ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε μια δίκη-παρωδία οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας με τη διαδικασία του αυτοφώρου οι δύο Βρετανοί στρατιώτες που ξυλοκόπησαν άγρια έναν Χανιώτη το βράδυ της Παρασκευής. Για τους στρατιώτες ορίστηκε δικηγόρος, ο οποίος βρίσκεται εκτός Ελλάδος και προφανώς είχε κώλυμα να παραστεί.

Ζήτησαν και πήραν αναβολή για τις 28 Νοεμβρίου και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ λίγη ώρα μετά αναχωρούσε από τη Σούδα το πολεμικό πλοίο στο οποίο υπηρετούν. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος κράτησης, ισχύει η διαδικασία του αυτοφώρου και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο 37χρονος Χανιώτης Παντελής Σαπουνάκης νοσηλεύεται με συντριπτικά κατάγματα στο πρόσωπο στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, ενώ, περιγράφοντας ο ίδιος το περιστατικό του ξυλοδαρμού του, λέει πως συνέβη απρόκλητα από τους Βρετανούς που ήταν προφανώς μεθυσμένοι και ένας εξ αυτών του φώναζε «θα σε σκοτώσω» (I’ll kill you).

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, καθώς, όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αντίστασης Κατά των Βάσεων στα Χανιά, είναι συνεχή τα κρούσματα επιθέσεων από ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες εις βάρος των κατοίκων της περιοχής. Για το περιστατικό, αλλά και για τις συνεχιζόμενες πολεμικές ασκήσεις πάνω από τα κεφάλια τους, οι κάτοικοι των Χανίων διοργανώνουν την Πέμπτη συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς (6 μ.μ.).

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του πατέρα και της συζύγου του θύματος πως από τη στιγμή που το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα, δέχτηκαν συνεχείς πιέσεις από υψηλά ιστάμενους παράγοντες για να μην προχωρήσουν σε μηνύσεις εις βάρος των δύο στρατιωτών, συμβουλή που προφανώς δεν ακολούθησαν.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο 37χρονος Π. Σαπουνάκης νοσηλεύεται με συντριπτικά κατάγματα στο πρόσωπο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 21.11.2017