«ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΠΑΣ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ…»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στα δικαστήρια θα συνεχιστεί η υπόθεση του βίαιου και απρόκλητου ξυλοδαρμού ενός μεταπτυχιακού φοιτητή στο Ρέθυμνο από αστυνομικό που υπηρετεί στην Ασφάλεια. Το περιστατικό έγινε την Παρασκευή πριν από το δημοψήφισμα. Χθες, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο Ρεθύμνου ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην αστυνομική βία» καταγγέλλοντας την παγίωση ανάλογων πρακτικών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του 27χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γκαγκέλη, το μεσημέρι της Παρασκευής, στον συνοικισμό Ευληγιάς του Ρεθύμνου όπου κατοικεί, προσπαθούσε να βάλει μπροστά σε κατηφόρα το μηχανάκι του, όταν εμφανίστηκε ο σωματώδης αστυνομικός Γ.Μπ. που ήταν εκτός υπηρεσίας και συνοδευόταν από ένα σκυλί.

Αρχικά, ο αστυνομικός φώναξε στον φοιτητή να προσέξει μην τον δαγκώσει το σκυλί, αλλά όταν εκείνος κατέβηκε από τη μηχανή του, τότε του πήρε τα κλειδιά και στη συνέχεια του επιτέθηκε χτυπώντας τον με γροθιές και κλοτσιές, φωνάζοντας πως είναι κλέφτης και προτρέποντας το σκυλί να τον δαγκώσει. Κάποιοι από τους γείτονες έσπευσαν σε βοήθεια του… αστυνομικού, ενώ ακόμα και όταν ήρθε το πλήρωμα του περιπολικού συνέλαβε όχι τον δράστη του ξυλοδαρμού αλλά το θύμα της επίθεσης, περνώντας του χειροπέδες.

Στο αστυνομικό τμήμα του Ρεθύμνου τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν, αλλά η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν ευνοϊκή προς τον συνάδελφό τους, προτρέποντας τον φοιτητή να μην υποβάλει μήνυση αποδίδοντας το περιστατικό στα οξυμένα πνεύματα των ημερών λόγω του επικείμενου τότε δημοψηφίσματος. Ωστόσο, μετά την επιμονή του φοιτητή να καταθέσει μήνυση εις βάρος του αστυνομικού, άρχισαν οι απειλές και οι προειδοποιήσεις του στυλ «δεν ξέρεις με ποιον πας να μπλέξεις» ή «κάνε το κοροΐδο και θα είμαστε δίπλα σου σε πιθανές παραβάσεις του νόμου που θα διαπράξεις στο μέλλον».

Μόνος στο νοσοκομείο

Μετά το Αστυνομικό Τμήμα, ο φοιτητής μετέβη μόνος του στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου διαπιστώθηκε πως φέρει μώλωπες, σκισίματα και κακώσεις στον αυχένα, ενώ συντάχθηκε ιατροδικαστική έκθεση που θα περιληφθεί στη δικογραφία.

Τελικά, υποβλήθηκαν μηνύσεις και από τις δύο πλευρές, με τον φοιτητή να καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση και τον αστυνομικό να ξεχνά την αρχική καταγγελία της ληστείας αλλά να αναφέρει πως ο φοιτητής… παρακολουθούσε το σπίτι του. Τον ισχυρισμό αυτόν αναπαράγει και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, τονίζοντας πως ο εν λόγω αστυνομικός δίνει καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας του τόπου… Μάλιστα, το όργανο των αστυνομικών απευθύνει και έμμεση απειλή αυτεπάγγελτης δίωξης για όσους δημοσιοποιούν στοιχεία για το περιστατικό, θυμίζοντας πως η προανάκριση που διενεργείται διέπεται από μυστικότητα.

Σε ανακοινώσεις τους το περιστατικό καταδίκασαν τοπικοί φορείς, όπως η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αστυνομική Βία πάντως τονίζει πως «το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Ανήκει σε μια ευρύτερη γενικευμένη καταστολή που τείνει να παγιωθεί: προσαγωγές, καθημερινά μπλόκα, σωματικοί έλεγχοι, ξυλοδαρμοί μεταναστών».

(Κεντρική φωτογραφία: Από τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες στους δρόμους του Ρεθύμνου μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας κατά της Αστυνομικής Βίας).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 08.07.2015