ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΝΕΚΡΗ Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εδινε μάχη από τις 10 Δεκεμβρίου στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου.

Τα χειρότερα νέα έφερε η νέα χρονιά για το 17χρονο κορίτσι από το Περιστέρι το οποίο είχε υποστεί αλλεργικό σοκ στις αρχές Δεκεμβρίου ενώ βρισκόταν σε σχολική εκδρομή στην Κρήτη. Το παιδί είχε υποστεί αλλεργικό σοκ από την κατανάλωση γαλακτοκομικού προϊόντος κατά τη διάρκεια του πρωινού στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στο Ηράκλειο και παρέμενε διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Επί σχεδόν έναν μήνα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ωστόσο χθες ανακοινώθηκε πως η 17χρονη μαθήτρια Λυκείου είναι εγκεφαλικά νεκρή. Οπως δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ, Ανέστης Κιούλπαλης, «με την ολοκλήρωση των τεστ εγκεφαλικού θανάτου, το παιδί θεωρείται εγκεφαλικά νεκρό, το οποίο στην ουσία είναι αντίστοιχο με το πιστοποιητικό θανάτου».

Ολα ξεκίνησαν στις 10 Δεκεμβρίου όταν το παιδί βρισκόταν σε εκδρομή στην Κρήτη που είχε προγραμματίσει το σχολείο του από το Περιστέρι. Η 17χρονη έκανε το λάθος να καταναλώσει τροφή στην οποία γνώριζε ότι ήταν αλλεργική και συγκεκριμένα βούτυρο. Σχεδόν αμέσως ένιωσε αδιαθεσία και πήγε στο δωμάτιό της όπου έκανε ένεση αδρεναλίνης, την οποία είχε μαζί της ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, έπειτα από αρκετή ώρα η συνοδός καθηγήτρια την αναζήτησε στο δωμάτιό της όπου τη βρήκε αναίσθητη και αμέσως κάλεσε το ΕΚΑΒ.

Χάθηκε χρόνος

Η 17χρονη υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες του γιατρού και των διασωστών του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο ξενοδοχείο, δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει άμεσα, κάτι που ωστόσο έγινε όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Από εκείνη τη στιγμή οι γιατροί έδιναν λιγοστές ελπίδες στην οικογένειά της, που μετέβη την ίδια μέρα στο Ηράκλειο. Οπως ανέφεραν, οι ζωτικές της λειτουργίες είχαν μεν αποκατασταθεί, αλλά ο εγκέφαλός της είχε μείνει για πολλή ώρα χωρίς οξυγόνο και είχε δημιουργηθεί οίδημα που καθιστούσε εξαιρετικά δυσχερή την κατάστασή της. Χθες, έπειτα από 22 μέρες μάχης η 17χρονη διαπιστώθηκε πως είναι εγκεφαλικά νεκρή.

Με αφορμή το περιστατικό η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε σχολιάσει πως οι αλλεργικές αντιδράσεις αναφυλαξίας δεν είναι κατά κόρον θανατηφόρες και μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί να υπάρξει άμεση κινητοποίηση και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, κάτι που κατά τις ενδείξεις συνέβη στην περίπτωση της 17χρονης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.01.24