ΕΝΑ… ΜΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πληθωρισμός «μακετών» παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια σφαίρα της Κρήτης σε σχέση με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, με τη μνήμη να τρέχει πίσω στις υπέροχες εποχές του “μακέτου” του Κώστα Σημίτη. Και αν οι «μακέτες» δεν πείθουν για το μεγαλεπήβολο του έργου δανειζόμαστε ακόμα και από τη… Σεούλ. Υπάρχει όμως και η σημερινή (πραγματική) εικόνα της περιοχής που θα καταστραφεί…  

Μέχρι στιγμής με βάση το σχέδιο της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ-GMR, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δύο μόνο ηλεκτρονικές  “αποτυπώσεις” του πιθανού αεροδρομίου, που ασφαλώς απέχουν πολύ από το να είναι οι “μακέτες” του έργου, αλλά χρησιμοποιούνται για να« ντύνουν» τις σχετικές ανακοινώσεις και τα αντίστοιχα ρεπορτάζ στον τοπικό Τύπο.

Πρόκειται για αυτές εδώ:

Μάλιστα, σε κάποιες αναφορές και ανταποκρίσεις για την πορεία του διαγωνισμού χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και φωτογραφίες άλλων εντυπωσιακών αεροδρομίων, όπως του αεροδρομίου INCHEON στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Η συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου με διακίνηση (κρατηθείτε) 58 εκατομμυρίων επιβατών για το 2016 και περίπου 930 πτήσεις την ημέρα.

Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, τα αντίστοιχα στοιχεία του Ηρακλείου για το 2016 είναι 6,8 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 120 πτήσεις τη μέρα, κυρίως το καλοκαίρι (περίπου δηλαδή 10 φορές μικρότερες ανάγκες).

Και μόνο η εικόνα του όμως είναι αρκετή για να «θαμπώσει» σαν καθρεφτάκι τους… ιθαγενείς της Κρήτης για το μεγαλεπήβολο έργο, αρκεί κάποιος να ξεχάσει να αναφέρει την τεράστια διαφορά στα στοιχεία.

Οι παρακάτω φωτογραφίες πάντως είναι απολύτως αληθινές και δείχνουν τη σημερινή παραγωγική γη στην περιοχή του Καστελίου, όπου προβλέπεται να ξεριζωθούν πάνω από  200.000 ελαιόδεντρα για το νέο αεροδρόμιο.

(Κεντρική φωτογραφία: Το αεροδρόμιο INCHEON της Σεούλ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 05.04.2017