ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ, ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε καθεστώς κράτησης παραμένουν οι 364 Σύροι πρόσφυγες στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας, καθώς η διαδικασία της απελευθέρωσής τους έχει μπλοκάρει λόγω της κινητοποίησης των συμπατριωτών τους στην πλατεία Συντάγματος.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι καθώς προέρχονται από εμπόλεμη περιοχή και έχουν τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.

«Από εδώ η διαδικασία έχει ουσιαστικά τελειώσει. Εχει γίνει η ταυτοποίησή τους, όσοι χρειάστηκε να εξεταστούν από γιατρό εξετάστηκαν και δεν υπάρχει άλλος λόγος να παραμένουν έγκλειστοι» λέει ο αντιδήμαρχος, που έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης φιλοξενίας τους από την πλευρά του δήμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπάρχει σήμα προς την αστυνομική διεύθυνση της Κρήτης που διατάσσει την παράταση της κράτησής τους στο κλειστό γυμναστήριο λόγω των εξελίξεων με τη διαμαρτυρία των άλλων Σύρων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν φόβοι πως αν οι Σύροι που βρίσκονται στην Ιεράπετρα αφεθούν ελεύθεροι, θα κινηθούν προς το Σύνταγμα για να ενωθούν στη διαμαρτυρία με τους συμπατριώτες τους, ζητώντας να τους δοθούν χαρτιά για να ταξιδέψουν στις χώρες της δυτικής Ευρώπης που ήταν και ο αρχικός τους προορισμός.

Η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο κρατώντας μερικές μέρες ακόμα (παράνομα) τους Σύρους μετανάστες στην Ιεράπετρα, ενώ ο αντιδήμαρχος ζητά από τον Ελληνα επίτροπο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να παρέμβει άμεσα για το θέμα.

Στη φυλακή οι διακινητές

Εν τω μεταξύ, υπό κράτηση στις φυλακές Νεάπολης παραμένουν οι 7 Σύροι διακινητές, στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο και για παράνομη μεταφορά μεταναστών με σκοπό το κέρδος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, από κάθε μετανάστη είχαν εισπράξει από 3.000 έως 6.500 ευρώ για το ταξίδι προς την ελπίδα.

Παράλληλα, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται 29 ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας από 9 έως 15 ετών, την επιμέλεια των οποίων ανέλαβε η Εισαγγελία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Ιεράπετρα, Ανδρέα Μαμαντόπουλο, τα παιδιά αυτά πρόκειται να οδηγηθούν σε ειδικούς ανοιχτούς ξενώνες φιλοξενίας παιδιών (υπάρχουν δύο στην Αθήνα αλλά και στα Ανώγεια της Κρήτης) και θα ακολουθήσει η διαδικασία ταυτοποίησης, ακόμα και με έλεγχο DNA, των γονιών τους, εφόσον έρθουν να τα αναζητήσουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μικρού αγοριού από το Αφγανιστάν το οποίο ταξίδεψε με τον θείο του και ισχυρίζεται πως η μητέρα του ζει στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το παιδί θα μείνει σε ξενώνα και εφόσον έρθει η ίδια η μητέρα του, θα της παραδοθεί.

Συντονισμένα ακροδεξιά πυρά

Οποιος καλοπροαίρετος πέρασε από το Σύνταγμα τις δεκατρείς ημέρες που διαρκεί η καθιστική διαμαρτυρία των Σύρων μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει την υποδειγματική τήρηση της καθαριότητας και της υγιεινής: σκούπισμα συνεχώς, αποκομιδή των σκουπιδιών, όχι γκαζάκια, όχι σκηνές.

Αυτό δεν εμπόδισε φυσικά τους εκπροσώπους της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης (Αδ. Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης) να εξαπολύσουν συντονισμένα πυρά στο όνομα «της εικόνας της πλατείας» την περίοδο των Χριστουγέννων και της αγοραστικής κίνησης που δήθεν παρεμποδίζεται.

Τη σκυτάλη πήρε η ΓΑΔΑ με έγγραφο που έστειλε, αναρμοδίως, στην Περιφέρεια Αττικής, διαπιστώνοντας δήθεν «προβλήματα κοινωνικά και δημόσιας υγείας». Για «παιχνίδι εντυπώσεων» και «μετακύλιση ευθυνών» έκανε λόγο η Περιφέρεια. Μας έχει συνηθίσει άλλωστε η κυβέρνηση στην παραβίαση των υποχρεώσεών της όταν πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Συνέλευση αλληλεγγύης στους Σύρους εκτιμά πως θα αυξηθούν οι πιέσεις εναντίον τους και αποφάσισε χτες να εντείνει την υποστήριξή της σε εικοσιτετράωρη βάση, δημιουργώντας δομές που θα πλαισιώσουν τη διαμαρτυρία τους.

Συνέντευξη Τύπου για τους Σύρους πρόσφυγες δίνει σήμερα (Τρίτη) στη 1 το μεσημέρι η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπ. Εσωτερικών.

(Κεντρική φωτογραφία: Φόβο προκαλεί στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο οι Σύροι που βρίσκονται στην Ιεράπετρα να κινηθούν προς το Σύνταγμα για να ενωθούν στη διαμαρτυρία με τους συμπατριώτες τους. *EUROKINISSI)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 02.12.2014