ΔΟΓΜΑ «ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ» ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ποικίλα σχόλια προκαλεί η επιλογή του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας, Μιχάλη Καραμαλάκη, για τον Δήμο Ηρακλείου. ● Εχει ταυτιστεί με την περίοδο της σκληρότερης αστυνομικής αυθαιρεσίας των τελευταίων χρόνων και είναι προσωπική επιλογή Μητσοτάκη.

Μια απρόσμενη υποψηφιότητα αλλά με πολλά… συμφραζόμενα απασχολεί την τοπική κοινωνία στο Ηράκλειο βαδίζοντας προς τις δημοτικές εκλογές. Η επιλογή του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη ως υποψήφιου δημάρχου, με προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει πολλά για το πώς αντιλαμβάνεται η Ν.Δ. τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το παρασκήνιο για την επιλογή Καραμαλάκη είναι πλούσιο και φαίνεται πως η τελική απόφαση ελήφθη από το Μαξίμου μετά την ανακοίνωση του πρώην δημάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, ότι δεν θα κατέβει υποψήφιος για τον δήμο.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχαν υπάρξει συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ της ΠΑΣΟΚικής παράταξης Κουράκη και της τοπικής Ν.Δ. με κεντρικά στελέχη της να μπαίνουν στο ψηφοδέλτιό του. Τώρα, η μη κάθοδος Κουράκη για τον δήμο απελευθερώνει δεξιές δυνάμεις για τη στήριξη του «στρατηγού» Καραμαλάκη, που ήδη έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ο ίδιος πάντως, αν και έχει ελάχιστη σχέση με τα προβλήματα του Ηρακλείου καθώς εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Αθήνα (κάποιοι θέτουν ερώτημα ακόμα και για το αν είναι δημότης της πόλης), στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είπε πως «δραστηριοποιούμαστε, ζούμε και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες αγωνίες καθημερινά σε έναν τόπο που είμαστε υποχρεωμένοι να τον διατηρήσουμε ζωντανό, αυθεντικό και σύγχρονο».

Το Ηράκλειο, μια πόλη με δημοκρατικές παραδόσεις, δεν ξεχνά πως ο κ. Καραμαλάκης σε συνδυασμό με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ταυτίστηκαν με την περίοδο της σκληρότερης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας των τελευταίων δεκαετιών σε όλη τη χώρα. Με αφορμή τον κορονοϊό ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας ήταν ο πρώτος μετά τη χούντα που εξέδωσε διαταγή απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων και μάλιστα δύο φορές, στην επέτειο του Πολυτεχνείου και στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, το 2020.

Τότε, την αστυνομική αυθαιρεσία βίωσαν φοιτητές και στο Ηράκλειο, όταν μια μικρή ομάδα που θέλησε να διαδηλώσει στην πλατεία Ελευθερίας δέχτηκε βάναυση επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι χτυπούσαν νεαρές κοπέλες ενώ με μανία άρπαζαν το πανό που κρατούσαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι εικόνες αυτές για τους Ηρακλειώτες είναι χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς οραματίζεται το… «ζωντανό, αυθεντικό και σύγχρονο» Ηράκλειο ο στρατηγός.

Τα «παράσημα»

Ωστόσο, η θητεία του κ. Καραμαλάκη ως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. από τον Ιούλιο του 2019 (αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ.) έως τον Μάρτιο του 2022 που αποστρατεύτηκε βαρύνεται από πολύ σοβαρότερα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, μεταξύ των οποίων:

● Η δολοφονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη μετά από καταδίωξη και πυροβολισμούς της ΔΙΑΣ στο Πέραμα, στις 22/10/2021.

● Ο άγριος ξυλοδαρμός του 26χρονου Βασίλη Μάγγου, στον Βόλο, στις 14/6/2020. Ο Μάγγος πέθανε έναν μήνα μετά από πνευμονικό οίδημα.

● Τα περιστατικά της άγριας επίθεσης εις βάρος πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης στις 7/3/2021 με αφορμή υποτιθέμενο έλεγχο για την τήρηση μέτρων κατά της πανδημίας.

