ΕΠΙΣΚΟΠΗ: ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οι γυναίκες της Επισκοπής Πεδιάδος έφεραν τα αγάλματα της Ακρόπολης μέσα στον ιερό ναό του χωριού τους οργανώνοντας μια εικονική περιήγηση για τους κατοίκους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην Αθήνα και να επισκεφθούν το μουσείο.

Τα εκθέματα του μουσείου της Ακρόπολης παρουσίασε ο διευθυντής του Δημήτρης Παντερμαλής σε μία εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Επισκοπής “Η Εργάνη” σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου και την Αναπτυξιακή Ηρακλείο.

Ο διευθυντής του Μουσείου παρουσίασε όλα τα στάδια της κατασκευής του μουσείου της ακρόπολης και ταξίδεψε τους κατοίκους της επισκοπής στις αίθουσες και τα εκθέματά του. Δήλωσε πως ήταν η πρώτη φορά που το μουσείο μπήκε σε λειτουργούντα ναό και μίλησε με τις γυναίκες για την Αθηνά Εργάνη, η οποία έχει δώσει το όνομά της και στον ίδιο τον σύλλογό τους.

Η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Σεβαστή Μακρογιαννάκη μιλά για το δέσιμο των κατοίκων με την εκκλησία τους και για έναν πολύ φυσικό συνδυασμό των εικόνων του αρχαίου κόσμου με τους αγίους, που παρακολουθούν όλες τις φάσεις της ζωής τους στο χωριό.

Ο ιερέας του χωριού Παύλος Καλουτσάκης δηλώνει πως ο ναός έχει μεγάλη ιστορία και αποτελεί επί αιώνες σημείο αναφοράς για την περιοχή, συνεπώς δε θα μπορούσε να αρνηθεί την παρουσίαση για το μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτή την περίοδο ο ναός του αγίου Μηνά συντηρείται εξωτερικά ενώ είναι ορατά τα αρχαία ευρήματα στα θεμέλιά του αλλά και τα σημάδια από τις γερμανικές βόμβες στο εσωτερικό και το εξωτερικό του. Οι κάτοικοι της Επισκοπής προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά όλα τα κομμάτια του παρελθόντος τους σε αυτό το χώρο.

Σε αντίθεση με την πρακτική παλαιότερων ετών που τα αγάλματα έσπαγαν για να μπει στη θέση τους ο καινούριος θεός, εδώ σε μια γωνιά της Κρήτης έστω και για ένα βράδυ συναντήθηκαν όλοι οι θεοί με πρωτοβουλία των ντόπιων γυναικών.

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης