ΗΤΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ «ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙ» ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πώς ο επίορκος αστυνομικός από τη φρουρά του Στέλιου Νικηφοράκη έφτασε στη διοίκηση της Τροχαίας ΒΟΑΚ και μια ανάσα από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Χανιά ● Τεράστιος φάκελος εις βάρος του με υποθέσεις εκβιασμών ● Επιτέθηκε στους αστυνομικούς και στην εισαγγελέα που πήγαν να τον συλλάβουν.

Για τουλάχιστον 15 χρόνια ήταν γνωστός, τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στη Νέα Δημοκρατία, για την παράνομη δράση του ο αξιωματικός της αστυνομίας στα Χανιά που συνελήφθη κατηγορούμενος για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και δωροδοκία. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, που χθες τέθηκε σε διαθεσιμότητα, απολάμβανε την εύνοια της οικογένειας Μητσοτάκη και βρισκόταν πάντα και με διάφορους ρόλους στον περίγυρο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στα Χανιά.

Ο 53χρονος αξιωματικός συνελήφθη την Κυριακή με επεισοδιακό τρόπο, έχοντας στην κατοχή του προσημειωμένα χαρτονομίσματα που του είχε παραδώσει επιχειρηματίας τον οποίο εκβίαζε ώστε να μην πάρει μέρος σε διαγωνισμό για μίσθωση καντίνας στην παραλία των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση φαίνεται να είναι «πταίσμα» μπροστά στην πλούσια δράση του σε υποθέσεις εκβίασης, που περιέργως, αν και είχαν έρθει και στο παρελθόν στη δημοσιότητα, εν τούτοις δεν στάθηκαν εμπόδια στην ιεραρχική και συνδικαλιστική του ανέλιξη.

Ο Νικηφοράκης

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος υπήρξε για χρόνια αποσπασμένος στην προσωπική ασφάλεια του πρώην βουλευτή Χανίων της Ν.Δ., Στέλιου Νικηφοράκη, ανθρώπου του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Μητσοτάκη και τελευταίου εκδότη της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων». Είναι η εφημερίδα της οικογένειας Μητσοτάκη που απασχόλησε το 2017 την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα απλήρωτα (μέχρι και σήμερα) δάνειά της από την Τράπεζα Πειραιώς και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Ο επίορκος αξιωματικός με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ειδικά από την Παγκρήτια Τράπεζα ο «Κήρυκας» είχε πάρει περίπου 2 εκατ. ευρώ, χωρίς να κυκλοφορεί η εφημερίδα και παρ’ όλο που η εταιρεία εμφάνιζε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, συσσωρευμένες ζημιές και οφειλές σε άλλα δάνεια (βλ. Τα «χρυσά» κτίρια του «Κήρυκα Χανίων» – «Εφ.Συν.» 28.1.2017). Η ίδια η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, που διαβιβάστηκε στην εξεταστική επιτροπή, έκανε λόγο για «επιλήψιμες συμπεριφορές στελεχών της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας που σχετίζονται με τα δάνεια της εταιρείας Κήρυξ Α.Ε.», ενώ παρατυπίες είχαν σημειωθεί σε όλα τα δάνεια της εταιρείας την περίοδο 2005-2009.

Ο Στέλιος Νικηφοράκης με τον αποσπασμένο φρουρό του την περίοδο 2004 – 2009

Την ίδια περίοδο (2004-2009) ο Στέλιος Νικηφοράκης, συνεργάτης του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. και σύντεκνος του σημερινού πρωθυπουργού (έχει βαφτίσει τον γιο του, Κωνσταντίνο), ήταν βουλευτής Χανίων, και ο εν λόγω αστυνομικός, 40 ετών τότε και με βαθμό ανθυπαστυνόμου, ήταν αποσπασμένος στην προσωπική του φρουρά. Τον Ιανουάριο του 2007 ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ. για εκβίαση ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και πώληση προστασίας στην περιοχή των Χανίων. Η υπόθεση ήρθε τότε στο φως από την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» με σειρά ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου.

Οπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ εκείνα, «ο ανθυπαστυνόμος, ο οποίος και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για παρόμοιο αδίκημα, κατηγορείται ότι ζήτησε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από δύο συνιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στα Χανιά, προκειμένου να μη “σφραγιστούν” για σειρά παραβάσεων. Προ ετών, ο ανθυπαστυνόμος είχε κατηγορηθεί ότι είχε επιχειρήσει να ανοίξει με έναν ιδιώτη μπαρ όπου θα απασχολούνταν και αλλοδαπές γυναίκες», ενώ από το ίδιο ρεπορτάζ μαθαίνουμε πως «ύστερα από εσωτερική έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ. τού επιβλήθηκε η ποινή της τρίμηνης αργίας και ο ανθυπαστυνόμος κατέφυγε στα δευτεροβάθμια αστυνομικά όργανα».

Τότε ο Στέλιος Νικηφοράκης είχε καλύψει πλήρως τον αστυνομικό του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «κακοστημένη ιστορία» τις καταγγελίες. «Περιβάλλω με απόλυτη εμπιστοσύνη τον εν λόγω αστυνομικό και βέβαιος για την αθωότητά του αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη της επιλογής του στο γραφείο μου», δήλωνε τότε ο κ. Νικηφοράκης, ενώ υποσχόταν ότι, αν αποδειχτεί πως έκανε λάθος, δεν θα διστάσει να θέσει εαυτόν εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. (σ.σ.: κάτι που δεν έγινε ποτέ). Τον περασμένο Απρίλιο ο αξιωματικός χαρακτήριζε «πολιτικό του μέντορα» τον Στέλιο Νικηφοράκη, δημοσιεύοντας παλαιότερη φωτογραφία με τους δυο τους, στην οποία εμφανίζονται και οι γονείς του αξιωματικού αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.).

Η εξέλιξη

Παρά το «πλούσιο» βιογραφικό του και τις συνεχείς καταγγελίες εις βάρος του για υποθέσεις εκβιασμών, ο συγκεκριμένος αστυνομικός συνέχισε να εξελίσσεται τόσο υπηρεσιακά όσο και πολιτικά. Τον Μάρτιο του 2022, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και επί θητείας Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή της Τροχαίας Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης, στον σταθμό των Χανίων. Παράλληλα, από το 2018 οι συνάδελφοί του στα Χανιά τον εξέλεξαν και πρόεδρο της τοπικής Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, ενώ ο ίδιος ήταν και υπερδραστήριο στέλεχος της τοπικής Ν.Δ. με συνεχείς διθυραμβικές αναρτήσεις υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και με τις τρεις αυτές ιδιότητες (διοικητής ΒΟΑΚ, πρόεδρος ΕΑΥΧ και μέλος της Ν.Δ.) είχε εμπλακεί πέρυσι το καλοκαίρι στην υπόθεση συκοφαντίας του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη περί δήθεν απειλών εις βάρος των αστυνομικών αλλά και του ίδιου ύστερα από τροχονομικό έλεγχο στον ΒΟΑΚ. Τελικά ο αξιωματικός έφτασε ένα βήμα πριν από την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Χανιά, στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, κάτι που είχε προαναγγείλει και ο ίδιος με συνεντεύξεις του, αλλά που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προχώρησε λόγω συσχετισμού δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος στα Χανιά.

Επεισοδιακή σύλληψη

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά για τον τρόπο σύλληψης του 53χρονου αστυνομικού, αυτή είχε μεγάλη ένταση αλλά και ύβρεις εναντίον των συναδέλφων και της παρούσας εισαγγελικής λειτουργού, που τον αιφνιδίασαν στο σπίτι του. «Θα έρθω στο σπίτι σου μαλ… και θα σε γαμ… και σένα και τα παιδιά σου. Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες. Σου ετοιμάζω την κάσα», είπε προς τον συνάδελφό του που του περνούσε χειροπέδες. Την ίδια διαγωγή είχε και προς την εισαγγελέα παρουσία της οποίας έγινε η σύλληψη: «Αμα εσύ είσαι δικαστικός, εγώ είμαι…», της είπε επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα. Τελικά συνελήφθησαν τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του, 29 ετών, ο οποίος είναι επίσης αστυνομικός και υπηρετεί ως ειδικός φρουρός στην Αθήνα.

Εις βάρος του πατέρα έχει ασκηθεί δίωξη με τις κατηγορίες της εκβίασης κατ’ επάγγελμα (σε βαθμό κακουργήματος), της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ στον γιο του για συνέργεια στην εκβίαση. Και οι δύο αναμενόταν να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Χανίων, αφού έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν, ωστόσο χθες το απόγευμα ο 53χρονος επικαλέστηκε προβλήματα υγείας και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων. Την ίδια στιγμή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε πως και οι δύο τίθενται σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε και η διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Στον ογκώδη φάκελο της δικογραφίας εις βάρος του αξιωματικού έχουν προστεθεί ήδη οι υποθέσεις εκβίασης ενός δικηγόρου των Χανίων από τον οποίο φέρεται να έχει αποσπάσει τουλάχιστον 120.000 ευρώ, καθώς και μιας γυναίκας την οποία εκβίαζε για να αγοράσει μισοτιμής το σπίτι της, εμποδίζοντας εκ της ιδιότητάς του τις εργασίες συντήρησης που εκείνη είχε ξεκινήσει και απειλώντας με συλλήψεις τους εργολάβους.

Τέλος, στο φως έρχονται και αρκετές υποθέσεις με «σβήσιμο» κλήσεων για τις οποίες φρόντιζε ο ίδιος ως διοικητής της Τροχαίας ΒΟΑΚ Χανίων, εξασφαλίζοντας όφελος από τους παραβάτες που πλήρωναν αυτόν για να γίνει η «εξυπηρέτηση». Στη δικογραφία υπάρχει υπόθεση για οδηγό φορτηγού που πλήρωσε 300 ευρώ στον διοικητή για να σβήσει κλήση 700 ευρώ.

Μέχρι τώρα, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά τηρείται σιγή ιχθύος για το άλλοτε επιφανές στέλεχός της, ενώ, όπως είναι φυσικό, δεν έχει υπάρξει κάποια δήλωση ούτε από το περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 30.08.2023