ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ξανά συλλαλητήριο στην Κρήτη για το δικαίωμα στη δημόσια υγεία. ● «Πλημμύρισε» χθες ο Αγιος Νικόλαος. ● Ηχηρό μήνυμα στον Χρυσοχοΐδη.

Για πολλοστή φορά οι κάτοικοι της Κρήτης βρέθηκαν στους δρόμους υπερασπιζόμενοι το βασικό αγαθό της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Σειρά χθες είχε ο Αγιος Νικόλαος στο Λασίθι, που κυριολεκτικά παρέλυσε από την πάνδημη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης.

Κλειστές έμειναν οι δημόσιες υπηρεσίες, ο δήμος και οι υπηρεσίες του, ενώ συμμετείχε και ο ιδιωτικός τομέας καθώς το Εργατικό Κέντρο είχε καλέσει σε στάση εργασίας από τις 10 ώς τις 2 ώστε να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στο συλλαλητήριο. Αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση είχαν εκδώσει ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εστίασης και δεκάδες άλλοι τοπικοί φορείς.

Τα καλέσματα βρήκαν ανταπόκριση, με χιλιάδες ανθρώπους να κατακλύζουν την κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου και με μπροστάρηδες φυσικά τους ίδιους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Για δραματική κατάσταση που επικρατεί πλέον στο νοσοκομείο μετά τις αποχωρήσεις δεκάδων γιατρών και χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την απαραίτητη στελέχωση έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γιώργος Μανουσάκης.

«Υπάρχουν μέρες που το νοσοκομείο εφημερεύει χωρίς ούτε έναν αναισθησιολόγο ή ακόμα και ακτινολόγο, και αυτή είναι μια κατάσταση που γίνεται όλο και χειρότερη καθώς με το νέο έτος πρόκειται να αποχωρήσουν όλοι οι αναισθησιολόγοι» ανέφερε ο ίδιος, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όλα αυτά γίνονται για να οδηγούνται οι πολίτες στον ιδιωτικό τομέα, μεθόδευση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι, σημαντικά προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν επίσης στην Καρδιολογική Κλινική, στο ΤΕΠ, στην Παθολογική Κλινική αλλά και στη ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει νευρολόγος, δεν λειτουργεί η Ψυχιατρική Κλινική καθώς δεν υπηρετεί κανένας ψυχίατρος, ενώ σημαντικές κλινικές λειτουργούν μόνο με έναν γιατρό (Ουρολογική, ΩΡΛ, Ογκολογικό, Δερματολογικό, Γαστρεντερολογικό κ.ά.).

«Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στον υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη ότι η περιοχή δεν θα δεχτεί άλλη μείωση των δυνατοτήτων του νοσοκομείου και απαιτούμε τη στελέχωση με κίνητρα στους γιατρούς, ώστε να μη φτάνουμε να λέμε ότι γίνονται προκηρύξεις αλλά δεν έρχονται γιατροί», ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, σχολιάζοντας σκωπτικά τις αυξήσεις μισθών που ανακοινώθηκαν για τους διοικητές νοσοκομείων. «Τους πληρώνουν καλά για να διοικούν άδεια νοσοκομεία», είπε μεταξύ άλλων.

Οχι στη διχόνοια

Το τελευταίο διάστημα στο Λασίθι μεθοδευμένα έχουν προκληθεί εσωτερικές αντιδράσεις μεταξύ των τριών πόλεων (Σητείας, Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου) καθώς, όπως είναι φυσικό, κάθε μετακίνηση γιατρού προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, στρέφοντας τους κατοίκους της μιας περιοχής έναντι της άλλης. Απαντώντας σε αυτό το κλίμα, μηνύματα στήριξης στον αγώνα των κατοίκων του Αγίου Νικολάου έστειλαν και οι επιτροπές αγώνα από τα Νοσοκομεία της Σητείας και της Ιεράπετρας, τονίζοντας πως ο αγώνας είναι κοινός και πως η χθεσινή συγκέντρωση είναι συνέχεια εκείνων που έγιναν τον Φλεβάρη στην Ιεράπετρα και τον Σεπτέμβρη στη Σητεία.

«Είμαστε μαζί στον κοινό αγώνα. Μην υποκύπτετε στις Κασσάνδρες του τοπικισμού κα του διχασμού», αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή της Ιεράπετρας. «Η υγεία είναι αγαθό και δικαίωμα και σε αυτόν τον αγώνα θα σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι απέναντι σε όποιον μας τη στερεί» αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή του Νοσοκομείου Σητείας.

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την υποστελέχωση του νοσοκομείου κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ενώ ανακοινώσεις στήριξης των κινητοποιήσεων των κατοίκων εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, οι οργανώσεις βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25 κ.ά.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 15.12.23