την Ελλάδα και τα ακριτικά νησιά; Ή μήπως κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα σε πτήσεις και πολεμικά παιχνίδια, προς χαρά του βιομήχανου και του μεσάζοντα; Μήπως αυτοί που ανησυχούν για την ασφάλειά του νησιού πρέπει να σκεφτούν ότι ο οικονομικότερος τρόπος προστασίας είναι η στήριξη των κατοίκων από την Πολιτεία, ώστε να μένουν στον τόπο τους, να ζουν με αξιοπρέπεια, να στήσουν τις οικογένειές τους και να αποφευχθεί μια νέα γενιά μετανάστευσης που θα μετατρέψει το νησί μας σε ακατοίκητη και αμφισβητούμενη βραχονησίδα;»

Ούτε στο «Πρώτο Θέμα» ούτε σε κανένα από τα μπλογκ που της επιτέθηκαν επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω.

(Κεντρική φωτογραφία: Η Ευαγγελία Καλλινίκου είπε τα αυτονόητα για τις πτήσεις των F-16 πάνω από το νησί. «Εσείς αισθάνεστε υπερηφάνεια, εμείς ζούμε με τον φόβο ότι θα πέσουν στην κεφαλή μας…»).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 27.12.2014