ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ «PUSHBACKS» ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μπορεί από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο να μονοπώλησε σχεδόν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ η χαλαρωτική του εξόρμηση στην όαση της Σίβας, ωστόσο φαίνεται πως και τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με την ηγεσία της χώρας έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν ξενοφοβικούς καρπούς.

Η οργάνωση Alarm PΗone, με χθεσινή επείγουσα ανακοίνωσή της, κατήγγειλε πως από τις 24 Μαρτίου έλαβε ειδοποίηση για 160 άτομα σε κίνδυνο στα νότια της Κρήτης, οι οποίοι είχαν φύγει από το Τομπρούκ της Λιβύης.

Τελικά χθες εντοπίστηκε το πλοιάριό τους 180 χιλιόμετρα νότια της Κρήτης και σε βοήθειά τους έπλευσαν τα εμπορικά πλοία FEO SWAN και GAMMA STAR, τα οποία είχαν την πρόθεση να μεταφέρουν τους ανθρώπους στην Κρήτη.

Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με την καταγγελία, το Λιμενικό Σώμα αρνήθηκε να δώσει σχετική άδεια και το πλοίο διατάχθηκε να μεταφέρει τους επιζώντες στην Αίγυπτο, με εκτιμώμενη ώρα άφιξης σήμερα Τετάρτη, στις 9 το πρωί.

Οπως αναφέρει η Alarm Phone, η Αίγυπτος δεν θεωρείται ασφαλής ούτε ως χώρα προέλευσης για τους αιτούντες άσυλο Αιγύπτιους ούτε για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διέρχονται από την Αίγυπτο, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με πακιστανική υπηκοότητα.

Η οργάνωση ζητά τον άμεσο τερματισμό της προώθησης των ναυαγών στην Αίγυπτο και τη μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος στην Ευρώπη.

Την προαναγγελία της συμφωνίας με την Αίγυπτο είχε κάνει μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης ήδη από τις 11 Μαρτίου, όταν είχε πει πως οι μετανάστες που φτάνουν στην Κρήτη είναι κυρίως από την Αίγυπτο και άρα θα στέλνονται πίσω, κάτι που φαίνεται πως επισφραγίστηκε με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο μία εβδομάδα αργότερα.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 27.03.24