ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΔΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δεν έχουν τέλος οι θάνατοι των διανομέων σε όλη τη χώρα, ενώ δύο απανωτά περιστατικά καταγράφονται στα Χανιά σε διάστημα μόνο λίγων ημερών. Το βράδυ της Τετάρτης ένας άντρας 21 ετών έπεσε νεκρός έπειτα από θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Σφακιανάκη και Αντωνίου Γιάνναρη (περιοχή δικαστηρίων) στα Χανιά.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως το δυστύχημα συνέβη όταν ο 21χρονος συγκρούστηκε με άλλο δίκυκλο, το οποίο οδηγούσε επίσης οδηγός ντελίβερι.

Πριν από 17 μέρες, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, πάλι στα Χανιά, ένας 27χρονος οδηγός ντελίβερι και πατέρας δύο μικρών παιδιών έπεφτε επίσης νεκρός χάνοντας τον έλεγχο του δικύκλου του.

Εν τω μεταξύ στην εντατική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ακόμα ένας 54χρονος διανομέας, που χτυπήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στη Λεωφόρο Κνωσού και έχει ήδη υποστεί ακρωτηριασμό στο ένα πόδι του.

Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση το θύμα εγκαταλείφθηκε από τον οδηγό του αυτοκινήτου που τον χτύπησε.

Οι θάνατοι που μετρά ο κλάδος των διανομέων τα τελευταία χρόνια ανέρχονται πλέον σε 12 και η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, παρά τις οργανωμένες αντιδράσεις σωματείων ανά την Ελλάδα και παρά τις υποσχέσεις για αυστηρότερο έλεγχο από την πλευρά της πολιτείας.

Επιτέλους μέτρα

Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αποφασίστηκε η διενέργεια σαρωτικών ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνεργασία και με το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου, ενώ από όλους τους φορείς τονίζεται η ανάγκη άμεσης εφαρμογής της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, η οποία ορίζει μέτρα και υποχρεώσεις με σκοπό την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στη διανομή προϊόντων με δίκυκλο.

Στα Χανιά έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες για την ίδρυση σωματείου από τους οδηγούς ντελίβερι (μετά το περιστατικό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς), ενώ για την προσεχή Κυριακή έχει προγραμματιστεί συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Σήμερα το απόγευμα (6 μ.μ.) στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την Πρωτοβουλία Αντίστασης Χανίων.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 18.01.2019