«ΕΣΤΙΑΖΟΥΝ» ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ως αφορμή για εξαναγκασμό εργαζομένων σε οικειοθελείς αποχωρήσεις χρησιμοποιούν την κρίση και τα προβλήματα που τους δημιουργεί το παρατεταμένο lockdown επιχειρήσεις εστίασης στο Ηράκλειο. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού Ηρακλείου, οι εργοδότες ασκούν πιέσεις σε εργαζομένους να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση ενώ βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και εκτός από ψευδή νομικά επιχειρήματα χρησιμοποιούν και ψυχολογική βία απέναντί τους.

Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου, Μιχάλης Ζηδιανάκης, οι εργοδότες πληροφορούν ψευδώς τους εργαζόμενους πως εφόσον μετά το πέρας τους διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων δεν πρόκειται να τους χρειαστούν άλλο, θα πρέπει οι ίδιοι να αποχωρήσουν με βάση τον νόμο. «Πρόκειται για ψευδές επιχείρημα και συνήθως χρησιμοποιείται για να γλιτώσουν την οφειλόμενη αποζημίωση σε εργαζόμενους που έχουν ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο εργασίας» τονίζει ο κ. Ζηδιανάκης, ενώ αναφέρει πως μόνο την προηγούμενη εβδομάδα καταγγέλθηκαν στο σωματείο τέσσερις αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούν επιχειρήσεις εστίασης στο Ηράκλειο.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου, εάν οι εργαζόμενοι υποκύψουν στις πιέσεις και υπογράψουν την οικειοθελή αποχώρηση θα χάσουν όλα τα εργασιακά δικαιώματά τους που απορρέουν από τον νόμο και αφορούν τόσο την αναστολή των συμβάσεων όσο και το δικαίωμα αποζημίωσης αλλά και το δικαίωμά τους να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας. Τα μέλη του Σωματείου καλούν τους συναδέλφους τους να αντισταθούν και να ενημερώνουν το σωματείο για κάθε αντίστοιχη ενέργεια. (σ.σ. δημοσιοποίησαν και τα στοιχεία επικοινωνία για τον σκοπό αυτό: στο τηλ. 2810226328 και στο email episitismosher@outlook.com).

Χθες μέλη της ΔΑΣ Επισιτισμού-Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ με κύριο αιτήματα να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, να δοθεί έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους του κλάδου και να προχωρήσουν άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, οι πληρωμές για το ταμείο ανεργίας.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.02.2021