● Στην πορεία κατά της αστυνομικής βίας λίγες μέρες μετά (10/3/2021) σημειώθηκε επίθεση κατά αστυνομικού για την οποία συνελήφθη και έμεινε άδικα επτά μήνες στη φυλακή ένας άνθρωπος που αποδείχτηκε ότι ούτε καν βρισκόταν στον χώρο των γεγονότων.

● Η απρόκλητη και βίαιη επίθεση στην οικογένεια Ινδαρέ κατά τη διάρκεια εκκένωσης κατάληψης σε διπλανό οίκημα, στο Κουκάκι, στις 18/12/2019.

● Το ξεβράκωμα πολίτη στα Εξάρχεια κατά τη διάρκεια επεισοδίων, στις 6/12/2019.

● Ο βίαιος ξυλοδαρμός φοιτητή του ΑΠΘ τον οποίο τα ΜΑΤ ξεγύμνωσαν και έσερναν στον δρόμο, στη Θεσσαλονίκη στις 22/2/2021.

● Η σκοτεινή υπόθεση Φουρθιώτη με τα προκλητικά προνόμια αστυνομικής φύλαξης που του είχαν παραχωρηθεί επί θητείας Καραμαλάκη.

● Η γιγάντωση του οργανωμένου εγκλήματος με εμπλοκή ακόμα και αστυνομικών (υπόθεση greek mafia κτλ), θύμα της οποίας εικάζεται πως ήταν και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, που δολοφονήθηκε στις 9/4/2021.

● Αλλά και οι καταγγελίες απόστρατου αξιωματικού στις οποίες ενεπλάκη κατόπιν το όνομά του για την υπόθεση με τη σύλληψη του γιου του Τάκη Θεοδωρικάκου. (Επ’ αυτού έχουν υποβάλει μήνυση στον απόστρατο αξιωματικό που έκανε την καταγγελία τόσο ο κ. Θεοδωρικάκος όσο και ο κ. Καραμαλάκης.)

Iδιωτικός στρατός

Ειδικά για την Κρήτη, μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις ακόμα και από τους ίδιους τους αστυνομικούς προκάλεσε η χρήση των ΜΑΤ ως ιδιωτικού στρατού στα Χανιά μετά την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera τον Σεπτέμβριο του 2020.

Εκεί τα ΜΑΤ κλήθηκαν να προστατεύουν για μήνες τον χώρο ώστε να υλοποιηθούν τα σχέδια επενδυτών που ήθελαν τη μετατροπή ενός μνημείου της πόλης σε ξενοδοχείο, με τις ευλογίες της ίδιας της οικογένειας Μητσοτάκη. (Τελικά η συλλογικότητα της Rosa Nera επανακατέλαβε το κτίριο.)

Τέλος, ενδιαφέρον έχει η μαρτυρία του Βασίλη Κατσούλη, πατέρα του δολοφονημένου Κώστα Κατσούλη στο γήπεδο του Ηροδότου το 2014, για τη στάση που κράτησε τότε ως γενικός διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης ο κ. Καραμαλάκης.

Οπως αναφέρει ο ίδιος ο Β. Κατσούλης στο βιβλίο του, τις κρίσιμες ώρες που ο γιος του βρισκόταν σε κώμα στο Βενιζέλειο, χτυπημένος από 20 χούλιγκαν με σιδηρογροθιές, ο κ. Καραμαλάκης τού έλεγε πως το παιδί του έπασχε από… ανεύρυσμα, ενώ δεν φρόντισε να συλλεχθούν όλα τα κρίσιμα στοιχεία από το γήπεδο για την καταδίκη των δραστών.

Με όλα αυτά τα… παράσημα, ο κ. Καραμαλάκης επελέγη από τη Ν.Δ. για να διεκδικήσει τον μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης, προφανώς σε μια ένδειξη απόλυτης κυριαρχίας του δόγματος «νόμος και τάξη», μετά και το μπλε χρώμα που πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία του ο χάρτης του νησιού στις τελευταίες εκλογές.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 17.07.2023