ΕΜΒΡΥΟ, ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΛΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που συνοδεύονται μάλιστα από φωτογραφικό υλικό, για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου προχώρησε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Σε ανοιχτή επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η ένωση δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε ποιους εργαζόμενους η κυβέρνηση αρνείται την καταβολή βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων και σε ποιου είδους δουλειά οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι από τους υπεργολάβους που υποτίθεται ότι υλοποιούν την ανακύκλωση στη χώρα μας.ADVERTISING

Ο υπουργός Εργασίας αρνήθηκε ακόμα και να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, ενώ χαρακτήρισε «στην πλειοψηφία τους ελαφρά» τα ατυχήματα που συμβαίνουν στο εργοστάσιο, με τους εργαζόμενους να του απαντούν δημόσια πως προφανώς επιθυμεί νεκρούς για να θεωρήσει σοβαρή την κατάσταση.

Για το θέμα των ατυχημάτων η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου ρωτά δημόσια τον υπουργό:«Αλήθεια, πόσοι πρέπει να κινδυνέψουν για να θεωρηθούν σοβαρά τα εργοδοτικά εγκλήματα στο εν λόγω εργοστάσιο; Θέλετε νεκρούς; Δεν σας φτάνει το αίμα του άτυχου “αυτοαπασχολούμενου” που ήταν σκαρφαλωμένος σε κλαρκ της “Waste solutions”; Η έκρηξη της μπαταρίας στο πρόσωπο του εργοδηγού; Το “μάσημα” του χεριού συναδέλφου από μηχανή που δεν λειτουργούσε το πορτάκι ασφαλείας; Οι μπουκάλες της πρέσας που έστειλαν συνάδελφο ένα μήνα σε αναρρωτική; Οι σύριγγες αγνώστου προέλευσης που “στράβωσαν” την παλάμη εργαζομένου και δεν έχει φτιάξει ακόμη με δύο χειρουργεία μπροστά κ.ά.;»

Κρούσματα ηπατίτιδας

«Αποτελεί ντροπή η άρνηση του υπουργείου να εντάξει τους εργαζόμενους αυτούς στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα»λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημόκριτος Σαλούστρος, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (ΕΙΥΗ), την ίδια στιγμή που η ένωση δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από τα… ευρήματα των εργατών στη χειροδιαλογή της ανακύκλωσης.

Οργανικά σκουπίδια, σύριγγες αγνώστου προελεύσεως, πτώματα ζώων και περιττώματα, όλμοι και οβίδες, ιατρικά απόβλητα, μέχρι και έμβρυο από αποβολή έχουν βρει στα περιεχόμενα των κάδων ανακύκλωσης ενώ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στο εργοστάσιο τα προηγούμενα χρόνια έχουν παρατηρηθεί και κρούσματα ηπατίτιδας.

«Ο κ. Βρούτσης κρύβεται πίσω από τις διατάξεις του κανονισμού και επικαλείται κώλυμα σε σχέση με τις υπάρχουσες διατάξεις»λέει ο κ. Σαλούστρος, καλώντας τον να προβεί σε άμεση τροποποίηση, ακόμα και αν υπάρχει όντως πρόβλημα διατύπωσης.

Στην ανακοίνωση της ΕΙΥΗ πάντως τονίζεται πως διαφορετική γνώμη από τον υπουργό έχει και το τοπικό παράρτημα του ΕΦΚΑ, όπως επίσης και το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Κρήτης έπειτα από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε στην επιχείρηση.

«Στον πίνακα ειδικοτήτων Φ10221/οικ.26816/929/30.11.2011 που επικαλείται ο κύριος υπουργός και συγκεκριμένα στο πεδίο [59 – υπηρεσίες Υγιεινής – εργάτης διαλογής] προβλέπει κανονικότατα την υποχρέωση ένταξής τους στα ΒΑΕ αναδρομικά»αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Και απλήρωτοι

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ηρακλείου αντιμετωπίζουν και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του μισθού τους. Ακόμα και το τοπικό παράρτημα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχει διαπιστώσει τα προβλήματα στη μισθοδοσία και έχει ενημερώσει σχετικά το υπουργείο ότι εδώ και πολλούς μήνες η εταιρεία συστηματικά καθυστερεί τις πληρωμές μισθών και τις υποχρεώσεις της.

