ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο. Τρεις βασικοί ομιλητές ανέπτυξαν από τη δική του οπτική ο καθένας τις αντιρρήσεις για τη σχεδιαζόμενη εξορυκτική δραστηριότητα στις θάλασσες νότια και δυτικά της Κρήτης.

Τονίστηκε τόσο ο οικολογικός κίνδυνος όσο και η οικονομική και πολιτική διάσταση του θέματος κόντρα στο κυρίαρχο αφήγημα της «ανάπτυξης» και των υπέρογκων κερδών που υποτίθεται ότι αναμένονται για τη χώρα και τους πολίτες της.

Σκοπός της Πρωτοβουλίας είναι να ανοίξει επιτέλους δημόσιος διάλογος για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων, δηλαδή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου από τις θάλασσες τις Κρήτης και το δυσοίωνο μέλλον που επιφυλάσσει για την Κρήτη το πετρελαϊκό λόμπι και οι πολιτικοί του υποστηρικτές.

Δείτε παρακάτω τις τρεις βασικές εισηγήσεις:

ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ

Ο ιστιοπλόος και δυο φορές ολυμπιονίκης έκανε ομιλία με θέμα: «Κύματα αλλαγής, ωκεανός από ευκαιρίες για τα παιδιά μας»

Ο Νίκος Κακλαμανάκης τόνισε πως με τη δική του οπτική, αυτή του ανθρώπου που μεγάλωσε και έζησε τις καλύτερες στιγμές του μέσα στη θάλασσα, είναι ανεπίτρεπτο να διακινδυνεύεται έστω και η παραμικρή πιθανότητα καταστροφής της. Είναι μεγάλη πλάνη να πιστεύουμε ότι κάποιος άλλος θα σώσει τον κόσμο για μας, πρέπει να αντιδράσουμε εμείς, τώρα, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του προέβαλε βίντεο από τις προπονήσεις του στις θάλασσες της Κρήτης (Φαλάσαρνα) ενώ συμπληρωματικά τόνισε πως οι θάλασσες αυτές κερδίζουν τον θαυμασμό σε όλο τον κόσμο και είναι ανεπτίτρεπτο τώρα να κινδυνεύσουν στο όνομα οιουδήποτε οικονομικού κέρδους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Ο διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Γεωλόγος και Ωκεανογράφος Χρήστος Αναγνώστου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από την Κρήτη: Αυτό τώρα είναι καλό ή κακό;»

Παρουσίασε την επιστημονική βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι εξορύξεις υδρογονανθράκων τονίζοντας την ραγδαία επέμβαση του ανθρώπου στον κύκλο ζωής του άνθρακα θέτοντας παράλληλα ερωτήματα σε σχέση με την επάρκεια των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας.

ΤΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος κινηματικών πρωτοβουλιών για ζητήματα ενέργειας Τάσος Κεφαλάς μίλησε με θέμα «Εξορύξεις υδρογονανθράκων: Μύθοι και πραγματικότητα».

Ανέλυσε το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το λόμπι των εξορύξεων αναδεικνύοντας την αντίφαση από τη μία των διακηρύξεων για πολιτικές εναντίον της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη της πολιτικής για την ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων, που σαφώς επιδεινώνουν το κλίμα του πλανήτη.

Μίλησε για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο για τις εξορύξεις αλλά και για τους ενεργειακούς αγωγούς τονίζοντας πως οι πολίτες ελάχιστα οφέλη έχουν να δουν από τους σχεδιασμούς αυτούς.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ολιγόλεπτη ταινία από τις επιπτώσεις των εξορύξεων σε περιοχές της Ιταλίας την τελευταία 10ετία.