ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αγώνας δρόμου στην Κρήτη για να φτάσουν τα εμβόλια στις δυσπρόσιτες περιοχές πριν από τη μετάλλαξη Δέλτα • Ανακοινώσεις Κικίλια από το Ηράκλειο για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον.

Με μεγάλη καθυστέρηση και υπό την πίεση που δημιουργεί η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού ειδικά στην Κρήτη, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες από το Ηράκλειο την έναρξη της διαδικασίας μαζικών εμβολιασμών σε δυσπρόσιτες περιοχές αλλά και του προγράμματος εμβολιασμών κατ’ οίκον. Με επίκληση στο συναίσθημα και στον καλώς εννοούμενο «εγωισμό» των Κρητικών, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως η Κρήτη, που «είναι πρωτοπόρα, θα πρέπει να πρωτοπορήσει και στον εμβολιασμό».

Η πραγματική εικόνα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, καθώς σχεδόν σε όλους τους νομούς το νησί βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμών κατοίκων στη χώρα είναι περίπου στο 35%, ενώ στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 26%. Καλύτερη είναι η εικόνα στα Χανιά (34%) και στο Λασίθι που ξεπερνά τον μέσο όρο με ποσοστό 41%. Στην κατάσταση αυτή έχει παίξει ρόλο προφανώς η ανησυχία που προκλήθηκε το προηγούμενο διάστημα από τα περιστατικά θρομβώσεων (και τον θάνατο μιας 44χρονης γυναίκας) που οδήγησαν σε μαζικές ακυρώσεις εμβολιασμών ειδικά για το σκεύασμα της AstraZeneca.

Χθες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος μαζικών εμβολιασμών σε απομακρυσμένους οικισμούς και δυσπρόσιτες περιοχές σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την προσεχή Τρίτη 6 Ιουλίου και αφού πρώτα οι δήμοι θα έχουν στείλει λίστες με τους κατοίκους που επιθυμούν να εμβολιαστούν, ειδικά στα απομακρυσμένα χωριά, ώστε να μεταβαίνει εκεί κλιμάκιο εφοδιασμένο με τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων. Αν και επισήμως δεν έχουν δοθεί σαφείς λεπτομέρειες, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δηλώσεις ενδιαφέροντος από τους κατοίκους θα γίνονται ακόμα και προφορικά σε υπαλλήλους που θα επιφορτιστούν με αυτό το έργο σε κάθε δημοτική κοινότητα και χωρίς να χρειάζεται το κλείσιμο ραντεβού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Κατόπιν, μετά τον εμβολιασμό, πιθανώς από τα μέλη του κινητού συνεργείου θα δηλώνεται και ηλεκτρονικά ο εμβολιασμός των πολιτών με βάση τα στοιχεία τους, ενώ για όλα αυτά θα υπάρξει εξειδίκευση τις επόμενες ημέρες.

Ταυτόχρονα από τις 6 Ιουλίου ξεκινά τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά το από διμήνου προαναγγελθέν πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον σε συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς που αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή την τρέχουσα εβδομάδα.

Εκκλησίες και πλαζ

Για τη διάδοση του μηνύματος του εμβολιασμού ζητήθηκε η συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, των δημάρχων του νησιού αλλά ακόμα και της Εκκλησίας, εκπρόσωπος της οποίας συμμετείχε στη συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια. Υπήρξε προτροπή στους ιερείς ακόμα και από άμβωνος να καλούν τους πολίτες, ειδικά τους μεγαλύτερους σε ηλικία, να εμβολιαστούν αλλά και για την παραχώρηση αιθουσών των ενοριών ώστε να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί.

Σύγχυση προκλήθηκε πάντως από την ενθουσιώδη αναφορά του γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας, που συνόδευε τον υπουργό στην επίσκεψή του στην Κρήτη, σχετικά με τους εμβολιασμούς στις… πλαζ. Συγκεκριμένα ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως «επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα αυτή την ώρα να γίνουν οι εμβολιασμοί εκτός εμβολιαστικών κέντρων, κοντά στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγάλες πλατείες ή και πλαζ το επόμενο διάστημα για να εμβολιαστούν νέοι». Κατόπιν, με διευκρινιστική του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας ξεκαθάριζε πως προς το παρόν «δεν εξετάζεται σχέδιο εμβολιασμού στις πλαζ».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 01.07.2021