Οπως αναφέρεται στη δημόσια επιστολή προς τον υπουργό, μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους ο μισθός του Οκτωβρίου, ενώ ο μισθός Σεπτεμβρίου εξοφλήθηκε στις 4 Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά το επίδομα αδείας, που χρωστούσε η εταιρεία από τον Αύγουστο, καταβλήθηκε στους εργαζόμενους στα τέλη Αυγούστου, την ίδια μέρα που η κυβέρνηση απαντούσε σε ερώτηση στη Βουλή (από το ΚΚΕ) για τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο.

«Περνούν κάθε μέρα όλα τα σκουπίδια της ανατολικής Κρήτης από μπροστά μας και πληρωνόμαστε 750 ευρώ οι παλαιότεροι και 650 ευρώ οι νεότεροι για δουλειά έξι ημερών την εβδομάδα – και πληρωνόμαστε πάντα με καθυστερήσεις. Τα νεκρά ζώα είναι καθημερινότητα στους κάδους, ειδικά στις περιόδους των εορτών. Οι τοπικές υπηρεσίες μάς δίνουν συγχαρητήρια για τις αντοχές μας σε αυτές τις συνθήκες, αλλά το υπουργείο δεν μας αναγνωρίζει ως βαρέα και ανθυγιεινά»λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της Εργασιακής Επιτροπής του ΚΔΑΥ, Δέσποινα Ρουσάκη.

Το καθεστώς

Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου λειτουργεί υπό την ευθύνη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η οποία όμως έχει παραχωρήσει τη λειτουργία σε υπεργολαβική εταιρεία και συγκεκριμένα στη Waste Solutions Α.Ε.

Τυπικά, βάσει της σύμβασής της, η εταιρεία δέχεται τα ανακυκλώσιμα υλικά όλων των δήμων της ανατολικής Κρήτης (νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου), ωστόσο πολύ συχνά η διαδικασία της ανακύκλωσης διακόπτεται είτε λόγω παραμέλησης της συντήρησης του εργοστασίου, που οδηγεί σε σοβαρές βλάβες, είτε λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

«Από τους 50 ανθρώπους έχουμε μείνει μόλις 35, καθώς πολλοί δεν αντέχουν και παραιτούνται, ενώ οι security της εταιρείας δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μπει και να δει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουμε»προσθέτει η κυρία Ρουσάκη.

Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει αρκετές φορές μέχρι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου (ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος πάροχος πρώτης ύλης προς το ΚΔΑΥ), ζητώντας παρεμβάσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Το ίδιο έκαναν και χθες το απόγευμα, ωστόσο και πάλι απέσπασαν γενικόλογες υποσχέσεις.

«Η Waste Solutions μάς λέει συνεχώς πως “δεν βγαίνει” και πως δεν τη συμφέρει η ανακύκλωση. Ωστόσο από το 2016, που έληξε η σύμβασή της, ζητά και παίρνει συνεχώς παρατάσεις από την ΕΕΑΑ. Η ΕΕΑΑ αρκείται μόνο να διαφημίζει την ανακύκλωση στα μίντια, με παιδάκια που πετάνε κουτάκια στους μπλε κάδους, αλλά δυστυχώς η εικόνα είναι πολύ διαφορετική»λέει η Δέσποινα Ρουσάκη.

«Η ΕΕΑΑ λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους ασυλίας» λέει καταληκτικά στην «Εφ.Συν.» ο Δημόκριτος Σαλούστρος, επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις αλλά και στους δήμους που δεν ελέγχουν το καθεστώς λειτουργίας και αρνούνται να επιβάλουν κανόνες ασφαλείας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα και τα κέρδη των εταιρειών.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 19.11.2019