ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Υπογράφτηκε η σύμβαση για τον νέο διεθνή αερολιμένα στο Καστέλλι Ηρακλείου εν μέσω αντιδράσεων ● Ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε για τα ανταποδοτικά οφέλη των δήμων, αλλά δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στους διαμαρτυρόμενους.
Υπό το βάρος διαμαρτυριών των κατοίκων του Καστελλίου υπογράφτηκε η σύμβαση για το νέο διεθνές αεροδρόμιο μεταξύ του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και των εκπροσώπων της κοινοπραξίας Αριάδνη Group στο Καστέλλι.
Ο υπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες τόσο των μελών της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Πεδιάδας όσο και των ιδιοκτητών ακινήτων που απαλλοτριώνονται.
Αν και πολλές φορές στην ομιλία του ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως για το θέμα έχει γίνει εξαντλητικός διάλογος σε ό,τι αφορά τα επιμέρους αιτήματα, σε σχέση με την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και τις οικονομικές επιπτώσεις του αεροδρομίου περιορίστηκε στο να παραλάβει υπόμνημα με τα αιτήματα των τοπικών φορέων τα οποία θα εξεταστούν εν καιρώ.

Για ζητήματα όπως η μόλυνση του υδροφορέα της περιοχής ή η ρύπανση των 2 εκατ. ελαιοδέντρων στο Καστέλλι ο υπουργός πρότεινε τη διενέργεια συνεχών μετρήσεων για την ποιότητα του αέρα και των υδάτων, μετά όμως την κατασκευή του αεροδρομίου, δηλαδή «κατόπιν εορτής» όπως του επισήμαναν οι κάτοικοι.

Σε ό,τι αφορά τις χαμηλές τιμές των απαλλοτριώσεων ο υπουργός Υποδομών είπε για άλλη μία φορά πως δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση στις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ωστόσο ζήτησε να καταρτιστεί μια λίστα με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που χάνουν την περιουσία τους ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιπλέον αποζημίωσης από την πλευρά του κράτους.

«Φθηνότερο»

Ο κ. Σπίρτζης δεν είχε σαφείς απαντήσεις ακόμα και για βασικά ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, όπως η συνύπαρξη με το στρατιωτικό αεροδρόμιο, αν δηλαδή θα διακόπτεται η λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου όταν πετούν μαχητικά.

Πτήσεις μαχητικών εξάλλου σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο φορές ακόμα και κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής υπογραφής της σύμβασης.

Ερωτώμενος από την «Εφ.Συν.» για το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες με το νέο αεροδρόμιο, ισχυρίστηκε πως μπορεί να είναι ακόμα και φτηνότερο από το σημερινό, αμφισβητώντας τις επισημάνσεις ειδικών στις αερομεταφορές αλλά και τουριστικών πρακτόρων ότι θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά ακριβό αεροδρόμιο ειδικά για τους πολίτες της Κρήτης.

Τα ανταποδοτικά

Οπως είπε στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών, «είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, το Ηράκλειο και την Κρήτη. Είναι μια μέρα χαράς για όσους προσπάθησαν για να φτάσουμε εδώ. Από το 2015 κάνουμε ένα διάλογο με φορείς, συλλογικότητες, κατοίκους και δεν ήταν ποτέ ένας διάλογος κωφών».

Ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ιδιαίτερα τα ανταποδοτικά οφέλη για τους τοπικούς δήμους, 2% επί των ακαθάριστων εσόδων, ενώ στάθηκε στην κατασκευή εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου που θα στοχεύει στην προβολή των τοπικών προϊόντων.

Υποσχέθηκε επίσης πως σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις θα δοθεί βάρος στην εντοπιότητα και πως ο εκάστοτε δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας θα είναι μέλος στο Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας που θα διαχειρίζεται το αεροδρόμιο.

Η σύμβαση αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες, ενώ το έργο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, με τον χρόνο κατασκευής του να υπολογίζεται σε 5 χρόνια.

(Κεντρική φωτογραφία:Φωτογραφια αρχείου από διαμαρτυρίες για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 22.02.2019