ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ… ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟ!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συμφωνία Ευρώπης – Αιγύπτου προανήγγειλε ο Δημ. Καιρίδης με αφορμή την αυξανόμενη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές στα νότια της Κρήτης.

Στην έμμεση παραδοχή για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών μέσω επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, με αφορμή την οξυνόμενη κατάσταση με αφίξεις εκατοντάδων ανθρώπων στα παράλια της Κρήτης. Μάλιστα προανήγγειλε συμφωνία Ευρώπης – Αιγύπτου (προφανώς στα πρότυπα της αντίστοιχης με την Τουρκία) για την επαναπροώθηση μεταναστών στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Τα πράγματα στα ανατολικά βαίνουν καλώς. Καταφέραμε και κλείσαμε τον Εβρο, ελέγξαμε τις ροές στο ΝΑ Αιγαίο και καταφέραμε να ελέγξουμε τις ροές ακόμη και στο πιο δύσκολο μέτωπο, αυτό του ΒΑ Αιγαίου. Η κατάσταση στον ανατολικό μεσογειακό διάδρομο πηγαίνει καλά χάρη στις πρωτοβουλίες που πήραμε» είπε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιες ακριβώς είναι οι «πρωτοβουλίες» αυτές, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται υπόλογη για το κύμα επαναπροωθήσεων που αποκαλύπτονται από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες αλλά που καταγράφηκαν και στο πόρισμα της ευρωπαϊκής ελεγκτικής αρχής (OLAF), το οποίο οδήγησε πριν από δύο χρόνια στην παραίτηση του επικεφαλής της Frontex.

Και αφού η κυβέρνηση υπερηφανεύεται πως ασφάλισε τα ανατολικά σύνορα, τώρα ετοιμάζεται να μεταφέρει τις ίδιες πρακτικές και στον Νότο και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Μάλιστα τις επόμενες μέρες ο Δ. Καιρίδης πρόκειται να επισκεφτεί και ο ίδιος το νησί, ενώ προανήγγειλε τη συμφωνία… εκδίωξης των μεταναστών στην Αίγυπτο: «Η χώρα μας βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» δύο μεταναστευτικών διαδρόμων […] είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα της Κρήτης» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα επισήμανε πως «οι αφίξεις μεταναστών στα παράλια της Κρήτης αφορούν κυρίως Αιγύπτιους, όχι πρόσφυγες Σύρους ή Αφγανούς –δηλαδή οικονομικούς μετανάστες από την Αίγυπτο». Ωστόσο αυτό τεκμαίρεται κυρίως από τα χαρτιά που δίνουν στους ίδιους τους μετανάστες να υπογράψουν οι αρχές, τις περισσότερες φορές χωρίς καν μεταφραστή.

Την ίδια στιγμή οργανώσεις όπως η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) και το «Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων» έχουν εδώ και μήνες καταγγείλει πως στην Κρήτη δεν υπάρχει καμία υποδομή υποδοχής και ταυτοποίησης, ενώ δεν δίνεται καμία δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου σε όσους το δικαιούνται.

Εν τω μεταξύ οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, με περίπου 1.500 ανθρώπους να έχουν φτάσει στο νησί από την αρχή του χρόνου. Χθες στήθηκε επιχείρηση διάσωσης 80-85 ανθρώπων που έφτασαν στην περιοχή των Καλών Λιμένων, στα νότια του Ηρακλείου, ενώ ακόμα δύο «καραβιές» είχαν εντοπιστεί τα ξημερώματα της Δευτέρας και την Κυριακή και πάλι στα νότια του νομού Ηρακλείου.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 12.03.24