ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΣΙΦΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Από συμπλοκές και μικροεπεισόδια στιγματίστηκε το μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, που διοργάνωσαν εθνικιστικοί κύκλοι με τη σύμπραξη του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στο Ηράκλειο το πρωί του Σαββάτου. Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά συγκεντρώθηκαν μέλη αντιφασιστικών κινήσεων που ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους διοργανωτές ενώ ισχυρή ήταν η δύναμη της αστυνομίας.

Για λίγη ώρα υπήρξε ένταση με συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και αντιφασιστών που θέλησαν να προσεγγίσουν στο σημείο του μνημοσύνου ενώ έγινε μία προσαγωγή. Στο σημείο της έντασης έσπευσε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο οποίος δέχτηκε φραστική επίθεση από μέλη των αντιφασιστικών οργανώσεων.

Ως διοργανωτές του μνημοσύνου υπογράφουν η πολιτική κίνηση ΑΡΔΗΝ, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα – Άλλος Δρόμος» Νότης Μαριάς και ο Σύλλογος Ηπειρωτών.

*IMAGE SERVICES

Μεταξύ άλλων ο Νότης Μαριάς στην ομιλία του τόνισε: «Όλοι μαζί σαν γνήσιοι πατριώτες στέλνουμε αποφασιστικό μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε τον αταλάντευτο πατριωτικό μας αγώνα. Για να συνεχίσουμε τον αγώνα του Κωνσταντίνου».

*Φωτ: Cretalive

Πάνω στον τοίχο του Αγίου Μηνά γράφτηκαν συνθήματα όπως «Petrit Zifre, Αλβανός εργάτης δολοφονήθηκε από φασίστες» αλλά και «Κατσίφας καλός, μόνο νεκρός» ενώ πριν δύο μέρες άγνωστοι είχαν γράψει συνθήματα έξω από το γραφείο του Νότη Μαριά στο Ηράκλειο.

Διαψεύδει τη συμμετοχή του ο Σύλλογος Ηπειρωτών

Εν τω μεταξύ, σαφείς αποστάσεις από τη διοργάνωση του μνημοσύνου παίρνει ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηρακλείου κάνοντας λόγο για ακραίες απόψεις που εκφράζονται με τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Η διοίκηση του Συλλόγου εκφράζει την αγανάκτησή της γιατί στα νεκρόσημα για τη συγκεκριμένη διοργάνωση αναφέρεται ο σύλλογος ως συνδιοργανωτής. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Με θλίψη, και απορία πληροφορηθήκαμε την συμμετοχή του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ στο 40ήμερο μνημόσυνο του Κ. Κατσίφα. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη, τους φίλους του Συλλόγου και την τοπική κοινωνία, ότι με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ την 10/11/2018, ύστερα από πρόσκληση του Κινήματος πολιτών ΑΡΔΗΝ, αποφασίσαμε: ΟΧΙ στην συμμετοχή ή συνδιοργάνωση της παραπάνω εκδήλωσης. Με αγανάκτηση, αγωνία  είδαμε την συμμετοχή μας σε μια εκδήλωση που ποτέ δεν αποφασίστηκε από το ΔΣ του Συλλόγου μας.

Η πολιτική, τα πολιτικά συμφέροντα, και οι ακραίες απόψεις δεν χωρούν στους κόλπους, κι ούτε θα επιτρέψουμε να έχουν λόγο, στο σύλλογό μας, που σκοπός του είναι η διατήρηση,  διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας».

(Κεντρική φωτογραφία: Από νωρίς συγκεντρώθηκε ομάδα αντιφασιστών έξω από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 08.12.2018